[Giulietta] Szerokość opon

fearnus

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTD
Witam, zakupiłem dziś felgi Momo Revenge 17x8' 5x112 ET35 i zastanawiam się jakie opony do nich wybrać, z tego co widzę na wszelakich konfiguratorach wynika, że najbardziej zalecane są 235/45, czy nie będą one już za szerokie do julki? Nie będzie nic wystawać czy ocierać ? Może jednak 225/45 ?

W Giuliach felgi są 8" i 8" lub 8" i 9" w zależności czy ktoś weźmie opcję z szerszym tyłem, w każdym razie dla 18" i 19" na 8" szerokie w fabryce dają opony 225/45R18 lub 225/40R19 odpowiednio.

Ja do Giulietty wrzuciłem niedawno felgi ze 159 podkowy 18x8" i kupiłem na nie opony 225/40R18. Wygląda dobrze, taki nieznaczny/symboliczny wręcz naciąg. Tu masz fotki, nie mam z bliska, ale może coś zobaczysz:
https://photos.app.goo.gl/MRFxcaq9TO1QSY822
najwyżej jak chcesz to jutro cyknę dodatkowe foty

dla 17" przy wyższej oponie tym bardziej nie będzie widać tego minimalnego "naciągu" (to naprawdę za duże słowo dla 225)

PS.Śruby kupiłeś pływające mam nadzieję (otwory 5x112 zamiast 5x110)?
PS2.ET35 i 8" fajnie, felga wydzie o 12mm wg oryginalnych 17". U mnie jest ET41 więc tylko przez szerszą felgę wyszły o ~6mm i juz to lepiej wygląda, choć fajniej byłoby jakby wyszła bardziej (bo jest jeszcze kupa dystansu do krawędzi nadkola)
PS3.otwór centrujący w feldze się zgadza czy masz jakiś adapter?

Ostatnia edycja:
Do kompletu dostałem oryginalne śruby momo, muszę zamówić te pływające tylko w jakim rozmiarze pasują do giulietty ? Co do otworu to do felg dostałem od razu pierścienie centrujące ;) Chciałem też kupić 225/40 bo może lepiej by to wyglądało niestety na 17' na oponeo są jakieś 2 sztuki do wyboru tylko więc dlatego muszę szukać 225/45

Ostatnia edycja:
chciales kupic 225/40R17 do Giulietty, bez przesady, malutkie kuleczka by Ci wyszly jak w aucie klasy A, pewnie dlatego nie ma wyboru opon bo nie jest to popularny rozmiar. ja mam 225/40 ale R18.

Okej, w takim razie wezme te 225/45, tylko jaki rozmiar śrub? M12 1.5 ?

nie,wydaje mi sie ze m12x1.25. uwazaj na allegro jest kupa bledow w roznych aukcjach, czesto oferuja m14.chyba jeden od drugiego kopiuje albo jakies katalogi maja bledy.

no i ksztalt musi byc pod twoja felge stozek czy kula czy co.

Ja u siebie na ori felgach (7,5X17 ET41) mam założone 235/45 i jest ok. Nic nie ociera, a do nadkola jest jeszcze sporo miejsca. Ja bym wziął 235, oprócz spalania same plusy.

Hej,

mam dylemat do swojej Julki 1.6 jtdm 105km
Do Felgi 17' zastanawiam się czy korzystniej będzie 205/45 R17 czy 215/55 R17? Co będzie wyglądało lepiej?

[MENTION=86737]alehandro[/MENTION]
Seryjnie Giulietta na feldze 17 calowej ma opony 225/45 R17, więc jak chcesz jakiś zamiennik węższy, to musisz wziąć pod uwagę średnicę całego koła. Dla tego rozmiaru 205/50 R17 to pasujący zamiennik, ale pytanie, czy nie będzie za dużego naciągu przy takiej szerokości, ewentualnie 215/45 R17 ;) Ale biorąc względy ekonomiczne, to dla 225/45 R17 jest większy wybór opon i w niższych cenach, komplet czegoś niezłego ze średnio wyższej półki typu Nokian/Hankoook można mieć za ok. 300 zł, a w tych mniej popularnych rozmiarach tj. 205/50 R17 i 215/45 R17 trzeba dorzucić 30/40zł do ;)
Podsumowując: bierz ori rozmiar i szukaj czegoś z małymi oporami toczenia :D Z tego co kojarzę po testach to chyba Bridgestone Turanza T005 ma chyba jedne z najniższych oporów toczenia ;)

Nie wejdę w 225/45 ze względu na chęć ochrony koła/zawiasu. Z tego samego powodu odpuściłem 18.
Niestety ale chcę tu poszukać kompromisu i chyba stanie na 215/55.
Żona jest uważnym kierowcą, ale sam upierniczyłem jedno koło u siebie i nie wiem gdzie bo wyszło po czasi jak powietrze uchodziło co jakiś czas i tylko w okolice 1,5 b. Życie.

Kolego alehandro, to bądź bardziej precyzyjny w pytaniach. Wpierw pytasz o wygląd, estetykę (jak mniemam, bo pytasz "jak będzie wyglądało"), a później piszesz o walorach praktycznych...
Coś za coś. Ja na R17-225/45 od nowości. Właśnie na Bridgestone Turanza o których pisze kol. damson93. Nie narzekam. A wygląda o wiele lepiej niż 205. Twoje auto, Twój wybór.

Kolego alehandro, to bądź bardziej precyzyjny w pytaniach. Wpierw pytasz o wygląd, estetykę (jak mniemam, bo pytasz "jak będzie wyglądało"), a później piszesz o walorach praktycznych...
Coś za coś. Ja na R17-225/45 od nowości. Właśnie na Bridgestone Turanza o których pisze kol. damson93. Nie narzekam. A wygląda o wiele lepiej niż 205. Twoje auto, Twój wybór.

I drogi kolego zgadza się wszystko co napisałeś. Musisz jednak wrócić do pytania jakie zadałem. Nie pojawia sie tam w żadnym momencie rozmiar 225, zatem jesli doradzamy 225 o które nie pytam to... no sam rozumiesz :rolleyes:;) no po prostu nie o to pytałem.
Co wybrać jabłko czy gruszkę. Banana....
Ja wiem, że 225 to rozmiar zalecany i wygląda najlepiej, ale nie tu był dylemat.
Finalnie jestem umówiony na 215/55/17. Z oponami się nie żenię zawsze rzyjdzie czas na zmianę.

Za każdą uwage mniej lub bardziej trafna i tak serdecznie dziękuję :)

To ja jeszcze "namieszam" w opiniach. Fabrycznie miałem 205/55/16, po przejściu na 17-tki wrzuciłem 215/45.
Było super pod względem wyglądu, komfortu i trakcji dopóki nie założyłem boxa (oryginalnie 170KM/250Nm).
Po podniesieniu mocy 215 to moim zdaniem za mało, dzisiaj poszedłbym w standardowy wymiar 225/45/17.

I to też ciekawa opinia bo mam w planach chipsa ze 105 pewnie w okolice 130 choć tu pewnie nie będzie bólu bez względu na 205 czy 2125/225.

Inna sprawa, że w momencie gdy masz 170/180 km w górę (przy oczywiście momencie 350+) to na wilgotnej nawierzchni rwd nie da sobie rady czego byś nie założył (chyba, że mówimy o autach pokroju focusa rs gdzie auto jest wręcz zaprojektowane na to). Niestety raz zostałem nauczony przez 4x4. Tego się nie oszuka :)

Ależ bardzo proszę. :D
Pytałeś o to co pytałeś. Ja odpisałem i podałem dodatkowo na czym moja stoi.
Nie widzę Julci na 205. Dobrze, że wziąłeś chociaż 215.
P.S. Na 225 na D koła buksują. Nie ma siły, a co dopiero po dołożeniu momentu i kucyków... Strach się bać.
Pozdrawiam serdecznie.:D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót