• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Migająca kontrolka oleju

Lodilirian

Nowy
Auto
Giulietta 2,0 2010
Cześć,

Miesiąc temu wymieniłem olej w Giulietta 2,0 2010. Wczoraj zapaliła mi się migająca czerwona kontrolka oleju. Sprawdziłem w instrukcji, oznacza to, że olej jest zużyty. Nie zresetowałem tego przy wymianie oleju. Czy można to zrobić jakąś kombinacją przycisków czy trzeba podłączyć pod komputer i oprogramowanie diagnostyczne?

Pozdrawiam

to tak dla informacji dla konkretnego modelu, wg informacji z innego wątku
0% degradacji oznacza w w 100% zużyty olej
100% degradacji oleju oznacza całkowicie nowy olej.

Przy wymianie oleju należy skasować inspekcję/przegląd i dodatkowo przeprowadzić procedurę dla wymiany oleju.

Degradację resetujesz w ecm silnika, a serwisy w liczniku.

Cześć. Mam pytanie do osób które ten temat przerabiały.
Chodzi o informację czy migająca kontrolka oleju jest konsekwencją nie skasowanej inspekcji/przeglądu.
Od jakieś czasu jeżdżę z takim powiadomieniem (symbol klucza) a dziś w drodze do pracy nieoczekiwanie zaczęła mi migać kontrolka oleju.
Trochę spanikowałem i szybko na stacji dolałem trochę choć coś było na bagniecie. Mimo to kontrolka nadal miga.
Więc czy kwestia czujnika czy po prostu trzeba zrobić reset z pozycji Mes?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Cześć. Mam pytanie do osób które ten temat przerabiały.
Chodzi o informację czy migająca kontrolka oleju jest konsekwencją nie skasowanej inspekcji/przeglądu.
Od jakieś czasu jeżdżę z takim powiadomieniem (symbol klucza) a dziś w drodze do pracy nieoczekiwanie zaczęła mi migać kontrolka oleju.
Trochę spanikowałem i szybko na stacji dolałem trochę choć coś było na bagniecie. Mimo to kontrolka nadal miga.
Więc czy kwestia czujnika czy po prostu trzeba zrobić reset z pozycji Mes?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Kiedy wymieniałeś olej i czy była skasowana inspekcja olejowa? Przy wymianie bez kasowania inspekcji komputer zapala kontrolkę ponieważ uważa, że olej nie został wymieniony i jest już zużyty.

I jeszcze dla potomności, nie ma żadnego czujnika degradacji oleju, gdyby był takie sytuacje nie miałyby miejsca! To tylko algorytmy zliczające różne zdarzenie typu odpalanie sinika, wypalanie DPF, a także temperatury i inne czynniki. Jak się ich nie zresetuje to pokazują bzdury.

Tak jak Klega gus napisał, olej nowy to 100% degradacji, a zupełnie zdegradowany to 0%.

Dzięki serdeczne za info. U mnie zadziałało. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót