Udało się ! ! !
Wypowiedź podzielę na kilka części, aby było doprecyzowane co gdzie i jak. Przypomnijmy: Giulietta z 2012r. bez Blue&Me i navi
Sprawdzenie kompatybilności / demontaż
Radzę nie sugerować się rocznikiem auta w tym przypadku, bo u mnie się nie sprawdziło
Otóż zmieniarka nie działa z modelem Bosch 940 MP3 Plus AUX2+, tzn działa ale szum jest niemiłosierny od 1 poziomu głośności, czy to USB czy AUX i nie da się tego tolerować w jakikolwiek sposób, chyba że z samym radiem jest coś nie tak . .
Aby zdemontować środkowy panel / listwę, która pozwoli nam się dostać do radia i sprawdzić posiadany model, należy otworzyć schowek pasażera i zdemontować okrągłą zaślepkę(zdjęcia pochodzą od innego forumowicza, mam nadzieję że się nie obrazi)

A pod nią znajduje się śruba do odkręcenia

Sam panel podobno jest dość mocny, więc nie powinno być problemu z demontażem dla laika - u mnie gościł mechanik przy okazji rozrządu, więc on się tym zajął, ale demontował delikatnie paluszkami zaczynając od strony pasażera(narzędzi do tego nie miał bo mu nie wspomniałem o tym

)
Samo radio siedzi na 4 śrubkach, po odkręceniu można je wysunąć i sprawdzić model. No i oczywiście musi być miejsce na wtyczkę 8-pin
Zmieniarki współpracują głównie z Blaupunktem i Boschem LOW PLUS, który można nabyć już za . . 40zł

i to w ładnym stanie, ilość ogłoszeń jest spora, więc jeśli macie inny model radia można go wymienić - NIE WSPIERAMY NIELEGALNYCH ŹRÓDEŁ
Rozkodowanie radia
Niestety po przekładce radia czeka wpisanie kodu, chyba że sprzedawca go posiada. W ASO koszt takiej operacji to podobno 50zł, na portalach są ogłoszenia z ofertami 15-50zł, ja znalazłem kogoś kto zrobi to za 30zł, ale . . da się uzyskać kod bez kosztów
Otóż na stronie radio-code niestety nie ma pomocy do Giulietty, ale z pomocą przychodzą inni ludzie dobrej woli:
Polska strona, z której otrzymałem odpowiedź już po godzinie to radiostart. Podziękowania dla Dexena, kod był prawidłowy
Zagraniczne forum, na którym najpierw trzeba się przywitać w odpowiednim dziale to digital-kaos. Odpowiedź uzyskałem natychmiast, kod był prawidłowy(ten sam rzecz jasna)
Montaż zmieniarki
Gdy już wszystko gra, można podłączyć zmieniarkę - ja zakupiłem firmy WEFA, chociaż Yatour są tańsze i też się sprawdzają. Kombinowałem ze sznurkiem i drutem wypuszczając od strony schowka(z tyłu schowka jest dziura w sam raz aby poprowadzić tam kabel), a później chwytakiem drugi koniec. Następnie przywiązałem delikatnie kabelek i go przeprowadziłem bez przeszkód i podłączyłem całość.
Samo urządzenie natomiast posiada USB, AUX, USB do ładowania urządzeń czy Bluetooth - tutaj przyklejone do góry nogami na taśmie dwustronnej(zdecydowane za słaba) + opaska, ale żeby ją zastosować trzeba zrobić otwory, delikatnie wiertareczką chociaż jest mało wygodnie.