fatcartman
Nowy
- Auto
- Giulietta 1.4 MA
No właśnie. Takich NIE lejemy do MA. Starsza norma ACEA i brak normy Fiata GS-1. Bo później płacz że moduły MA padają i Alfa to taka psujaca się??????
- - - Updated - - -
chodzi o to że norm może taki olej nie spełniać konkretnie tych co podaje fiat, tylko pytanie czy przejscie z 40 na 30 to dobre rozwiązanie, bo jak wiemy numer za W odpowiada za precę oleju w wysokich temperaturach, gdzie przy silniku turbo i większym momencie niż w benzynach bez turbo może powodować w cięższych warunkach pracy zrywanie filmu olejowego. Ja uważam że silnik jest wyżyłowany juz przy 170km, a dodatkowo jak się zrobi program na 200 to tym bardziej i to 40 to minimum jak nie 50 nawet. Nie ma to żadnego znaczenia co do gęstości oleju a jedynie zabezpieczenie silnika przy pracy w wysokich temperaturach, a niech mi nikt nie mówi nawet że jazda przy 160 albo lepiej takich nie powoduje, a nawet już nie prędkość a wysokie obroty![]()
Lepkosc przy tej klasie oleju syntetycznego jest rzeczą drugorzędną w naszym klimacie. Nie chce mi się już pisać elaboratu ale uwierz mi na słowo - przerwaniem filmu się nie martw
170 z 1.4 turbo benzyny? Bez jaj Honda z wolnossaka brała 200KM z 2 litrów. W latach 80 było już ponad 100KM z litra bez turbo o ile się nie mylę.