[Giulietta] Rozpórka

Hon3y

Nowy
Auto
Giulietta
Witam.

Chcialem sie trochę pochwalić oraz poinformować was.
Otóż nie dawno z lokalną firmą Staffa pracowaliśmy nad rozporką do Giulietty. Wielu pewnie pomyśli a co w tym takiego przecież weichers rowniez w swej ofercie ma rozporke.
Otóż zalozeniem bylo aby nie ingerować (dziurawić) dodatkowo kielichów.
Tak oto powstała rozpórka widoczna na zdjęciach. Cena również mocno przystępna bo około 200zl.

PS.Póki co na 100% pasuje ona do 1.4MA
po powrocie do kraju umowie sie z kilkoma userami zeby przymierzyć na diesle oraz pozostale benzyny.

Co myślicie? Chetnie wyslucham opinii
484.jpg
485.jpg
486.jpg
487.jpg
488.jpg
489.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Wygląda fajnie, myślę że cena jest bardzo przyziemna. Z jakiego materiału to wykonane ? Jaka grubość ścianki rury ? Przymierz do QV może bym kupił :)

P.S ziomek zweryfikuj poziom płynu chłodzącego, może warto dolać " kieliszek " :)

Stal konstrukcja. 33.7x2.5mm

PS.Auto po trasie po upuszczeniu cisnienia poziom w normie ;)

Jak trafi do produkcji i podpasi do qv to jestem na tak :cool:
Masz juz założoną/skręconą, jeśli tak to jakieś wrażenia/odczucia na plus?

Jeśli to ma coś dawać, dlaczego nie montują tego seryjnie? Na pewno paru małolatów dzięki temu skusiłoby się na zakup.

Jaka różnica w prowadzeniu ? Startujesz tym autem w jakichś zawodach?

Jeśli to ma coś dawać, dlaczego nie montują tego seryjnie? Na pewno paru małolatów dzięki temu skusiłoby się na zakup.

Zabezpieczenia lakieru przy nadkolu też seryjnie nie montowali, a są tacy co chcą to mieć i montują jakieś chlapacze i jest to ich sprawa, więc takie wywody jak Twoje są bezsensowne i kompletnie nie zgodne z tym co sam robisz:

http://www.forum.alfaholicy.org/mit...akieru_nadkola_-3.html?highlight=#post2114519

O politycznym sposobie przekazania komentarza świądczącym chyba o jakimś problemie z młodości ? - nie wspomnę. Kończąc dyskusję na szczęście jest coś takiego jak ignorowanie postów użytkownika, więc nie będę musiał czytać wiecznie Twoich docinek, mądrości i " filozofii ".

Ostatnia edycja:
Niestety nie zdążyłem jej skręcić, bo wyjechałem do pracy. Ale przypuszczam ze na pewno przód sie dobrze usztywni bo rozporka naprawde zrobiona z porządnego materialu.
Pozatym po powrocie czekają jeszcze na mnie sprężyny h&r do założenia więc czuje nadchodzącą ogromną zmiane w prowadzeniu.

P.S. Co do kolegów wnoszacych bardzo "mądre" komentarze do wątku pozdrawiam was serdecznie i życzę jeszcze wielu wątków w ktorych będziecie mogli podzielić sie swoimi wywodami ;)

Jeśli to ma coś dawać, dlaczego nie montują tego seryjnie? .

Bo do seryjnej jazdy to nie jest potrzebne i żadnej zauwazalnej różnicy w prowadzeniu nie odczujesz - to raz. Dwa że jak strzelisz mocniej w krawężnik jedną stroną (lub np w razie kolizji) to za jednym zamachem rozwalisz sobie oba kielichy i mc persony- cały przód się rozejdzie właśnie dlatego że są ze sobą spięte na sztywno. Trzy- ze względu na ograniczenie dostępu do tylnej części silnika i osprzętu, i tak momentami jest ciężko nawet i bez rozpórki. Ja bym nie założył choćby z tego ostatniego powodu no ale jak to mówią " de gustibus non est disputandum“

Ta konstrukcja jest błędna.
Pracuje tylko jeden punkt podparcia a nie cały kielich.
Także za bardzo nie usztywnia i jeszcze mocno obciąża tę jedną śrubę.
Pomijam to ,że jest brzydka [emoji41].

Czego to ludzie nie wymyślą, zamiast zając się czymś pożytecznym.

I to są posty merytoryczne, wnoszące coś do tematu :)

Dzięki za słuszne spostrzeżenia przy rozpatrywaniu tematu.

Ostatnia edycja:
Zapytam jeszcze raz: w jakim celu? Ale konkretnie.

Zapytam jeszcze raz: w jakim celu? Ale konkretnie.

Powiem Ci konkretnie w jakim celu. Dla szacunku na zlotach i spotach.

I moim zdaniem jest to dobry cel, tak samo dobry jak ktoś sobie np. przyczepia dokładkę do zderzaka przedniego, albo podmienia tylnego, żeby był dyfuzor jak w Veloce. Albo zmienia pojedynczy wylot tłumika w 1.4 na podwójny (który jest cichszy) z QV. To rozpórka jest w tym samym celu, dla lansu i szacunku.

Czy to zły powód? Nie. Czy to mniej istotny powód od innych? Nie. Jak już koniecznie pytasz o powody to proszę, powody są. Mówisz - masz.

PS: Ktoś zrobił rozpórkę tyłu?

Nie każdy używa auta jedynie do jazdy po bułki i z powrotem :) Niektórzy swoimi daily jeżdżą też na tor, a tam przy długich, szybkich zakrętach taka dobrze zaprojektowana rozpórka kielichów akurat sporo daje. Pomaga zachować statyczny camber koła przy dużych przeciążeniach, auto precyzyjniej reaguje na zmiany kierunków.

Pytałem jakieś poł roku temu o rozporke u Staffy mowili że zrobią jak ktoś przyjedzie i zmierzą wszystko a nie usmiechało mi się jechać z Bydgoszczy na Śląsk na 2dni:)Ale jak ktoś ogarnie rozpórke chętnie bym kupił ale ta w temacie mi sie nie podoba.

Nie każdy używa auta jedynie do jazdy po bułki i z powrotem :) Niektórzy swoimi daily jeżdżą też na tor, a tam przy długich, szybkich zakrętach taka dobrze zaprojektowana rozpórka kielichów akurat sporo daje. Pomaga zachować statyczny camber koła przy dużych przeciążeniach, auto precyzyjniej reaguje na zmiany kierunków.

Dlaczego ktoś miałby jeździć Iveco na tor?

Gdzieś czytałem że taka rozpórka by spełniała swoją role powinna mieć regulacje długości, co pozwala stworzyć sztywne połączenie między kielichami bez względu na luzy montażowe.

Amortyzatory
Powrót