[MiTo] ELM327 i MES.

pawzub

Nowy
Auto
MiTo 2010, 1.3 jtdm-2.
Mam mito 1.3 jtdm2 95KM z DPF - łosie mi nie skasowały inspekcji oleju tej od DPF i chciałem się do tego zabrać, ale napotkałem dwa problemy.

Pierwszy taki, że mam zły kabelek, ze starego puncioka KKL od Viakena już nie działa - to chciałem kupić normalnie ELM327, spoko.
Ale drugi jest taki, że nie wiem, czy jest sens kupować, bo mam ECU Marelli 8F2.A2 a takiego nie ma w MESie, jest tylko 8F3, 8DF. To zadziała?

Mam MES 3.6, więc nie najnowszy, ale tutaj na stronie http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx też nie ma tego modelu ECU.

W punto w mesie jest taki silnik?
Ja tam bym zaryzykował:cool:

Ostatnia edycja:
Ja kasowałem ostatnio pomarańczowy kluczyk na wyświetlaczu MES + żółta końcówka + ELM

Często jest też w mesie tak (jak wybierzesz nie ten moduł) że się łączy pokazuje ale krzyczy info ze to nie ten ecu. Jak będzie w Twoim przypadku...nie wiem :)

OK, to jak kupię i przetestuję, to dam znać. :P

Ryzyko nie duże jak nie popsujesz to w ciągu 14 dni możesz oddać przewód, choć nie powinieneś

Mam mito 1.3 jtdm2 95KM z DPF - łosie mi nie skasowały inspekcji oleju tej od DPF i chciałem się do tego zabrać, ale napotkałem dwa problemy.

Pierwszy taki, że mam zły kabelek, ze starego puncioka KKL od Viakena już nie działa - to chciałem kupić normalnie ELM327, spoko.
Ale drugi jest taki, że nie wiem, czy jest sens kupować, bo mam ECU Marelli 8F2.A2 a takiego nie ma w MESie, jest tylko 8F3, 8DF. To zadziała?

Mam MES 3.6, więc nie najnowszy, ale tutaj na stronie http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx też nie ma tego modelu ECU.

Łącze się ELMem za pomocą programu FES 3.6.0.
W logach widnieje:
ALFA MITO 1.3 MJET 16V
Marelli 8DF CF5/EOBD Diesel Injection (1.3)
.
.
.
Numer homologacji: 8F2.A2

Myślę, że spokojnie się połączysz.

Łącze się ELMem za pomocą programu FES 3.6.0.
W logach widnieje:
ALFA MITO 1.3 MJET 16V
Marelli 8DF CF5/EOBD Diesel Injection (1.3)
.
.
.
Numer homologacji: 8F2.A2

Myślę, że spokojnie się połączysz.

O super, dziękuję. Zamówiłem dziś kabelek, dam znać jak pójdzie.

OK, kupiłem ELM327 i żółtą końcówkę. Żółta końcówka nie była potrzebna, MES się łączy bez problemu.

łączy ale nie ze wszystkim, nie zrobisz np. osiowania bez żółtej końcówki :)

OK, kupiłem ELM327 i żółtą końcówkę. Żółta końcówka nie była potrzebna, MES się łączy bez problemu.

Ja mam przejściówki czarne... do niektórych modułów program woła adapter nr3.
Kasowanie inspekcji wymaga tej przejściówki - niedawno wymieniałem olej:)

Ja mam przejściówki czarne... do niektórych modułów program woła adapter nr3.
Kasowanie inspekcji wymaga tej przejściówki - niedawno wymieniałem olej:)

Mylisz pojęcia, do kasowania inspekcji olejowej w przypadku ELM327 nie jest potrzebny żaden adapter, do inspekcji serwisowej owszem jest wymagany ale to są dwie zupełnie różne sprawy. Nawiasem mówiąc są na rynku interfejsy które obsługują wszystkie moduły bez przejsciówek , tyle że cenowo nie opłacalne do sporadycznego zastosowania

Ostatnia edycja:
Cześć !
mam kabel od Viakena VAGKKL +Fiat Ecu Scan, przejściówke żółtą, MES 3,6 w pelnej wersji,
Nie łączy sie z samochodem, porty ustawione, wykrywa interfejs , ciągle drze ryja że potrzebuje ELM327/OBD key.
kupiłem już ze 2 lata temu ELM327 na BT
dokupiłem żołtą przejściówkę, nadal brak połączena, port z ELM'em wykryty, ustawiony COM4 i g... zmieniony na COM1 i to samo:
nie odpowiedział na AT bo ma problem z czasem odpowiedzi: przekroczono limit czasu, zmieniałem transfer danych i nic.

to co jeszcze potrzebuję ?
proszę o instrukcje krok po kroku jak mam swoje mito 1,3 JTDm 90 km rocznik 2009 podłączyć bo mam problem ze wspomaganiem, co jakiś czas się wyłoncza, na dodatek miga mi po adaptacji lewy wyświetlacz temperatury na klimatroniku, wieje zimnym z lewej strony, na mono idzie ciepłe, chcę znaleźć błędy i działać, auto żony, ja nad Alfą panuje , ona nie da rady.
I proszę o merytoryczne rady bo już na forum Punto "mundrale " się włączyli z "bezcennymi" radami nic nie wnoszącymi do problemu z podłączeniem do laptopa alfy.

Aby nie zakładać nowego tematu reanimuje stary.

Na wyświetlaczu miga mi zegar i licznik, prawdopodobnie dlatego że poprzedni właściciel wymienił radio na dotykowe z nawigacją. Nie przeszkadzałoby mi to aż tak bardzo gdyby nie fakt że nie mogę zmienić czasu, języka na desce rozdzielczej, ale jeszcze ważniejsze jest to że nie mam wielu innych dosyć istotnych opcji fabrycznych w menu np. dotyczące świateł, nie ma ich również w dotykowym radiu/navi. Prawdopodobnie muszę zrobić osiowanie proxy, więc muszę kupić jakiś interfejs diagnostyczny, a tutaj doświadczenia brak. Wiem że niektóre interfejsy służą jedynie do kasowania kontrolek czy błędów więc nie chcę kupić czegoś co nie zadziała w przypadku osiowania proxy. Czy takie urządzenie byłyby okey?

https://allegro.pl/oferta/skaner-te...d-forscan-14317727989?fromVariant=15053689555
https://allegro.pl/oferta/skaner-te...d-forscan-14317727989?fromVariant=15053689555

Podobno musi być połączenie USB i przez bluetooth osiowania nie zrobię na takim urządzeniu?

https://allegro.pl/oferta/interfejs...droid-ios-15053689555?fromVariant=14317727989

Muszę mieć żółtą przejściówkę albo lepiej dokupić na wszelki wypadek, na przyszłość? Proszę podrzućcie mi jakieś sprawdzone oferty sprzętu który zadziała bo chciałbym szybko zająć się tym problemem.

Tu masz sprawdzoną ofertę:
https://allegro.pl/oferta/interfejs-fiat-alfa-lancia-can-multiecuscan-pl-6717706922

Tylko napisz w wiadomości, że ma być do Fiat/Alfa, bo zazwyczaj ELMy wymagają przerobienia pod Alfę (usunięcie jednego rezystora).
Do MiTo musisz mieć żółtą przejściówkę, bez niej niewiele zrobisz.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Właśnie skorzystałem, widziałem inne tego samego sprzętu i okablowania bardzo podobnego ale jeśli sprawdzone i u kogoś działa to wolę nie ryzykować żebym potem nie musiał samodzielnie czy z czyjąś pomocą usuwać tego rezystora. Wstępnie może będzie już we wtorek i zabieramy się do roboty :rolleyes:

A jakieś darmowe oprogramowanie na którym się zrobi osiowanie w MITO znasz/znacie? Jeśli nie ma darmowego to które opłaca się zakupić, (btw. czytam wątki na forum, szperam w innych miejscach, mam podstawową wiedzę które oprogramowanie daje jakie możliwości, ale wasza opinia, użytkowników MITO jest bezcenna bo to dokładnie taki sam samochód ) dodam tylko że fajnie jakby działało na samochodach innych marek, albo chociażby FIAT'ach w tym poszerzonym zakresie nie tylko usuwania błędów bo wówczas może się przydać nie tylko mi ale tym którym udzielę pomocy.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót