• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Odczuwalne drgania karoserii na biegu jalowym

Rossi 69

Nowy
Auto
Giulietta 1,4 MA Lusso TCT 170KM
Witam.
W mojej Julce podczas pracy silnika na biegu jalowym czuc leciutkie drgania na kierownicy i ogolnie karoserii.Najbardziej widac to po prawym lusterku wstecznym ktore wrecz furgocze.Ale aby to sie dzialo musza byc spelnione takie warunki-calkowicei nagrzany silnik[z minimalnymi obrotami na biegu jalowym-mniej wiecej 750obr/min] oraz wylaczona klima.Po wlaczeniu kompresora klimatyzacji drgania ustepuja.Pierwsze to pomyslalem o dwumasie-ale zaden z innych objawowo nie wystepuje.Silnik gasnie/zapala wrecz aksamitnie a proba przyspieszenia z 50km/h przy 1000obr/min i 5 biegu nie przyniosla zadnych drgan czy odglosow.Druga mysl to poduszki pod silnikiem/skrzynia-ale czemu objaw nie wystepuje z wlaczona klima? Bede wdzieczny za wskazowki:edziahurra:

Prawdopodobnie może to być poduszka tak jak piszesz... A objaw nie występuje przy włączeniu klimy bo silnik dostaje obciążenia od sprężarki, mogą się lekko zwiększyć obroty i objaw drgań znika... To taka na szybko pierwsza lepsza myśl. Do weryfikacji.

Witam.
W mojej Julce podczas pracy silnika na biegu jalowym czuc leciutkie drgania na kierownicy i ogolnie karoserii.Najbardziej widac to po prawym lusterku wstecznym ktore wrecz furgocze.Ale aby to sie dzialo musza byc spelnione takie warunki-calkowicei nagrzany silnik[z minimalnymi obrotami na biegu jalowym-mniej wiecej 750obr/min] oraz wylaczona klima.Po wlaczeniu kompresora klimatyzacji drgania ustepuja.Pierwsze to pomyslalem o dwumasie-ale zaden z innych objawowo nie wystepuje.Silnik gasnie/zapala wrecz aksamitnie a proba przyspieszenia z 50km/h przy 1000obr/min i 5 biegu nie przyniosla zadnych drgan czy odglosow.Druga mysl to poduszki pod silnikiem/skrzynia-ale czemu objaw nie wystepuje z wlaczona klima? Bede wdzieczny za wskazowki:edziahurra:

U mnie to samo, podobno może być to problem z przepustnicą.

Miałem identyczne objawy , 99% poduszka olejowa pod zbiorniczkiem wyrównawczym ( zobacz czy są ślady wycieku oleju na gumie).

Poduszka wyglada raczej na dobra-nie ma oleju na gumie.Ale moge sie mylic.IMG_20190329_132520719.jpg

To czy jest dobra można stwierdzić dopiero po jej wyciągnięciu i porównaniu jej zachowania z nową

To czy jest dobra można stwierdzić dopiero po jej wyciągnięciu i porównaniu jej zachowania z nową
U mnie nawet po wyciągnięciu stara wyglądała na dobrą. Założyłem nową skoro już kupiłem i spokój. Drgań nie czuje albo ich niema.
Marnej jakości są te poduszki.

No wiem...
Poczekam w takim razie chwile ,bo za niedlugi czas bede chyba musial wymienic pompe wodna -to przy okazji bedzie mozna ocenic/wymienic.

U mnie nawet po wyciągnięciu stara wyglądała na dobrą. Założyłem nową skoro już kupiłem i spokój. Drgań nie czuje albo ich niema.
Marnej jakości są te poduszki.
Bo to nie chodzi o wygląd tylko o zdolność tłumienia drgań. W zużytej po uderzeniu w łapę widać że lata ona luźno - ale jak pisałem trzeba porównać obie naraz by zauważyć różnice. Co do jakości to moja po wymianie (oryginał z ASO) padła po 1000km , wymieniona reklamacyjne i kolejna zrobiła kilkadziesiąt tysięcy km i jest oki, ale już drugim razem nie kupił bym ricambi (padają jak muchy) tylko BIRTH lub LEMFORDER i sadze ze mają dużo lepszą trwałość , niestety wtedy jak szukałem nie były dostępne żadne zamienniki

Ostatnia edycja:
Potwierdzam, u mnie takie same objawy i stwierdzono problem z poduszką, jeszcze nie wymieniono, czekam na termin. U mnie dodatkowo problem z wibracjami przy 80-120 km/h na pedale gazu i kierownicy, ale to z kolei zapewne przegub wewnętrzny, to jeszcze do weryfikacji, jeśli się potwierdzi to wymienią razem z padniętą poduszką.

No to pocieszające, czyli ktoś tam jednak czasami jeszcze u nich myśli [emoji1]

Wymieniałem niedawno u siebie prawą poduszkę zawieszenia jednostki napędowej. Producent zmienił jej konstrukcję:

https://ricambi.pl/oryginalna-prawa...4-t-jet-50547669-51894348-51805651-p-352.html

Drgania na biegu jałowym ustąpiły, a i podczas jazdy jednostka ma jakąś bardziej aksamitną pracę :)

To ja mam takie pytanko. Bo na stronie pisze że śruba wymaga dłuższych śrub mocujących. Mrseeba03 możesz powiedzieć jakie zastosowałeś?

Śruby zostały przesłane przez sklep na moją prośbę. Nie sprawdzałem niestety jakiej dokładnie były długości :(

Jeśli w eper jest nowa poduszka to muszą być też do niej i nowe śruby dedykowane

Amortyzatory
Powrót