• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Luz na wejściu półosi do skrzyni 2.0jtdm

krosser

Nowy
Auto
Ar
Cześć, od zakupu czyli od roku borykam się z dwoma problemami:

-stukanie (klikanie) przy dodaniu, odejmowaniu sprzęgła/gazu
-drgania budy przy prędkościach 120-130

Prześledziłem już chyba wszystkie tematy z tym związane, były sprawdzone poduszki, przeguby, aż w końcu chyba znalazłem

Luz góra/dół dość DUŻY na wejściu półosi do skrzyni (lewa strona) wydaje mi się, że nie ma prawa być czegoś takiego - wrzucam filmik https://youtu.be/Esq0vmSX2Ko (polecam oglądać Z GŁOSEM) to już chyba dość zaawansowane stadium.

Teraz pytanie, wymieniać półoś czy ze skrzynią też coś będzie nie tak? Pozdrawiam...

Ostatnia edycja:
Wymiana półosi nic Ci nie da. Przerabiałem ten temat w 159. To jest luz w dyfrze. Powstaje on pomiędzy kołami planetarnymi a satelitami lub też satelity podcięły już kosz. Generalnie taki luz nie powoduje drgań tylko malutkie wibracje które ciężko wyczuć w kabinie. Jeśli koniecznie chcesz się tego pozbyć to rozbierz dyferencjał i poprostu zamień miejscami satelity i koła planetarne. Opcja dwa: zakup nowe zębatki dyfra i patyk i wymień wraz z podkładkami. Opcja najdroższa: wymień cały dyfer.
Z doświadczenia wiem że to nie powoduje drgań które odczujesz przy dużych prędkościach. To jest minimalny luz a przy 130km/h naprężenia osi są duże więc wówczas go nie ma. Lepiej szukać luzu w zawieszeniu , maglownicy oraz wyważeniu kół, zawieszeniu silnika.
Najlepiej zrób test: rozpędza się do wibracji i wcianij sprzęgło, zobacz czy drgania się zwiększa, ustaną czy bez zmian. Wtedy można wykluczać poszczególne elementy. Pozdrawiam

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, nie wiem czy jest sens już teraz się za to zabierać.

Odnośnie drgań. Na 100% nie pochodzą od kół. Sprawdzane na dwóch kompletach felg i trzech kompletach opon. Robiłem też test z rozpędzaniem się i wciskaniem sprzęgła. Po wciśnięciu bez zmian. Auto zwolni do tych niecałych 120km/h i wtedy drgania ustają.

Pozdrawiam.

Mam to samo... Do tego nie wchodząca jedynka i czasem szybka trójka... Nauczyłem się z tym jeździć, stuki z dodawaniem i ujmowaniem gazu są większe na dynamicu niz na normalu i tak jak [MENTION=35378]lukaszg[/MENTION] pisał, jest to luz w dyfrze. Ja akurat mam w planie zakup skrzyni pozmianowej, czyli bodajże 2012 czy bezpieczniej po 2013r ale to dopiero przy okazji sprzęgła. Co do wibracji to też mam przy tej prędkości- kupiłem nowe opony, wyważałem felgi, wymieniłem kompletny zawias po za tylnymi wahaczami i pozostaję magiel lub dyfer, a że on ma luz to dalej nie brnę. Skrzynia z 2010r i tak jest do wymiany. Twoja Julka jest z 2011, więc teoretycznie masz tą samą wadę co ja i zestaw 1 i 2 biegu do wymiany- chyba, że załapałeś się na akcję serwisową i masz to ogarnięte. Jak nie, to nie rób dyfra, tylko czekaj na sprzęgło i upiecz 2 pieczenie na... jednym sporym wydatku
147 jeździłem 2 lata z luzem w dyfrze i taką dalej sprzedałem i ona dalej jeździ z tym luzem.

Co do cen skrzyń- na alle jest coraz więcej i zaczynają się od 1000 w górę. Najlepiej po nią jechać a nie wysyłkową. Co do regeneracji swojej... W okolicach 3miasta krzykneli mi 2300 przy zdaniu swojej...

a moim zdaniem częstą usterka półosi w Giuliettach - wyrobione wewnętrzne kielichy i krzyżaki półosi.

Marzy mi się, żeby był to krzyżak, ale panowie wyżej chyba wyczerpali temat.

Tak, z wbijaniem jedynki też mam nieraz problem. Widzę identyczne objawy, również z drganiami przy większych prędkościach. Na Dynamicu jest bardziej odczuwalne bo wtedy jest większy "strzał". Jeżdżę tak od roku i nie jest ani lepiej ani gorzej. Planuje użytkować swoje auto jeszcze dwa lata. Jak dwumas/sprzęgło się nie rozleci do tego czasu to trzeba będzie sprzedać odpowiednio taniej, a jak rozleci to odżałować w sumie z 6k pln. Przynajmniej mamy diagnozę.
Jakby doszło u Ciebie [MENTION=26049]gramian[/MENTION] do wymiany skrzyni pamiętaj, o tym temacie, daj znać czy pomogło na oba objawy.

Pozdrowienia

wiesz- na diagnozy przez neta lepiej uważać- każdy miał nieco inny topic- sprawdź u siebie - podnośnik, złap półoś i poszarp góra/dół przy kielichu wewnętrznym - jak masz luz góra dół to masz diagnozę. Przerabiałem temat w obu moich julkach - objawy jak u ciebie - telepanie kiera pomiędzy 120-130

wiesz- na diagnozy przez neta lepiej uważać- każdy miał nieco inny topic- sprawdź u siebie - podnośnik, złap półoś i poszarp góra/dół przy kielichu wewnętrznym - jak masz luz góra dół to masz diagnozę. Przerabiałem temat w obu moich julkach - objawy jak u ciebie - telepanie kiera pomiędzy 120-130

Sprawdzałem dwa razy, półosie góra dół ani drgną ile siły bym nie użył. Jedyny luz to ten na filmie, na wejściu do skrzyni.

W obu przypadkach winne były kielichy i krzyżaki?

[MENTION=26049]gramian[/MENTION] trochę czasu minęło, robiłeś coś w tym temacie?

Nie dopiszę nic mądrego, ale mam 159, 2.0 i C635, 2011 rok i dobrze, że trafiłem na ten wątek.
Wymieniłem poduszkę pod skrzynią, bo myślałem, że to ona się zużyła. Potem do głowy przyszedł mi dwumas... Już miałem brnąć dalej i zająć się półosiami...

Objawy u mnie identyczne, czyli stukanie przy puszczaniu i dodawaniu gazu oraz nieszczęsny 1 i 2 bieg. Drgania raczej znikome, a przynajmniej nie takie, aby mi w jakiś sposób przeszkadzały.
Jak 2300 ma kosztować remont skrzyni, to ja raczej podziękuję. Lepiej się chyba przyzwyczaić. Dyfra ruszać nie będę.

Swoją drogą widzę, że na allegro jest kilka rodzajów tych skrzyń, przykładowo:
C635.6.35.28
C635.6.35.38
C635.6.35.32

Ciekawe czy są zamienne. Ktoś się orientuje?

Właśnie wpakowałem się pod auto, żeby sprawdzać półosie, ale ani drgnęły i natknąłem się na ten luz na dyferencjale. Też staram się to akceptować, nauczyłem się z tym jeździć, delikatnie puszczam sprzęgło.
Jak się rozsypie bardziej (w co raczej wątpię) to będę naprawiać.

Dareek czy w obydwu półosiach (lewa i prawa) występował ten problem?

Ostatnia edycja:
niestety tak- w tek chwili jest ponad 57 tkm i.cisza- jak widać coś było na rzeczy.

[MENTION=26049]gramian[/MENTION] - z tego co pamiętam to wymieniłeś skrzynię u siebie.
Czy te stuki przy dodawaniu / odejmowaniu gazu zniknęły po wymianie?

Jest lepiej, po wymianie było wręcz idealnie. Teraz na dynamicu zaczyna coś występować ale nie nazwałbym tego stukami. Dodam, że mam 440 momentu..

Czyli półosi czy samych przegubów rozumiem nie zmieniałeś.

Nie, to jest nadal w oryginale. Luz na przegubach dawałby inaczej znać, to raczej delikatny luz w mechaniźmie różnicowym.

Amortyzatory
Powrót