Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21
  1. #11
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Punciarz
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    punto evo
    Postów
    10

    Domyślnie

    Wydaje mi się, że to turbo. Wydaje mi się, że turbo puszcza. Słyszałem w ASO, że słabym elementem jest właśnie turbina w tym silniku ale nie wiem ile w tym prawdy. Oleju jest w naprawdę sporych ilościach. Olej pojawia się z dwóch stron auta od turbo i prawdopodobnie z okolicy intercooler. Wszystkie rury przepatrzyłem są strasznie przepocone i mokre, opaski gdzie się dało zmieniłem ale bez skutku.


    › Więcej...: Problem z mocą 1.4 multiair Turbo 135KM

  2. #12
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Punciarz
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    punto evo
    Postów
    10

    Domyślnie

    Witam ponownie!
    Został stwierdzony oraz zlikwidowany duży luz w turbo w tym miejscu przez co zawór nie działał prawidłowo Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	900-00049-000a.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	113.9 KB
ID:	255969
    Dodatkowo wymieniony intercooler ponieważ wyciekał olej.
    Niestety naprawa tego luzu nie zlikwidowała problemu z mocą i ładowaniem turbiny. Auto ciągnie i w pewnym momencie czuć odcięcie mocy po jakimś czasie moc wraca i tak cały czas faluje. Auto nie jest w stanie osiągnąć maksymalnej mocy. Porobiłem wykresy MES'em i według mnie widać dosyć spore rozbieżności pomiędzy "ciśnieniem doładowania" a "oczekiwanym ciśnieniem doładowania". Do tego linia zmierzonego ciśnienia jest strasznie poszarpana.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	70.2 KB
ID:	255970 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	77.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	75.3 KB
ID:	255971 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	133.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	75.6 KB
ID:	255972 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	44444.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	74.7 KB
ID:	255973 Czytałem coś o zaworze pierburg ale nie jestem pewny czy to ten zawór. Macie jakieś pomysły co może być powodem? Proszę o pomoc bo już brakuje mi pomysłów.

  3. #13
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    08 2018
    Auto
    giulietta 1.8 tbi, 1.9 tdi na koksie (gtb20,12mm)
    Postów
    153

    Domyślnie

    Cytat Napisał Punciarz Zobacz post
    Porobiłem wykresy MES'em i według mnie widać dosyć spore rozbieżności pomiędzy "ciśnieniem doładowania" a "oczekiwanym ciśnieniem doładowania". Do tego linia zmierzonego ciśnienia jest strasznie poszarpana
    .

    Jeżeli z rozbieżnościami chodzi Tobie o pierwszy log z biegu jalowego to tam jest 50mb , bym się tym nie przejmował . Na drodze widać, że turbo podąża za zadanym ciśnieniem (te zabki to 10-20mb dla mnie są ok, nigdy nie jest idalnie). Chyba większym problemem jest ten overboost (200-300mb) z 3 logu, nieststy nie widać zaraz po nim, czy została zdjęta noga z gazu, czy sterownik ściągnął z uwagi na ubogą miekszankę,

  4. #14
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Punciarz
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    punto evo
    Postów
    10

    Domyślnie

    Przewertowałem forum wzdłuż i wszerz i nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Auto ma problem na wyższych biegach i zauważyłem. Doskonale to czuć kiedy włączamy 3,4 lub 5 bieg i pedał w podłogę poniżej obrotów przy których załącza się turbina. Z początku ciągnie i w pewnym momencie czuć, że auto przestaje ciągnąć dopiero zdjęcie gazu, redukcja i ciągnie. Wrażenie jakbym ciągnął przyczepę. Już mi przychodzi do głowy, że to może coś z multiair. Błędów brak, wymieniałem teraz olej zrobiłem wszystkie kalibracje wraz z dyspersją uniair ale bez efektów.

  5. #15
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Fiat Grande Punto 1.4T-Jet ~180km
    Postów
    2

    Domyślnie

    Czujnik doładowania ? Może on szwankuje i podaje błędne odczyty

  6. #16
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,908

    Domyślnie

    Cytat Napisał Punciarz Zobacz post
    Przewertowałem forum wzdłuż i wszerz i nie udało mi się znaleźć rozwiązania
    Parę postów niżej podałem ci link do przeczytania.
    Czytałeś?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

    Lancia Delta 1.8 TBI 269KM -jest

  7. #17
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Punciarz
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    punto evo
    Postów
    10

    Domyślnie

    Cytat Napisał Piotriix Zobacz post
    Parę postów niżej podałem ci link do przeczytania.
    Czytałeś?
    Tak, czytałem cały wątek. Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego zaworu przed zakupem czy w ciemno ?

  8. #18
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,908

    Domyślnie

    W sumie jest.
    I raczej większość mechaników powinno sobie poradzić
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

    Lancia Delta 1.8 TBI 269KM -jest

  9. #19
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Punciarz
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    punto evo
    Postów
    10

    Domyślnie

    Autko zostało dnia dzisiejszego hamowane i sytuacja wygląda tak, że problem nie zawsze występuję zazwyczaj po kilku próbach przy prędkości obrotowej powyżej 4000RPM na 3,4 biegu. Auto raz wypluwa prawie 140 koni, a kiedy problem się uaktywnia moc spada w okolice 105-104 konie. Ciśnienia turbiny sprawdziliśmy i wygląda na to, że są w normie.
    Wrażenie jakby przestawiało zapłon. Czy szukać może w module multiair problemu?

  10. #20
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    03 2019
    Auto
    Fiat Grande Punto 1.4T-Jet ~180km
    Postów
    2

    Domyślnie

    Jedz do Cinsoft. Póki ten samochód jeździ.

    Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Podobne wątki

  1. [MiTo] Odcina turbo w okolicach 4500 obr. 1.4 135KM
    Utworzone przez lordbekon w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 24-10-2018, 16:35
  2. [MiTo] Stukający hydrozawór alfa mito 1.4 multiair turbo 135km
    Utworzone przez Grzesiek26 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-04-2015, 10:51
  3. [MiTo] AR MiTo 1.4TB MultiAir 135KM
    Utworzone przez suchytwardo w dziale Nasze Belle
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17-01-2014, 09:15

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory