[Giulietta] Ząbkowanie tylnych opon od wewnętrznej strony

Dareek

Aktywny
Auto
Stelvio 2024 Veloce
Witam!
czy ktoś rozwiązał problem ząbkowania opon w Giulietcie- moja druga Julka i każda ząbkuje mi opony od wewnętrznej strony. ASO rozkłada ręce bo podobno nie da się regulować tylnego zawieszenia podobnie twierdzi mój lokalny serwis ogumienia i zawieszeń.
pytanie:
czy ktoś ma dane, jakie parametry powinna mieć tylna oś - katy, zbieżności etc
czy komuś udało sie wyeliminować ten problem.
efekt uboczny to okropny hałas opon w czasie jazdy!
chce rozwiazać ten problem ponieważ nie mam zamiaru co roku kupować nowych opon.

Ja mam tak samo w 159.
Niedługo kupuję nowy komplet opon i spróbuję teraz robić rotację przy każdej zmianie. Wcześniej nie zmieniałem położenia kół.
16g_INFOGRAFIKA_08_regiomoto_m.jpg

Może to coś da.
Niestety jeżdżę bardzo dużo po autostradach, a to ponoć sprzyja ząbkowaniu :(

Ząbkowanie to nie tylko zbieżność.
Amorki lub same opony.
A sprawdzałeś zbieżność? W tych nowoczesnych ustrojstwach są podane prawidłowe wartości.

Dlaczego nie da się regulować tylnej osi? Przy belce racja, ale wielowahaczu? Jesienią ustawiałem geometrię w swojej Julce. Jedyne czego nie udało się ogarnąć to właśnie tył... ale to z uwagi na brak właściwego klucza na warsztacie ... ASO niemieckiej marki :cool:

Ząbkowanie to nie tylko zbieżność.
Amorki lub same opony.
A sprawdzałeś zbieżność? W tych nowoczesnych ustrojstwach są podane prawidłowe wartości.

Jest tyle rożnych teorii ze głowa mała
jedna mówi że ząbkowanie powoduje jazda np autostartami nieobciążonym autem sprzyjają temu lagodne łuki dróg
inna mów iże to wina agresywnej jazdy
następna że zła geometria zawieszenia i wadliwe opony, amorki
W ASO twierdzi że nie da sie regulowac kątów zawieszenia tylnego a tylko zbieżność
tą teorie potwierdził mi zakłąd specjalizujący zie tylko i wyłącznie w zawieszeniach i oponach któremu akurat ufam. Pokazano mi także dane to geometrii zawieszenia Giulietty która nie przewiduje regulacji kątów tylego zawieszenia.
u mnie
opony ząbkuje niezależnie od ich marki od samego początku zarówno obecną julke z 2017 r jak i poprzednią z 2015 r.
Trzeba będzie rotować miejscami i tyle.
właśnie wywaliłem nieco ponad roczne micheliny piloty sport 4 z tylnej osi. mimo ok 6 mm bieżnika nie dało się jeżdzić

Po ilu km zauważyłeś ząbkowanie?

W ASO twierdzi że nie da sie regulowac kątów zawieszenia tylnego a tylko zbieżność
To wiemy tylko ja pytałem czy podczas tych pomiarów te kąty są prawidłowe.
jedna mówi że ząbkowanie powoduje jazda np autostartami nieobciążonym autem sprzyjają temu lagodne łuki dróg

Kiedyś miałem sąsiada, który kupił malucha/ fiat 126p/ i nigdy nikt nie jeżdził tym po za kierowcą to opony mu niszczyło na potęgę .
Ale maluch to inna liga .

U mnie na letnich już ponad 10 Tyś i i nie widzę oznak ząbkowanie. Chyba że się nie znam.

Giulietta 1.4 MT TCT 2012, miałem ją do ubiegłego roku. Dwa razy wymieniłem opony. Każdorazowo po urlopie w Chorwacji. Obciążony samochód i autostrady załatwiały opony.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

A miałeś właściwe ciśnienie przy maksymalnym obciążeniu?

Tak. Ciśnienie było prawidłowe. Zawieszenie zdaniem aso również.

Giulietta 1.4 MT TCT 2012, miałem ją do ubiegłego roku. Dwa razy wymieniłem opony. Każdorazowo po urlopie w Chorwacji. Obciążony samochód i autostrady załatwiały opony.

u mnie 80% czasu samochd spedza na autostradzie A4 i lata w 95% z jedną osoba- ciśnienie bliżej wartości max z racji prędkości i... to samo- moim zdaniem coś nie tak z kątami tylnego zawieszenia> Giulietta już w serii ma koła z tyłu w negatywie i tu upatruje przyczyny. nie uważam tego za normalne.

Sporo słychać o tym szumieniu tylnych opon ich wyząbkowaniu w julce. Na pewno jest to wina wielowahacza, ciekawe czy inne marki z wielowahaczem z tył maja taki problem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sporo słychać o tym szumieniu tylnych opon ich wyząbkowaniu w julce. Na pewno jest to wina wielowahacza, ciekawe czy inne marki z wielowahaczem z tył maja taki problem.
Sporo?
A gdzie?

Sporo?
A gdzie?

Tu na forum był temat o szumieniu z tył i ktoś wyciszał bagaznik i nadkola matami, i gdzieś jeszcze czytałem. Oczywiście to nie jest wina złego wyciszenia auta tylko zapewne tego gdy wyząbkują się opony to wtedy zaczynają szumieć.
Trzeba dojść do tego czemu opony się ząbkują i tak szybko niszczą

Punto wychodziło też na 17" i nie słychać o szumieniu a napewno nie jest lepiej wyciszone od julki.
Także napewno kewstia leży w wielowachaczu

Od pięciu lat rotuję opony przy każdej zmianie i żadnego szumienia nie mam. Może to kwestia użytkownika, a nie auta...

wszystko zależy kto ile jeździ u mnie ok 30 tkm w sezonie. nie będę co 5 tkm zamieniał miejscami kół tym bardziej, że je doważam na samochodzie. Przyjmuje różnice w zużyciu przód tył ok, ale ząbkowanie nie powinno mieć miejsca. Kiedyś tu czytałem że ktoś sobie z tym poradził ale znalezienie czegokolwiek w tym spamie jest niemożliwe.
Inna rzecz - nie zauważyłem ząbkowania opon...... zimowych - tak sama felga rozmiar i indeksy nośności i prędkości.
Moim zdaniem winę ponosi wielowachacz który w serii ma widoczny negatyw.

Moim zdaniem winę ponosi wielowachacz który w serii ma widoczny negatyw
Negatyw ma też 166 ,147 i miliony innych aut.
Darek zrobiłem ponad 120 tyś i nie miałem takich problemów.
Jedynie co robię z oponami to daję zmianę przód tył po zimie/ bez krzyżowania/
Julka użytkowana głównie z kierowcą .
Już raz pytałem jakie masz wartości po pomiarach tylnego zawieszenia.
I nie chodzi mi o ,, w normie,,
I jakie ty masz ciśnienie w oponach / chyba masz 225/40/18/ ja zawsze daję 2.3 i mam manometr ponad 30 letni / podaje 100% prawdy/
Dane by się przydały do porównania z innymi julkami.

Punto wychodziło też na 17" i nie słychać o szumieniu a napewno nie jest lepiej wyciszone od julki.
Punto moim zdaniem jest lepiej wyciszone/ hm.. zresztą zależy jaki model/

Ostatnia edycja:
Inna rzecz - nie zauważyłem ząbkowania opon...... zimowych - tak sama felga rozmiar i indeksy nośności i prędkości.

Ja na zimowych też nie zauważyłem. Ale myślę, że powód jest prosty. Na nich przecież jest mniejszy przebieg, bo są używane 3-4 miesiące w roku.
Być może też miękkość mieszanki ma wpływ.

Amortyzatory
Powrót