• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Radio Alfa by Alpine

• Autor wątku Autor wątku XJ6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest fabryczny jeszcze - czyli z października 2015. Może faktycznie wystarczy podładować... Ostatnio mniej jeżdżę, bo sytuacja jest wiadoma :).

to raczej najprostsza metoda - podładować prądem o małym natężeniu 2-3 A przez kilkanaście godzin i będzie żył. No chyba, że znajdziesz tego "skopania" ;)

Jest fabryczny jeszcze - czyli z października 2015. Może faktycznie wystarczy podładować... Ostatnio mniej jeżdżę, bo sytuacja jest wiadoma :).
Jak masz takie cuda z Alpina, to może zamień na U Conrada fabrycznego. Można takiego cudaka za 3 stówy kupić na znanym portalu, zwłaszcza w bardzo ekskluzywnej wersji 5" z wyświetlaczem z epoki gierek kupowanych od Rosjan na początku lat 90. Wtedy będziesz miał fabryczne i nie będzie się resetowalo. Nie będziesz miał jednak wtedy tych wszystkich ficzerow związanych z słuchanie i odbiorem muzyki, czego nie ma fabryczny U Connect, a do czego tak naprawdę służyć powinno tzw. Radio w aucie.

- - - Updated - - -

A poważnie. Alpina jest świetna i wszechstronna. Daj znać jak się problem rozwiązał.

Uconnect leży u mnie w kartonie, jeśli mnie Alpine zirytuje, to wymienię :). Ale zacznę od akumulatora...

Dzisiaj przy odpalaniu wyskoczył błąd poduszki powietrznej. Przypomniałem sobie, że to się faktycznie od czasu do czasu zdarza. Czy to może mieć z tym związek? Po wyjęciu akumulatora i podłączeniu do prostownika pokazywał poziom naładowania (oceniając z diod) niecałe 50%...

tak- poziom naładowania w granicach 50% lub mniej powoduje wyłącznie poszczególnych odbiorników prądu np ogrzewania szyby tylnej lusterekp otem innych modułów- aku jest tak słaby ze elektronika świruje przy rozruchu.
nie będę się powtarzał- ładuj aku, ale pamiętaj aby podopiąć żabkę prostownika do śruby przed czujnikiem IBS od S&S na klemie dodatniej.

Cóż, faktycznie wygląda na to, że pomogło... Dzisiaj S&S załączył się kilka razy i nie było problemu. Mam jednak nadzieję, że operacji nie będzie trzeba zbyt często powtarzać, bo miejsca tam za bardzo nie ma i bez grzechotek dokręcanie akumulatora i klemy dodatniej jest trochę upierdliwe, ale w sumie cała operacja ponownego montażu zamknęła się w jakieś 8 minut :).

Czy mogę w swoim wątku zapytać dlaczego wymieniłeś Uconecta na Alpinę?

Głównie interesował mnie DAB - i zacząłem się nawet rozglądać za UConnectem 5 z DAB, ale impreza kosztowała ok. 200 EUR za używkę, a przy okazji okazało się, że można mieć takie cudo z Android Auto, więc zdecydowałem się "trochę" dorzucić. Dwa głównie powody to DAB i aktualna nawigacja (dlatego nie chciałem UConnect 6.5").

W chwili obecnej Uconnect w wesji po 2017 r. ma aktualne mapy i DAB - ne ma AA/CP -wiem bo taką miałem w swojej Giulietcie

"Aktualne" to chyba obecnie Q3 2018 czy coś takiego :D. Nie wiem, z czego wynika ten "efekt uboczny" (reset sterownika silnika czy brak konieczności doładowywania akumulatora), ale jak od kiedy pamiętam spalanie miałem na poziomie 7,2 litra minimum, tak dzisiaj pokazało mi... 6,4 litra. Nie wiem do końca, o co chodzi :).

Kupione Alpine i zamontowane. Niestety, nadal kilka braków:
1. Ekran czujników nie pokazuje stanu z przodu (tylko z tyłu).
2. Nie działają klawisze dotyczące telefonu na kierownicy - pozostałe działają.
3. Mam tylko takie ustawienia samochodu:

Pokaż załącznik 267149

Nie ma np. ustawień czujników deszczu i zmierzchu.

4. Podczas zmiany trybu DNA nic się nie pokazuje na ekranie.

Powinienem osiować? Czy wystarczy rozpięcie akumulatora?

Wersja softu 5.3. Na początku pokazuje się generyczne logo Alpine, a wydaje mi się, że powinno takie:

https://www.saelcarshop.it/public/58492933_alpine-ilx-702-940ar.jpg

Zastanawiam się nad tą Alpiną. Udało się wszystko ogarnąć, ustawienia,czujniki i całą resztę? Jak wrażenia z użytkowania?

Wrażenia całkiem pozytywne, działają jednocześnie 2 telefony przez BT (w Uconnect tego nie było), osiowanie nie pomogło na ustawienia, ale przy najbliższej okazji w ASO sprawdzę, czy nie ma jakichś aktualizacji do Alfy. Odbiór DAB dobry, AA śmiga jak trzeba. Minus, że dość mocno palcuje się ekran, przez co trzeba go ciągle czyścić.

Radosauf dzięki za odpowiedź. Palcowanie jest chyba ogólną przypadłością dotykowych ekranów.

[MENTION=611]Rado[/MENTION]sauf Uconnect ma strasznego laga w działaniu, obsługa dotykiem jest czystą męczarnią, ten Alpine działa sprawnie? (masz bose?)

Działa sprawnie.

Amortyzatory
Powrót