Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29
  1. #21
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2012
    Auto
    Mito MA 135@175
    Postów
    166

    Domyślnie

    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    @kaarolek1
    ja mam ELMa od PMFactory kupionego lata temu (taki duży pomarańczowo-granatowa naklejka), sam usuwalem rezystor bo nawet nie wiedzialem ze sie usuwa więc i nie zamawiałem odpowiedniego. Dziala na róznych komórkach z AlfaOBD czy z laptopa z MESem w Giuliach, 159, GIuii, Stilo, 500, Bravo. Raz też korzystałem z jakiegoś iCar (3 bodajże) ktoś miał pod ręką a ja mu coś tam grzebnąłem w proxi w Giulietcie na szybko.
    @karol_mito
    filmik nagrałeś do bani niestety, zaraz klikasz na boczny ekran, nie masz nic polaczone, co my Ci powiemy?

    Nie odniosłeś się też do sprawy adaptera żółtego (tzw typ 3) - założyłeś go miedzy interfejs a OBD? juz 2 razy zwracano CI uwagę w wątku - w takich tanich interfejsach bez multipleksowania (alfaOBD z resztą i tak nie obsługuje) musisz zakładać adapter.

    próbowałeś coś zmieniać w ustawieniach interfaceu? próbowałeś z innego urządzenia się podłączyć?
    Kolego sympatyczny, Ja nie nagrywałem tego filmu tylko go również skomentowałem


    › Więcej...: AlfaOBD android

  2. #22
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2019
    Auto
    MiTo 135KM 13r
    Postów
    19

    Domyślnie

    No nie założyłem żadnego adaptera bo nie mam go, gdzie można taki kupić?
    Tak jak pisałem na pierwszym ekranie nie uzyskałem żadnego połączenia ale zazwyczaj normalnie uzyskuje i jest dokładnie to samo

    - - - Updated - - -

    Tu ss z pierwszego ekranu
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	27.9 KB
ID:	260757

  3. #23
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    04 2009
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulietta 2.0JTDM TCT Distinctive
    Postów
    114

    Domyślnie

    Cytat Napisał kaarolek1 Zobacz post
    jaki interfejs pod bluetooth, Androida najlepiej kupić te icar2 lub icar3 działaja?

    Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
    U mnie działa z ICAR II

  4. #24
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    6,316

    Domyślnie

    Cytat Napisał karol_mito Zobacz post
    Kolego sympatyczny, Ja nie nagrywałem tego filmu tylko go również skomentowałem
    sorki, na szybko odpisywalem - trzech userow na K cos mi sie pomieszalo. post poprawiony.

    - - - Updated - - -

    Cytat Napisał Kaacper Zobacz post
    No nie założyłem żadnego adaptera bo nie mam go, gdzie można taki kupić?
    Tak jak pisałem na pierwszym ekranie nie uzyskałem żadnego połączenia ale zazwyczaj normalnie uzyskuje i jest dokładnie to samo

    - - - Updated - - -

    Tu ss z pierwszego ekranu
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	27.9 KB
ID:	260757
    AlfaOBD Cie prosi o adapter a Ty swoje.
    W Twoim mito, wg https://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx tylko komp silnika i ABS/ESP podlacza sie bez adaptera, a pozostale musisz miec zolty/typ 3 albo przerobic swoj ELM - np jakies przelaczniki 2 zeby przepiac piny 6 i 14 na 1 i 9 tak jak jest na schemacie na podlinkowanej stronie (po prawej stronie rysunek typ 3).

    Jak juz milion razy bylo pisane w instniejacych watkach o interfejsach (wlasciwie to nie wiem po co zalozyles ten watek, jest np tu: https://www.forum.alfaholicy.org/mit...nostyczny.html), potrzeba adaptera. Kupic mozez min u Viaken-a lub PMFactory, obaj maja zarowno swoje sklepy internetowe jak i handluja na allegro.

  5. #25
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2019
    Auto
    MiTo 135KM 13r
    Postów
    19

    Domyślnie

    Kurde nie mogę już z tą aplikacją...
    Udało mi się podłączyć już do samochodu za pomocą przejściówki ale jedyne co mogę zrobić to jakieś pierdoły typu odpalenie kontrolki lub świateł. Jak wchodzę do silnika to błąd połączenia.
    Mógłby mi ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczyć bo nawet wchodząc do tej sekcji silnik to nie widzę nigdzie czegoś takiego jak wymiana oleju ani kalibracja MA.
    Gdyby ktoś mógł tak krok po kroku tj: podłączasz obd przez żółtą przejścówkę, łączysz się z modułem, wybierasz engine, wybierasz silnik X itp. Bo ja już nie mam cierpliwości do tego dziadostwa.

  6. #26
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    04 2009
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulietta 2.0JTDM TCT Distinctive
    Postów
    114

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaacper Zobacz post
    Kurde nie mogę już z tą aplikacją...
    Udało mi się podłączyć już do samochodu za pomocą przejściówki ale jedyne co mogę zrobić to jakieś pierdoły typu odpalenie kontrolki lub świateł. Jak wchodzę do silnika to błąd połączenia.
    Mógłby mi ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczyć bo nawet wchodząc do tej sekcji silnik to nie widzę nigdzie czegoś takiego jak wymiana oleju ani kalibracja MA.
    Gdyby ktoś mógł tak krok po kroku tj: podłączasz obd przez żółtą przejścówkę, łączysz się z modułem, wybierasz engine, wybierasz silnik X itp. Bo ja już nie mam cierpliwości do tego dziadostwa.
    Po połączeniu otwierasz zakładke ACTIVE DIAGONOSTICS i tam masz wybór naprzykład oil change itp, potem start i tyle.
    Lancia Lybra SW 2.4 JTD 136KM była
    Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140KM była
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDM 175KM była
    Lancia Delta 2.0JTDM 209KM była
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM2 TCT jest

  7. #27
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2019
    Auto
    MiTo 135KM 13r
    Postów
    19

    Domyślnie

    Na pierwszym ekranie trzeba wybrać ENGINE?
    Później który silnik wybrać dla 135KM?
    Z przejściówką czy bez?
    Zapłon na MAR?
    Przepraszam Was że mam takie głupie pytania ale naprawdę na wszystkie możliwe sposoby próbowałem i nie mogę tego nigdzie znaleźć i zrobić, a wydawało mi się że jestem ogarnięty technologicznie hehe.

  8. #28
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2019
    Auto
    MiTo 135KM 13r
    Postów
    19

    Domyślnie

    Dobra chyba mi się udało...
    Tzn nie do końca bo wyskoczył po procedurze start&stop niedostępne, miga checkengine i jest błąd P1320 UniAir module lern To be performed
    Gdzieś mi sie przewinęło że wtedy trzeba coś jeszcze zrobić, mógłby mi ktoś podpowiedzieć co bo nie mogę znaleźć tego na forum?
    Ps. przy ustawianiu tego wywaliło mi parę innych błędów i poduszka pasażera się wyłączyła, czy to ta słynna elektronika alfy? Ale to osobny temat i spróbuję narazie sam to poogarniać.

  9. #29
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2012
    Auto
    Mito MA 135@175
    Postów
    166

    Domyślnie

    Słuchaj, każda procedura jest opisana w tym programie. Standardowo łączysz się bez przejściówki, jeżeli wybierasz inny moduł do połączenia to pojawi się komunikat, że masz wpiąć przejściówkę taką lub inną. Wszystko już masz opisane przez kolegów.

Podobne wątki

  1. [MiTo] Alfaobd i alarm
    Utworzone przez bogas w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-03-2019, 18:24
  2. [159] Alfaobd
    Utworzone przez Seba76 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 26-03-2017, 16:17
  3. AlfaOBD
    Utworzone przez Lotek900 w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 26-12-2016, 17:55
  4. AlfaOBD
    Utworzone przez KaaC w dziale Hyde Park
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 17-01-2016, 15:29

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce