[MiTo] Błąd P-1064

Cegla_11_

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo
Witam. Jakiś czas temu w moim MiTo pojawił się "check engine", sprawdziłem to u najbliższego mechanika i okazało się, że kod błędu to P-1064. Mechanik ten powiedział mi, że jest to wina cewki zapłonowej na 4 cylindrze. Więc zamieniłem miejscami cewki z 3-ego i 4-ego cylindra. Według tego mechanika jeżeli chodziłoby o tą cewkę to powinien się zmienić kod błędu na np. P-1063. Niestety kod błędu dalej jest taki sam. Inny mechanik powiedział mi, że może to być cewka zapłonowa ale nie wiadomo, która dokładnie i że należy to sprawdzić bo może to też być wina wtryskiwacza. Co wy o tym sądzicie? Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym błędem?

Z góry dzięki za pomoc.

Godzinę temu odpowiadałem na to pytanie :) zobacz na tematy ostatnie

Na zdrowie a jak byś miał problem z MA to śmiało pisz i masz tutorial na forum

A takie jeszcze jedno pytanko. Bo ogólnie jestem świeżo po wymianie oleju i świec, więc czy moge zacząć się bać że chodzi o większy koszt i wymiane MA?

Tak, jak cewki nie pomogły, olej też nie (robiłeś plukanke?) to możesz zacząć się 'bać'

Cewki jeszcze nie wymieniałem więc spróbuje i płukanki też nie robiłem jeszcze. Wielkie dzięki raz jeszcze.

Luz cewki nie wymieniaj tylko zamien miejscami szkoda kasy..

Jestem przed wymianą multiair.
Moduł już w drodze.
Co jakiś czas wyskakiwał błąd P1064 i telepało motorem.
Czytając forum "wypłukałem" silnik , wymieniłem olej - objawy bez zmian.
Wymieniłem filterek multiair i ... i przez dzień auto jak nowe.
Przez dzień bo teraz ciągły błąd P-1034 i silnik zrobił się całkowicie "trzycilindrowy" .

P1063 Cyl. 3 UniAir actuation electrovalve signal
P1064 Cyl. 4 UniAir actuation electrovalve signal
P1034 Cyl. 4 UniAir actuation electrovalve power stage

Moduł wymieniony a błąd 1064 obecny ...
$^%$%$^&&)(
Jakiś pomysł ?
Cewki zamieniane ,świece nowe , filtr MA też , kostki ok

Jeśli kasowales błędy i on wraca jesteś w stanie połączyć sytuację z wyskoczeniem błędu?
Na desce zapala się check engine prawda?
Usuń blad, odpal Mes/fes i pojeździj aż Ci wyskoczy zapisując logi, może wtedy któreś z forumowych 'tęgich głów' pomoże [emoji6]

Błąd wskakuje chwilę po wykasowaniu .... (chwila = 15-20 sek)
Robiłem test w MES "elektrozawór nastawnika multiair" i pierwsze trzy wydają dość ..hmmm... głośne i miarowe dźwięki a ten 4 jest cichszy i jakby lekko falował.
Zamieniłem (oczywiście tylko do testów) wtyczkę 4->3 i trzeci okazał się "chory"
Chyba coś ze sterowaniem tym elektrozaworem... ale co ? Gdzie szukać szkodnika ?

Czy po wymianie modułu, zrobiona wymiana w komputerze ?

Po wymianie modułu trzeba dokonać jego "kalibracji". Silnik musi być nagrzany do temperatury roboczej i w programie uaktywnia się procedurę wymiany.
Jeżeli proces nie był przeprowadzony po wymianie to może to być ten problem.
Multiair nowy? czy po używany po regeneracji?

Po wymianie modułu trzeba dokonać jego "kalibracji". Silnik musi być nagrzany do temperatury roboczej i w programie uaktywnia się procedurę wymiany.
Jeżeli proces nie był przeprowadzony po wymianie to może to być ten problem.
Multiair nowy? czy po używany po regeneracji?

Moduł nowy , zalany olejem , wszystkie procedury w ecu zrobione. No prawie wszystkie bo ze względu na powracający błąd 1064 adaptacja nie przechodzi do końca.
"AKTYWOWANIE REGULACJI...
Stan korekty siłownika dyspersji UniAir
WYKONANE
Nie OK"
Czyli są dwa błędy na pokładzie :
1: P1320 - Moduł UniAir zaadaptowany
2: P1064 - Cyl.4 sygnał elektrozaw. nastawnika UniAir

A elektrycznie sprawdziłeś ten 4 elektrozawór,wtyka ,kable ?

A elektrycznie sprawdziłeś ten 4 elektrozawór,wtyka ,kable ?

Wtyczki wyglądają "dobrze". Nie podoba mi się odgłos tej 4 przy teście. Odzywa się inaczej niż reszta ale jednak się odzywa.
Nie wiem jak jeszcze sprawdzić to "elektrycznie".

Te elektrozawory są sterowane bezpośrednio z ecu ?

Ostatnia edycja:
A masz 100% pewność, że moduł został wymieniony?
Błąd i ciche cykanie 4 elektrozaworu sugeruje, że problem jest właśnie z nim.
Zmierz napięcie wysterowania na każdym z zaworów, albo podepnij żarówkę 5W. Jeśli wszędzie będzie równo, to problem jest z modułem, a raczej z jego cewką co rzadko się zdarza.
By mieć pewność, że sterowany jest bezpośrednio z ecu, trzeba zdjąć wtyczkę i szukać miernikiem.

A tak poza konkursem- ktoś się orientuje jak wyjąć z modułu cewki?

Ma bo wymieniał sam [emoji6] mnie jeszcze jak rozmawialiśmy zastanawia test zamiany wtyczek i odpalenia. Nie do końca ogarniam jak działa ten moduł żeby czegoś nie uwalić... Ale skoro na 3 garach pracuje...to jak się na chwilę 30sek-minute podmieni to chyba nie powinno być dramatu przy takiej zmianie cyklu?
Chodzi mi o to aby zobaczyć z którego gara wyjdzie mu błąd. Jeśli ktoś jest w pełni świadom jak to działa niech mnie wyprowadzi z bledu [emoji6]

Amortyzatory
Powrót