• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Dolna poduszka skrzyni

Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS
Wziąłem się za wymianę dolnej poduszki i myślałem, że najgorsze to odkrecenie śruby, ale nie.... poszło gładko tylko za cholerkę nie ma jak jej wyjąć? Kto podpowie jaki jest na to patent?
Teoretycznie powinno pomóc podniesienie skrzyni, ale ta za wysoko nie pójdzie:( A odkręcenie bocznej łapy graniczy z cudem, tam tylko nasadka, która nijak się tam zmieści.
Dumam i wydumać nie mogę...
20180531_211333.jpg

I jak, wyciągnąłeś tę śrubę? W sumie to w czym ona przeszkadza?

Tak ;)

Łapa mocująca poduszkę do skrzyni przeszkadza w jej wyciągnięciu, konieczne jest odkręcenie 3 śrub z boku skrzyni i wyjęcie poduszki wraz z łapą. Aaa i poluzowanie rury wydechu, bez tego się nie odkręci tych śrub. No i oczywiście odpowiednie podniesienie skrzyni lewarkiem. Teraz już jestem mądrzejszy, ale roboty było (i k...w też trochę poleciało) ;)

Witam, jaki był typowy objaw przed wymianą poduszki skrzyni? Jak wbijam biegi słyszę delikatny stuk - czy to będzie kwalifikowało się do wymiany poduszki?

Jakie klucze są potrzebne do wymiany tej poduszki bo właśnie zabieram się za wymianę? Za oryginalną dałem 160zł.

Jakie klucze są potrzebne do wymiany tej poduszki bo właśnie zabieram się za wymianę? Za oryginalną dałem 160zł.

Klucze nasadkowe, pionowa pojedyncza (chyba 18) idzie gładko, natomiast problem są 3 poprzeczne od łapy skrzyni (do której przykręcona jest poduszka). Tu tylko nasadki torx, inne nie dadzą rady, bo popsujesz tylko nasadki śrub. Ja dodatkowo odkręciłem wydech od kolektora i dopiero wtedy udało się odkręcić wszystkie 3 śruby.
Oczywiście trzeba podeprzeć odpowiednio skrzynię lewarkiem (na przedzie skrzynki), po odkręceniu i włożeniu nowej poduszki trzeba wcelować w otwory w skrzyni - bez podparcia lewarkiem bez szans!

Robiłem to bez kanału, na podniesionym (i zabezpieczonym) przodzie auta. Teraz na pewno poszłoby mi dużo szybciej ;)

Dzięki za poradę. Wymieniłem już poduszkę wjeżdżając na podjazdy. Nie musiałem odkręcać wydechu i odkręcenie śrub poszło bez większego problemu. Najgorsze jest to , że stara poduszka nie była najgorsza. Biegi wchodzą lepiej, nie ma szarpnięć, choć nadal mam stuki na 3 i 4 biegu. Nie wiem co to może być.

Mozna docenic wlsoka mysl techniczna, tak prosta rzecz jak wymiana filtra oleju w giulietta qv wymaga nielada gipkosci i manualnych zdolnosci zeby to zrobic i przy okazji nie polamac sobie rak:), tutaj widze podobnie,

Mam stuki przy zmianie biegów - szczególnie z 1 na 2 i 2 na 3. W przyszłym tygodniu, przy okazji wymiany rozrządu planuję wymienić ów poduszkę. Za oryginał zapłaciłem 129zł. Mam nadzieję, że pomoże :)

Mam stuki przy zmianie biegów - szczególnie z 1 na 2 i 2 na 3. W przyszłym tygodniu, przy okazji wymiany rozrządu planuję wymienić ów poduszkę. Za oryginał zapłaciłem 129zł. Mam nadzieję, że pomoże :)

U mnie w MiTo chyba zbliża się to samo. Mógłbyś potem napisać ile kosztowała wymiana?

Za materiał zapłaciłem 129zł. O wymianie ciężko mi w tym momencie wspomnieć - rozrząd i poduszkę ma ogarnąć kolega z pracy w jednym pakiecie.
Okaże się czy to był dobry trop.

Za materiał zapłaciłem 129zł. O wymianie ciężko mi w tym momencie wspomnieć - rozrząd i poduszkę ma ogarnąć kolega z pracy w jednym pakiecie.
Okaże się czy to był dobry trop.
U mnie też zauważyłem nie zawsze ale jakieś dziwne szarpniecie z jedynki na dwójke..
U ciebie pomogło wymiana poduszki?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wymiana poduszki załatwiła sprawę szarpnięć.

Takie pytanie..
Czy uszkodzona poduszka skrzyni tct może być również przyczyną nieprawidłowej pracy jak w przypadku manualnej?
Podczas wymiany oleju w układzie sterowania mechanik stwierdził, że coś za bardzo szarpie przy zapalaniu i wyłączaniu silnika ze wskazaniem na poduszkę skrzyni.
Ja odczuwam natomiast te szarpnięcia przy zmianie biegów i po redukcji na 1, gdy odczuwa się takie tąpnięcie/szarpnięcie.
I przy okazji zapytam ile jest tych poduszek, skrzynia plus silnik.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Póki co nie wymieniałem poduszki.
Jestem po adaptacji ale będę chciał powtórzyć.
Auto było już wystudzone i sprzęgła też.
Rzekomo po adaptacji powinno się pojeździć i zrobić ponowną na rozgrzanych. Zobaczymy czy to pomoże, bo nadal wyczuwam szarpnięcia na parzystych.
O poduszce skrzyni pomyślałem, bo coś rzekomo nie podobało się mechanikowi w ASO przy wyłączaniu silnika.
A jest wątek dotyczący skrzyni manualnej, która źle pracowała z powodu uszkodzonej poduszki.
A ponieważ tct to zautomatyzowana skrzynia manualna to może uszkodzona poduszka też ma wpływ na jej pracę..
Nieraz są mocne szarpnięcia.
Jutro jestem umówiony na adaptację i zapytam dokładnie o poduszkę i poproszę o sprawdzenie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

No ja też myślę o tej poduszce pod skrzynią, w sumie dwie pozostałe już wymieniłem, więc pewnie i ona będzie się już nadawała do wymiany. Mam czasem podobny objaw jak Ty przy redukcji na niższych biegach, a nawet przy samym odpuszczeniu nogi na gazie.

wymiana

Wymieniałeś tylko dolną czy górna i dolną?

Amortyzatory
Powrót