[Giulietta] Dystanse do Giulietta QV

FRGB

Nowy
Auto
Giulietta QV 1.75 TBi
Dystanse 5mm czy 17mm do Giulietta QV 2011 r.

Witam wszystkich,

Posiadam: Alfa Romeo Giulietta QV 1.75 TBi (zaciski fabryczne Brembo)

Kupiłem felgi: MSW 27 Gloss black 7,50x17 5x110,00 ET40

Miały pasować ale nie pasują. Z tyłu jest ok ale z przodu przeszkadza zacisk. Felga wchodzi ale dotyka / opiera się o zacisk.

Pytanie moje jest następujące. Czy dystanse 5mm wystarczą? Kolejne, które widzę w ofercie pewnego sklepu to już 17mm. Według mnie 5mm powinno wystarczyć zakładając, że fabryczne felgi (srebrne, wieloramienne) parametr ET mają 41.

Czy dobrze to rozumiem czy czegoś nie ogarniam? :)

Z góry dziękuję za informacje.

Ostatnia edycja:
to czy wystarcza to Ci nie odpowiem, sam widzisz ile brakuje. nie wiem czemu tez ograniczasz sie do jednego sklepu, przeciez dystanse robi sie w wielu grubosciach, kup w razie czego gdzie indziej.
obczaj tez ile zostanie pierscienia centrujacego, czy po zalozeniu dystansu, felga bedzie ciagle dobrze/pewnie wycentrowana - to jest bardzo wazne zebys mial solidne centrowanie.
w felgach masz otwor 65.1mm, czy moze wiekszy I dostales jakis adapter centrujacy? jesli 65.1 to na pewno bedzie ograniczenie dystansow, bo nie da sie fizycznie zrobic pewnych szerokosci. jesli masz inny I adapter, to przy niektorych szerokosciach potrzebnego dystansu, moze kupic lepiej jakis na 65.1mm wewnetrzne centrowanie a wieksze (dopasowane pod felge lub inny adapter) zewnetrzne - bedziesz mial teoretycznie nieograniczony wybor szerokosci dystansu.

Dystanse kupujesz oczywiście na 4 koła?

to czy wystarcza to Ci nie odpowiem, sam widzisz ile brakuje. nie wiem czemu tez ograniczasz sie do jednego sklepu, przeciez dystanse robi sie w wielu grubosciach, kup w razie czego gdzie indziej.
obczaj tez ile zostanie pierscienia centrujacego, czy po zalozeniu dystansu, felga bedzie ciagle dobrze/pewnie wycentrowana - to jest bardzo wazne zebys mial solidne centrowanie.
w felgach masz otwor 65.1mm, czy moze wiekszy I dostales jakis adapter centrujacy? jesli 65.1 to na pewno bedzie ograniczenie dystansow, bo nie da sie fizycznie zrobic pewnych szerokosci. jesli masz inny I adapter, to przy niektorych szerokosciach potrzebnego dystansu, moze kupic lepiej jakis na 65.1mm wewnetrzne centrowanie a wieksze (dopasowane pod felge lub inny adapter) zewnetrzne - bedziesz mial teoretycznie nieograniczony wybor szerokosci dystansu.

Dzięki za odpowiedź. Sklep polecany ze względu na jakość, więc w sumie dlatego ograniczyłem się do nich. Tylko, że problem prawdopodobnie został rozwiązany, ponieważ napisałem bezpośrednio do sklepu, w którym kupowałem felgi i okazało się, że zorganizują mi dystanse 5mm, które według opinii sklepu, będą odpowiednie. Zobaczymy :)

Dystanse kupujesz oczywiście na 4 koła?

Tak.

Takie możesz założyć wykorzystując oryginalne śruby. W komentarzu ktoś pisze, że rozwiązały problem z brembo:

Dzięki za podesłanie linka ale sprawdzę to co mi wyśle sklep bo tak jak wspomniałem wyżej, sklep zorganizuje "odpowiednie" dystanse.

Ostatnia edycja:
Witam!

Mam podobny problem, tylko z felgami 18".
Jestem nowy na forum, więc nie ma jak dodać linka do posta...

Chcę zmienić oryginalną felgę 18" (18x7.5 5/110 ET41) na nową również 18" (18x8 5/110 ET/35 OC 65,1). Niestety ta nowa felga koliduje z zaciskami Brembo z przodu. Brakuje jej wg. mechanika niewiele – dystans 3 mm by sprawę załatwił (5mm dla pewności). Z tyłu jest OK.
Czy powinienem dawać dystanse z przodu i z tyłu? Takie same felgi i gumy przód/tył.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie itp.

Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót