[Giulietta] Kody błędów czujników - alfa Giulietta

denyk1

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4MA/170KM
Witam, mam małą zagwozdkę z moją Giulietta.
Ostatnio była podpinana pod komputer, większość błędów udało się skasować ale pozostała ich część jest wciąż "aktywna".
Najbardziej interesujące są te poniżej:
Kod:
1. B10AA - sterowanie konfiguracją czujników zbliżeniowych (nieciągły)
2. B1039 - sygnał wejściowy z przełącznika systemu wspomagania jazdy (nieciągły)
3. B1905 - sprzężenie zwrotne elementu sterującego lewym mieszaczem (zwarcie do masy +aku.V.) (nieciągły)
4. B1915 - czujnik temperatury nawiewu na nogi, strona lewa (zwarcie do masy +aku.V.) (nieciągły)

Znawcą nie jestem ale nawiązując do powyższych błędów:
Jeśli chodzi o
kod 1, to podejrzewam przerwę w kablu, obluzowany styk? dodam ze czujniki działają prawidłowo
kod 3, sytuacja wygląda tak, przy nastawie 16 stopni klima dmucha ciepłym, wręcz gorącym powietrzem po stronie kierowcy, po stronie pasażera jest wszystko OK. Z tego co wyczytałem na forum problem dotyczy aktywatora a konkretnie potencjometra w aktywatorze, w moim przypadku w lewym mieszaczu, jest to prawda?
kod 4, uszkodzony? przerwa w kablu?
Jeśli chodzi o kod 2 to nie mam zielonego pojęcia.

Prosiłbym o pomoc i fachową widzę w tym zakresie
Pozdrawiam i z góry dzięki

Co do czujników ,to jest tam kostka łącząca wiązkę od samych czujników do reszty wiązki w aucie pod poszyciem zderzaka i ona często koroduje mimo że jest uszczelniona.

[MENTION=79492]DmX[/MENTION]; dzięki za info, problem zażegnany

z kodem 2 i 3 w dalszym ciągu nie wiem o co chodzi, ktoś coś?

Witam, opisywałem mój problem w temacie z systemem start&stop, jednak dalej problemy się pojawiają, mechanik wykasował błędy, było ich trochę, wrzucam je tutaj może ktoś miał podobne i wie jak problem ugryź, czego i gdzie szukać? p.s przepraszam ale nie mogę obrócić zdjęć :(

20190205_150159.jpg20190205_150407.jpg20190205_150238.jpg20190205_150302.jpg20190205_150336.jpg[ATTACH

Ostatnia edycja:
- do obracania zdjęć jest między innymi program IrfanView (darmowy).

Załączniki

• 20190205_150159.jpg
    20190205_150159.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 153
Ostatnio była podpinana pod komputer, większość błędów udało się skasować ale pozostała ich część jest wciąż "aktywna".
Kod:
2. B1039 - sygnał wejściowy z przełącznika systemu wspomagania jazdy (nieciągły)
3. B1905 - sprzężenie zwrotne elementu sterującego lewym mieszaczem (zwarcie do masy +aku.V.) (nieciągły)
4. B1915 - czujnik temperatury nawiewu na nogi, strona lewa (zwarcie do masy +aku.V.) (nieciągły)

Jeśli chodzi o
kod 1, to podejrzewam przerwę w kablu, obluzowany styk? dodam ze czujniki działają prawidłowo
kod 3, sytuacja wygląda tak, przy nastawie 16 stopni klima dmucha ciepłym, wręcz gorącym powietrzem po stronie kierowcy, po stronie pasażera jest wszystko OK. Z tego co wyczytałem na forum problem dotyczy aktywatora a konkretnie potencjometra w aktywatorze, w moim przypadku w lewym mieszaczu, jest to prawda?

Kolego, gdybyś rozszyfrował błąd 4 to daj znać, bo mam podobne ale po prawej stronie.

Kod:

Jeśli chodzi o

W brew temu co niektórzy piszą :

błąd B10AA chodzi o czujniki zbliżeniowe linii telematycznych L1-L2- B&M (tzw moduł komfortu) przy tym błędzie nie powinien łączyć telefonu nie działa bluetooth. diagnoza: awaria modułu B&M miejsce ulokowania obok radia pod listwą ozdobną, strona pasażera, błąd nieciągły powinno dać się wykasować ,niedobrze kiedy pojawia się błąd obecny wtedy awaria modułu pewna.
błąd B1039 szeroka gama od przełącznika trybu jazdy poprzez katalizator sondę lambda cewki zapłonowe. Ale nieciągły powinno dać się wykasować
błąd B 1905 dotyczy układu klimatyzacji i wentylacji. w twojej sytuacji jet to początek awarii silniczka odpowiedzialnego za przestawianie klapki kierunku nawiewu powietrza.,niekiedy nie zamyka lub otwiera do końca i już emituje błąd jeżeli prawa strona nawiewu nie działa prawidłowo silniczek do wymiany i tu koszty. Nie da się tego zrobić bez demontażu całej deski a wymieniać radził bym wszystkie.
błąd 1915 tak jak w treści usterki coś dzieje się z czujnikiem. Dopytać czy czujnik jet integralną częścią wiązki czy występuje oddzielnie , jeśli jest częścią wiązki to zła wiadomość wymiana wiązki ale również demontaż konsoli przedniej.
Pierwsze dwa błędy często powstają podczas rozruchu pojazdu zwłaszcza przy niedoładowanym akumulatorze i przy niskich temperaturach dotyczy to spadku napięcia podczas rozruchu i w tak niedoładowanym akumulatorze. spadek napięcia działa bardzo destrukcyjnie na elektronikę pojazdu . Mam nadzieje,że coś rozjaśniłem .

Amortyzatory
Powrót