• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Błąd P-1064

Może Cię źle zrozumiałem, ale co Ty chcesz podmienić?
Jeżeli zamienić cewki miejscami to ok, ale zamiana wtyczek na cewkach to będzie przecież katastrofa...

Nie na cewkach tylko w module. Choć zastanawiam się właśnie czy efekt nie byłby podobny jak przy cewkach...

Tak jak pisałem wtyczki zamieniałem tylko dla testów w MES i na zgaszonym silniku. Też mi się wydaje , że zamiana wtyczek na stałe narobiłaby wielkiej szkody.
Dziś sprawdzę kompresje i jeszcze raz pomierzę napięcie. Albo przeceniłem swoje zdolności manualne i coś nawywijałem przy montażu tego modułu albo problem od początku był w innym miejscu. Jeżeli się okaże , że są kłopoty z kompresją czeka mnie ponowne rozbieranie auta (co nie jest jakimś wielkim problemem) i ponowne składanie ....
Przyznaję się bez bicia , że moduł przy montażu nie usiadł mi jakoś bezboleśnie i były lekkie rozwiązania siłowe (mocny docisk od góry tak żeby poddały się sprężyny ) i stąd może coś "nie pykło". Posiadając nową wiedzę od kolegi [MENTION=66964]domin[/MENTION] będę bardziej ostrożny następnym razem. Dziwne jest tylko to , że po wymianie modułu nie zmienił się rodzaj błędu.
Być może jest to przypadek i moje siłowanie uwidacznia się na czwartym cylindrze a być może zamiast wymiany modułu należało się przyjrzeć się bardziej sterowaniu albo zaworom na tym garze. Oczywiście jest jeszcze opcja pecha i kupiłem nowy - zepsuty moduł ale to raczej wykluczam.
Po zakończeniu walki bez względu na jej efekty dam znać.

Jedno już jest pewne ... totalny brak kompresji na 4 cylindrze.
Będzie rozbierane , już się boję.

Ostatnia edycja:
Nie na cewkach tylko w module. Choć zastanawiam się właśnie czy efekt nie byłby podobny jak przy cewkach...

Miałem na myśli cewki modułu. Przy zapłonowych po prostu by nie zapalił, ale zamiana wtyczek na module i odpalenie silnika to kolizja zaworów z tłokami.
Na szczęście kolega jest chyba świadomy co robi ;)

A próbowałeś popychać ręcznie zawory, jak moduł był wyjęty?
Wszystkie pracują z podobną siłą?
Jeśli tak, to zacząłbym od napięcia na cewkę czwartego i podłączeniu żarówki (realne obciążenie).

Moduł jest trudno posadzić bez przyrządu, trzeba trochę siły i równomiernie dociągać śruby.

Ostatnia edycja:
Widzę, nie nikt sie nie odzywa, szukałem ich jak wymieniałem u siebie, nie mniej udało mi się zamontować bez nich, zważywszy na ilość osób które do mnie pisały i pewnie te które nie pisały, wielu innym osobom też. Więc czy to "must have"... wątpię czy jest pomocne... być może. Rozumiem u Ciebie sytuacja bez zmian?

Sytuacja bez zmian z powodu braku czasu ale coś się zmieni niebawem.
Diagnoza mówi wyraźnie , że pokrzywione są zawory i będzie ściągana głowica a później "składka" i wnioski :)
Na kilku przykładach wiem , że można moduł zamontować poprawnie bez przyrządów ale mój przypadek wskazuje na to , że nie każdy ma odpowiednie umiejętności ( i wiedzę).
Najprościej jest się zaopatrzyć w przyrząd do MA ale nie jest to takie proste.
Z pewnością patent z kołkami opisany powyżej pozwoli uniknąć błędów.
Moduł można też zablokować do montażu (proszę się nie śmiać) ściskami do drewna.
Postaram się wrzucić zdjęcie takiego patentu.

W skąd ta diagnoza? Nie podważam żeby nie było tylko ciekawi mnie jak do tego doszedłeś?

Brak kompresji na 4 cylindrze . W zasadzie całkowity brak ...

Wysłane z mojego SM-123456 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
No właśnie w taki sposób ja blokowałem. ;

- - - Updated - - -

Ja miałem 0 barów przez wykręconą tuleję.

Witam po długiej przerwie.
Auto z różnych powodów musiało swoje odczekać ale w ubiegłym tygodniu poszło na kanał.
Została kompletnie zregenerowana głowica , wymienione pierścienie (była nieszczelność na tym 4 garze) , nowy rozrząd , świeży olej , nowy multiair.
Adaptacja , programowanie itd ... wszystko zgodnie z procedurami.
Auto ruszyło z kopyta i po kilku minutach zatelepało i wywaliło błąd P 1064 ..$%%$&^$%*
Kolejnym ruchem będzie złom , już nie mam sił do tego grata.
Jedyne co teraz wzbudziło zaniepokojenie mechanika to drobny wyciek oleju z obudowy wałka (obok filtra multiair)
Możliwe , że jest jakieś drobne pęknięcie (może spowodowane niewłaściwą wymiana tego filterka) i jak auto się rozgrzeje , olej się rozrzedzi to nie ma dobrego ciśnienie i stąd te wszystkie kłopoty z czwartym cylindrem ?

Głowica jest ok , wyciek jest z "podpory" wałka rozrządu , to w niej jest filtr MA (lekka rysa , szczelina )

Mechanicznie wszystko zostało w aucie ogarnięte.
Nowy multiair , akumulator , rozrząd , świece , filtr MA , wymieniona podpora wałka , regenerowana głowica , zamieniane miejscami cewki i wtryski , świeży olej.
Niestety auto zachowuje się dalej tak samo.
P-1064 ....
Najczęściej na zimnym silniku , po skasowaniu można pół dnia jeździć ale problem wraca jak bumerang.
Brak mi i mechanikowi dalszych pomysłów.
Miał ktoś podobną historię czy jestem wybrańcem.
Jakieś sugestie gdzie jeszcze szukać przyczyny ?
Komputer ?

Selenia K Pure Energy 5w40 MultiAir

A czy ciśnienie oleju było zmierzone ?
O zalanie olejem MA przed rozruchem nie pytam bo to mechanik raczej powinien wiedzieć.

Moduł zalany "manualnie" , oprócz tego przy odłączonych wtryskach kręcenie rozrusznikiem i wylewało się ze wszystkich otworów.
Ciśnienie oleju nie mierzone ..
Dziś rano odpaliłem auto i po 10 metrach już P 1064 i tak co chwila (podpięty komp i kasowanie błędu podczas jazdy).
Po przejechaniu 2-3 km auto rakieta.
Krótki postój i znowu wywala błędy raz za razem.

Stan na 26.07 godzina 12:30
Zrobiona płukanka , zalany Castrol 0w30 , w MES przeprowadzona wymiana oleju ....
Przejechane 100 km , auto dynamiczne , silnik pracuje równo , zero błędów
Stan na 27.07 godzina 12:50
Kolejne 100 km , wszystko idealnie.
Nie ma znaczenia czy auto ciepłe czy zimne

Stan na 29.07. godzina 7:59
Błąd P - 1064 auto zdechłe ....

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót