Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54
  1. #41
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    6,171

    Domyślnie

    Powiem ci ca ja bym zrobił.
    Naprawił rozrusznik.
    Wymienił olej na 0 W 40 i pojeżdził.
    Wymiana aktywatora to kilka tyś zł.


    › Więcej...: Aktywator Multiair - jaki ma wpływ na sam start silnika
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

    Lancia Delta 1.8 TBI 269KM -jest

  2. #42
    Użytkownik Świeżak Avatar tomkoziolek
    Dołączył
    02 2019
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM
    Postów
    107

    Domyślnie

    Cytat Napisał tomciopaluch Zobacz post
    Dziękuje bardzo bardzo za zainteresowanie i wszystkie dotychczasowe odpowiedzi bo wiem że nudzę

    czyli nie szukać na tym etapie nic więcej jak skupic się na elektromechaniku który dobitnie przepatrzy rozrusznik ( lub zregeneruje lub wymieni na nowy ) ???


    A jeszcze takie jedno pytanie - czy z tych wszystkich filmików , objawów i opisów mozna rozmyślać jednak o tym wieszającym się aktywatorze po wymianie oleju czy raczej nie ma co go brać pod uwage ?? Musze w ASO dac odpowiedz za 3 dni czy decyduje się na wymianę aktywatora czy nie .
    Chłopie , kup używany sprawny rozrusznik , wymień go i będziesz wiedział czy to było to . To nie jest duży koszt ..... a trzeba zacząć od najtańszych i najprostszych rzeczy. Podjedź do elektryka , niech posprawdza oporności na masie i na "+" . To wszystko tutaj to gdybanie i wróżenie z fusów.

  3. #43
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2019
    Auto
    Giulietta
    Postów
    73

    Domyślnie

    Nie rozrusznik .dzwonił teraz elektromechanik że miał dawce sprawnego i ma sprawnym pewnym rozruszniku to samo. Mówil że ma jeszcze jeden trop ale na tym etapie nie chciał powiedzieć i jutro się wyjaśni . Ale też mi powiedział że aktywator Multiair nie powinien mieć takiego wpływu na sam rozruch silnika więc jest nadzieja że to nie wieszający się moduł

  4. #44
    Użytkownik Świeżak Avatar tomkoziolek
    Dołączył
    02 2019
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM
    Postów
    107

    Domyślnie

    Cytat Napisał tomciopaluch Zobacz post
    Nie rozrusznik .dzwonił teraz elektromechanik że miał dawce sprawnego i ma sprawnym pewnym rozruszniku to samo. Mówil że ma jeszcze jeden trop ale na tym etapie nie chciał powiedzieć i jutro się wyjaśni . Ale też mi powiedział że aktywator Multiair nie powinien mieć takiego wpływu na sam rozruch silnika więc jest nadzieja że to nie wieszający się moduł
    Czekamy zatem z niecierpliwością bo temat ciekawy ...

  5. #45
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2019
    Auto
    Giulietta
    Postów
    73

    Domyślnie

    Jakiś kosmos - niby wszystko działa a nie działa . Dostalem namiar na jakiegoś magika tu z forum inco najlepsze to przeniósł warsztat do nowego miejsca 20 minut jazdy od mojego miasta
    .dziś dzwonię się umawiać na diagnozę .www.conmir.pl .bardzo dobre ma opinię na necie jak chodzi o alfy itp ( jest nadzieja )

  6. #46
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2019
    Auto
    Giulietta
    Postów
    73

    Domyślnie

    Odebrałem auto po 3 dniach od elektromechanika i krąg winnych jest coraz węższy , Rozrząd 100% dobrze zrobiony , wszystkie czujki , czujniki, kable 100% dobre , ten dzwięk pompy z popzredniego filmiku o którym straszył poprzednik to normalka bo się załącza i odłacza a że daje taki dzwięk to taką ma urodę .

    brakło mu czasu bo ma wesele w weekend a ja potrzebuje auta tez w weekend więc zabrałem , stwierdził żeby zacząć od najprostszych rzeczy
    1. porobić wszystkie adaptacje po wymianach rozrzadu itp ( w tym kola fonicznego)

    2. jak to nie pomoze to zostaje albo coś z Ecu albo moduł bo traci kompresje na moment przy tym ciężkim odpalaniu i nie wiadomo czy przez brak wszystkich adaptacji czy się wiesza ale znów stwierdził że moduł dawałby inne objawy tzn nie przy samym odpaleniu

    Mówił tez coś to że silnik nie kręci wtedy gdy pojawia się problem z odpaleniem
    Ostatnio edytowane przez tomciopaluch ; 25-10-2019 o 16:13

  7. #47
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    11 2011
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 Multi R 180HP First Edition 2k10
    Postów
    1,578

    Domyślnie

    Cytat Napisał tomciopaluch Zobacz post
    2. jak to nie pomoze to zostaje albo coś z Ecu albo moduł bo traci kompresje na moment przy tym ciężkim odpalaniu i nie wiadomo czy przez brak wszystkich adaptacji czy się wiesza ale znów stwierdził że moduł dawałby inne objawy tzn nie przy samym odpaleniu
    wiesz co, jeśli mechanik twierdzi że moduł nie ma wpływu na odpalenie silnika to radzę Ci zmień jak najprędzej mechanika bo gość nie ma pojęcia o budowie i zasadzie działania systemu MA. Ktoś powinien już dawno wyciągnąć ten modułu na stół ( przez ten czas już by to zrobił co najmniej kilka razy) zamiast błądzić jak dziecko we mgle....
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 26-10-2019 o 08:52

  8. #48
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2019
    Auto
    Giulietta
    Postów
    73

    Domyślnie

    Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    wiesz co, jeśli mechanik twierdzi że moduł nie ma wpływu na odpalenie silnika to radzę Ci zmień jak najprędzej mechanika bo gość nie ma pojęcia o budowie i zasadzie działania systemu MA. Ktoś powinien już dawno wyciągnąć ten modułu na stół ( przez ten czas już by to zrobił co najmniej kilka razy) zamiast błądzić jak dziecko we mgle....
    Ale to samo mi powiedziano tu na forum kilka razy , w ASO tez to usłyszałem i u dwóch innych mechaników , ale mam już umówioną wizytę u gościa co się specjalizuje w tych silnikach więc powinno się wyjaśnić u niego wszystko . Zresztą on przez tel tez mi powiedział że takie objawy jak ja mam raczej nie świadczą o uszkodzonym module a własnie prędzej o braku adaptacji po wymianach .

    Moduł byl już wyciągany i sprawdzany pod względem tych tulei czy samej reakcji w komputezrze i nikt nic nie stwierdził zeby było jakieś uszkodzeni- ponadto jak już kilka razy było wspominane to od 6 miesiecy zadnego błedu i nie ma żadnych typowych objawów uszkodzonego moduły- uwierz mi ze mnie też to nudzi i męczy ale co ja zrobie jak ja sam się na tym nie znam i licze tylko na to co wyszytam w necie lub co mi ktoś powie u mechanika
    Ostatnio edytowane przez tomciopaluch ; 26-10-2019 o 09:34

  9. #49
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    11 2011
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 Multi R 180HP First Edition 2k10
    Postów
    1,578

    Domyślnie

    Oki jeśli był sprawdzany to zmienia postać rzeczy, tylko nie zgodzę się że jego stan nie ma wpływu na start silnika. Wszystko co ma związek z otwieraniem i zamykaniem zaworów ma wpływ na kompresje cylindrów a co za tym idzie powodzenie lub nie w uruchomieniu silnika. Jeśli u Ciebie stwierdzono w 100% sprawność modułu to pozostaje szukać gdzie indziej przyczyny. Czy poza wizualnym sprawdzeniem modułu weryfikowano też sprawność jego elektrozaworów , poziomy otwarcia, rezystancje cewek tudzież sygnał sterujący podawany przez ECU?

  10. #50
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2019
    Auto
    Giulietta
    Postów
    73

    Domyślnie

    Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Oki jeśli był sprawdzany to zmienia postać rzeczy, tylko nie zgodzę się że jego stan nie ma wpływu na start silnika. Wszystko co ma związek z otwieraniem i zamykaniem zaworów ma wpływ na kompresje cylindrów a co za tym idzie powodzenie lub nie w uruchomieniu silnika. Jeśli u Ciebie stwierdzono w 100% sprawność modułu to pozostaje szukać gdzie indziej przyczyny. Czy poza wizualnym sprawdzeniem modułu weryfikowano też sprawność jego elektrozaworów , poziomy otwarcia, rezystancje cewek tudzież sygnał sterujący podawany przez ECU?
    Moduł był wyciągany w celu sprawdzenia czy tuleje się nie luzują i nic niepokojącego nie było - komputerowo było tez sprawdzane ( każdy z 4 elektrozaworów z osobna testowany i też nic dziwnego się nie pojawiło )

Podobne wątki

  1. [Giulietta] Giulietta 1.4 MA P1063 Aktywator MultiAir
    Utworzone przez maanieek112 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 07-09-2019, 18:18
  2. [Giulietta] Kodowanie Aktywacja Nowego Modułu Multiair - Aktywator Zaworów
    Utworzone przez adrian014 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28-03-2019, 22:31
  3. [MiTo] Aktywator Zaworów Multiair Poszukuję
    Utworzone przez Czystawd w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17-04-2018, 06:34
  4. Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 01-10-2015, 07:20
  5. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24-10-2014, 08:53

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce