[Giulietta] Filtr MultiAir / 1.4MA TB 170KM

denyk1

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4MA/170KM
Hej wszystkim,
Pytanie z kategorii filtrów.

Jak to jest z tym dostępem do filtra modułu MultiAir? Trzeba go regularnie czyścić/wymieniać? Zwracać uwagę na filtr oleju na dolocie oleju do turbiny?

Dodam że niedawno wymieniłem olej silnikowy + filtr przy 54tys przebiegu.

Ostatnia edycja:
O ile Z filtrem od MA problemów nie ma, to filtr na turbosprężarce należy dla świętego spokoju wymienić co drugą wymianę oleju. Albo pozbyć się sitka w nim.

Jesli chodzi o filtr MA, lepiej wymienić czy wyczyścić? Jak to dokładnie wygląda, gdzie się znajduje?

Jest w głowicy w okolicy koła zębatego rozrządu. Nie wiem czy jest sens się nim przejmować, nie kojarzę aby w jakiejkolwiek relacji wyglądał szczególnie podejrzanie, no chyba że było jezdzone 30tkm między zmianami oleju to bym się zainteresował. Przy twoim przebiegu wymieniłbym jedynie śrubę nr 5 na zasilaniu oleju turbo i tyle.
Jak masz ochote wymień też MA bedziesz lżejszy o 123zl, ale zyskasz na samopoczuciu :).

Dodam że u siebie sprawdziłem oba filterki przy ok 80k przebiegu.

Filtr MA ,czysty bez uwag.
Filtr turbo ,czysty ,sitko całe.

Następna kontrola w kwietniu przy zmianie oleju.

Tydzień temu zrobiłem płukankę, wymianę oleju i filtrów. Filtr Turbo był potargany, a filtr MA w kilku punktach już zaklejony. 226k przejechane. Poprzednia wymiana oleju była w czerwcu przez poprzedniego właściciela.

wygląd filtra w multiair i w turbo po wymianie

Dziś wymieniłem te filtry były w kiepskim stanie poniżej zamieszczam zdjęcia starych filtrów tak informacyjnie przebieg auta 167 tys km autko kupiłem jak miało 163 tys km prawdopodobnie nigdy nie były zmieniane a przynajmniej ten w multiair raczej nie był.

Załączniki

• IMG_20191207_203224.jpg
    IMG_20191207_203224.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 1,063
  • IMG_20191207_203243.jpg
    IMG_20191207_203243.jpg
    51.7 KB · Wyświetleń: 723
  • IMG_20191207_203300.jpg
    IMG_20191207_203300.jpg
    65.2 KB · Wyświetleń: 684
Ja wymieniłem filtr na 70 tys. Pierwszy raz, bo olej wymieniany zawsze na przeglądach w serwisie AR, a nigdy na fakturze nie miałem wymiany tego filtra. Kupiłem sam - ok. 100 PLN i wymieniłem. Stary był ok. Z całą pewnością nie wyglądał tak, jak w poście wyżej. Teraz mam pewność, że będzie ok. Dodam, że ten temat był tutaj "wałkowany" na forum. W sumie prosta robota z wymianą.

Dziś wymieniłem te filtry były w kiepskim stanie poniżej zamieszczam zdjęcia starych filtrów tak informacyjnie przebieg auta 167 tys km autko kupiłem jak miało 163 tys km prawdopodobnie nigdy nie były zmieniane a przynajmniej ten w multiair raczej nie był.

Jak dla mnie to nie tyle filtr był nie wymieniany ,tylko olej za rzadko bo wszystko czarne od sadz.

U mnie przy ok 90 paru tysiącach robiłem wymianę oleju:

Filtr MA czysty ,ale profilaktycznie go wymyłem.
Filtr turbo dawno wyjęty bo się zdezintegrował.

Niestety pewnie tak było, teraz przy wymianach oleju będę sprawdzał w jakim stanie są

Filtr trzeba wymienić przy interwale oleju? Czy można po prostu?

Kiedy chcesz - bez znaczenia. Można wymienić albo wyczyścić tylko, co kto woli

Kurde Panowie u mnie nie idzie wyciągnąć tego filtra MA mam go odkręcony i za nic nie idzie go stamtąd wyjąć. Tak jakby ten oring go tak trzymał? Złapać też kombinerkami czy czymś zbytnio nie ma jak bo gwint się uszkodzi. U was też tak ciężko to wychodziło jakieś sposoby?

może ten oring się rozwulkanizował z racji rzadkiej wymiany i trudno wyjąć ,albo w ogóle nie był ruszany i sporo tam nagaru.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót