[Giulietta] chip-tuning 1.8 tbi

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Hej,

Jak wyglada sprawa tuningu elektronicznego w 1.8tbi.
Jak wysoko mozna pociagnac maksymalny moment 340nm (w serii jest chyba na 4.5krpm), czy mozna do 6krpm?
Do ilu nm mozna zwiekszyc maksymalnie moment, jakie sa limity skrzyni ?
Do kogo sie udac w celu modyfikacji elektronicznej (zachodniopomorskie),
Jakie sa koszty takiego zabiegu?

W przyszłym roku będę celował w >280KM
Generalnie bez wymiany IC i DP nie ma sensu wydawać kasy na "chipa", co prawda tak jak piszesz można ładniej rozłożyć moment, ale wszystko będzie zależało od stanu sprzęgła/dwumasy itd no i sam chip to z ~1500zł nie twoje (taki sensowny)
Na forum wiem że jest jedna zrobiona na 300KM więc jakiegoś dużego limitu nie ma co do skrzyni.

Ogolnie IAT na stokowym programie jest dosyc wysoka (widzialem juz 50stopni).
Czy sa juz jakies przetare szlaki jezeli chodzi o IC (wielkosc, producent)?
Montaz powinien byc chyba dosyc latwy ze wzgledu na to ze IC jest frontowy,

Dzisiaj czytalem o citroenie 308 gti 1.6thp ktory ma 270hp, i moment mniejszy od qv (330nm) z tym ze pociagniety bardzo wysoko 6krpm, wiec zakladam ze w giuliettcie wygladalo by to dosyc podobnie,

Ostatnia edycja:
Tak jak kolega pisał powyżej, bez większego IC i jeszcze lepiej bez DP to chyba szkoda zachodu.

DP to okolice tysiąca pln, IC spokojnie wejdzie 550x180x65mm, ale 600mm też się zmieści. IC możesz poszukać na fimc.pl, a DP miał cinsoft.pl
.
W swojej qv mam IC i DP oraz zrobiony program na 270KM/390Nm, wszystko robione w cinsofcie.

Czy w zachodniopomorskim ktoś to ogarnia to nie wiem, ale chyba warto zrobić sobie wycieczkę do Gliwic :)

Ja bym chcial skopiowac modifikacje jakie poczyniono przy wersji Squadra Corse. Ale to w przyszlosci.

DP to okolice tysiąca pln, IC spokojnie wejdzie 550x180x65mm, ale 600mm też się zmieści. IC możesz poszukać na fimc.pl, a DP miał cinsoft.pl
W swojej qv mam IC i DP oraz zrobiony program na 270KM/390Nm, wszystko robione w cinsofcie.
Fmic.pl pisze ze taki IC starcza do 450hp, wyglada na dobry trop, z drugiej strony seryjny rdzen ma wilekosc 630x110x80,wiec pojemnoscia nie roznia sie za wiele,
W jakim przedziale obrotow masz te 390NM ?

Ostatnia edycja:
Dzieki :). Czyli dol obrotow sie nie poprawil, a nawet delikatnie pogorszyl, i na oko od 2.8krpm do odcinki doszlo 30NM,
Nie dalo sie poprawic niutona do 2.8krpm ? Byly jakies blokady, typu dwumas, turbo nie pompuje?

Auto było robione na zasadzie "zostaw je w rękach profesjonalisty i zapomnij". Jedynie mogę powiedzieć, to że warunki były ciężkie - 36 Celsjusza (sorry taki mamy klimat). Podobno przy "normalniejszych" temperaturach moc powinna być trochę wyższa. Problemów ze sprzęgłem czy dwumasem nie zgłoszono. Polecone miałem tylko aby ogarnąć większy IC co się w swoim czasie zrobi. A czy potrzebne jest więcej niż 400Nm to już indywidualna kwestia ;)

Aha, czyli miales strojone auto na seryjnym IC?
Wogle dziwnie wyglada ten przebieg momentu na seryjnych mapach,

Nie, IC i DP były już na pokładzie

Nie dalo sie poprawic niutona do 2.8krpm ? Byly jakies blokady, typu dwumas, turbo nie pompuje?
A po co ci więcej Nm przy niższych obrotach? I tak tego na asfalt nie przeniesiesz. Sprzęgło ,skrzynia i półośki są mega zadowolone jak moment łagodniej rośnie wraz z obrotami a nie pikuje w górę przy 2000 obr.To nie diesel

Czego na asfalt nie przeniesiesz przy 2krpm ? Co drugi seryjny turbo-diesel ma 320NM przy tych obrotach, albo nizszych,qv ma ~200NM,

Ostatnia edycja:
* ibiza, 320NM przy 1750, masa: 1245

I moc max przy 4200... to ja już wolę mniejszy moment na dole i wyżej pokręcić silnikiem. Nie kumam skąd ten pęd do jakiś kosmicznych wartości momentu na samym dole. Wszystko na tym cierpi (w sensie mechaniki) + trakcję gorzej uzyskać.

Kaman, jaki kosmiczny moment:), a co powiesz na SQ5 ktory oferuje 500NM przy 1400rpm ??
Jak jezdzisz po miescie to jakich obrotow uzywasz, non-stop 4-6krpm?, Ten ped wynika z tego jak uzywa sie auta w miescie,
Takie sa charakterystkie turbo-diesli, ze max moc jest przy ~4krpm, wyzej sie nie kreca poprostu z pewnych wzgledow.
Obecne turbo-benzyny (vw,citroen, ford) maja z dolu charakterystyke pododbna do turbo-dieseli, wiec czemu w QV nie miec tych 300NM przy 2krpm ?
Stad bylo moje pytanie, czy nie dalo sie z dolu wiecej NM z jakis powodow (dwumas, turbo),

Ostatnia edycja:
Mogles kupic 159 tbi ,tam masz wiecej momentu z dolu.

Amortyzatory
Powrót