• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Aktywator Multiair - jaki ma wpływ na sam start silnika

Auto
Giulietta
Witam- minęło juz 6 miesięcy jak jeżdżę autem nie do końca sprawnym a do tej pory nikt nie potrafił mi pomóc ,stąd pytanie czy sam moduł ma wpływ na samo odpalenie silnika czy nie ma on żadnego wplywu na sam start .

Wczoraj byłem na kompie u chłopaka z forum alfy ( sam ma julke Mair i siedzi w temacie ) podpiąp posprawdzał i auto czyste jak łza - zero błedu . 2 dni temu wymieniłem bendix a mechanik sprawdził rozrusznik i stwierdził że raczej jest ok ze normalnie prąd idzie na cewkę .

Od poczatku problemu było robione

Wymiana rozrządu , olejów , płynów , filtrów i filterków ( wtedy wszystko się zaczęło )
Wymiana świec na oryginały
Plukanka i wymiana oleju na 5w 30 ( robił to mechanik z ASO )
wymiana bendixa

Do tej pory problem z odpalaniem - rozrusznik kreci a auto raz odpali od strzała , innym razem po 2 sekundach kręcenia a jeszcze innym razem po 3-5 próbach, nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły ( aczkowliek zauważyłem z żoną że łatwiej pali po nocy a jak np w dzien się odpali od strzala pojedzie 5 min oi zgasi przed sklepem to potem jest probem większy - ale nie ma reguły )

Zrobiłem już 4 k km ( na wczasach 3k km ) auto jak odpali to chodzi równo , cicho ( no po nocy zaraz moze przez 2-3 minuty cos głośniej chodzi ) ale ogólnie śmiga jak nowe, zero spadków mocy , drgań , dławienia , dziwnej pracy . na autostradzie 200 smigal lekko . spalanie na miescie na odcinkach po 5km srednio 12l na trasie 7

Już nie mam pojęcia co robić , czego szukać , byłem u 8 mechaników w tym w ASO - nie ma zadnego bledu i nikt nie wie do końca co robić i jaki trop obrać - każdy gdyba że może to moduł ale reki nie dają obciąć ,

Mam w planach wymienić w tygodniu czujnik położenia wału i moze popatrzeć na immobilizer ( styki albo antenka ) ale nie wiem czy to ma sens bo nie ma błedów i zadnych ikonek code itp .

Może ktoś coś podpowie , ktos mial podobny przypadek ;/

Witam- minęło juz 6 miesięcy jak jeżdżę autem nie do końca sprawnym a do tej pory nikt nie potrafił mi pomóc ,stąd pytanie czy sam moduł ma wpływ na samo odpalenie silnika czy nie ma on żadnego wplywu na sam start .

Wczoraj byłem na kompie u chłopaka z forum alfy ( sam ma julke Mair i siedzi w temacie ) podpiąp posprawdzał i auto czyste jak łza - zero błedu . 2 dni temu wymieniłem bendix a mechanik sprawdził rozrusznik i stwierdził że raczej jest ok ze normalnie prąd idzie na cewkę .

Od poczatku problemu było robione

Wymiana rozrządu , olejów , płynów , filtrów i filterków ( wtedy wszystko się zaczęło )
Wymiana świec na oryginały
Plukanka i wymiana oleju na 5w 30 ( robił to mechanik z ASO )
wymiana bendixa

Do tej pory problem z odpalaniem - rozrusznik kreci a auto raz odpali od strzała , innym razem po 2 sekundach kręcenia a jeszcze innym razem po 3-5 próbach, nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły ( aczkowliek zauważyłem z żoną że łatwiej pali po nocy a jak np w dzien się odpali od strzala pojedzie 5 min oi zgasi przed sklepem to potem jest probem większy - ale nie ma reguły )

Zrobiłem już 4 k km ( na wczasach 3k km ) auto jak odpali to chodzi równo , cicho ( no po nocy zaraz moze przez 2-3 minuty cos głośniej chodzi ) ale ogólnie śmiga jak nowe, zero spadków mocy , drgań , dławienia , dziwnej pracy . na autostradzie 200 smigal lekko . spalanie na miescie na odcinkach po 5km srednio 12l na trasie 7

Już nie mam pojęcia co robić , czego szukać , byłem u 8 mechaników w tym w ASO - nie ma zadnego bledu i nikt nie wie do końca co robić i jaki trop obrać - każdy gdyba że może to moduł ale reki nie dają obciąć ,

Mam w planach wymienić w tygodniu czujnik położenia wału i moze popatrzeć na immobilizer ( styki albo antenka ) ale nie wiem czy to ma sens bo nie ma błedów i zadnych ikonek code itp .

Może ktoś coś podpowie , ktos mial podobny przypadek ;/

Sprawdź kabel masowy który idzie z akumulatora na skrzynię biegów. Poszarp go . Ja miałem problem z odpalaniem właśnie ze względu na problemy z masą.

Skoro problemy zaczęły się po tym serwisie to pytanie czy rozrząd jest prawidłowo zrobiony.

Skoro problemy zaczęły się po tym serwisie to pytanie czy rozrząd jest prawidłowo zrobiony.
Był sprawdzany 3 razy przez tego mechanika i on daje sobie ręke obciąc ze 100% dobrze założony , już nie wiem gdzie szukać i czego bo nie ma zadnego błedu , zadnej wskazówki , nic . Stad szukam na razie odpowiedzi czy sam moduł ma jakikolwiek wpływ na odpalenie silnika ( bo jesli aktywtor nie ma szans dawac takich objawów ) to skupie się na szukaniu u elektryka ( może jakies kable , czujki ) szukam porad gdzie popadnie bo kazda taka wizyta u kazdego mechanika to 50-100 zł za samo patrzenie ;/ już z 1000 zł poszło i nadal nie mam pojecia co to moze byc. W ASO mówia ze chyba moduł ale wymiana 4200 i na pytanie czy jak to nie bedzie to to oddadzą pieniadze to nie ma takiej opcji :) wymienią na próbę ale ja płace :D nie stać mnie na takie na próbę - ale jak będzie 100% pewności ze to moduł to kase dam :)

A może naucz się z tym żyć
Bo w sumie po za dłuższym kręceniem nic się nie dzieje.
Czujnik wału zamiast wymieniać to sprawdź czy jest czysty
Jeżeli mechanik używał blokad to raczej się nie pomylił.

a co z kompresją ?

raz była badana przez tego u którego wszystko się zaczęło i stwierdził że lekko zanika kompresja wtedy wlasnie jak nie moze odpalic a w aso nie sprawdzali

a może byc źle ustawiony zapłon?

Ostatnia edycja:
Wymień ten moduł i będzie spokój. Robi się to powoli nudne kolejne wątki o tym samym. Nieodpalanie, nierówna praca typowe objawy MA i tyle. Nie wiem jak można jeździć niby sprawnym autem.

Pewnie moduł, skoro faktycznie kompresja się zmienia jak nie odpala. Ale wyczysc też MAP sensor i koniecznie sprawdź tą masę.. dziwniejsze rzeczy się zdarzały w sumie...

Wymień ten moduł i będzie spokój. Robi się to powoli nudne kolejne wątki o tym samym. Nieodpalanie, nierówna praca typowe objawy MA i tyle. Nie wiem jak można jeździć niby sprawnym autem.
Nie czytaj i sie nie udzielaj jak sa nudne - ignoruj. Wiesz mnie nie swedzi wydanie w ciemno 4200 skoro nawet a ASO nie potrafią powiedziec na 100% czy to moduł , gdyby to było ocvzywiste ze moduł to wymieniam nawet jutro bo kase mam odłożoną
Fora są po to zeby pytać i szukać - może ktoś akurat naprowadzi - a pytań nie ma głupich - są tylko głupie odpowiedzi

Pytanie jakiej marki ten olej?
Może lepiej zalać 0 W 40
Ja bym spróbował jednak zmienić olej skoro podejrzany jest moduł.
A mierzyłeś ciśnienie paliwa?

Czy byłbyś w stanie wykręcić świece w momencie jak nie chce odpalić?
Ps.czujnik położenia wału nie zawsze sypie błędami.

Ostatnia edycja:
Umówiłem się do mechanika na wtorek przyszły , ma mi posprawdzać kable, wymienić czujnik położenia wału profilaktycznie bo tani i ogólnie przepatrzeć , jesli on na nic nie wpadnie i nie pomoże to mam ustawioną wizytę w aso za 2 tygodnie i oni beda diagnozować bo mają dawce na stanie ( jak chodzi o aktywator )

Wiem że nudzę więc przepraszam i proszę o wybaczenie :) . Jest nowy trop - teraz mechanik mi dzwonił że coś odcina pompę paliwa ( jakis sygnał traci ) w tym momencie jak nie chce odpalić . W dniu kiedy wszystko się zaczęło ( 6 miesięcy temu ) to był wymieniany rozrząd , filtry i oleje ( filtr paliwa też). Ktoś miał kiedyś taki problem i nakieruje ?

Na filmiku 5-6 odpaleń z różnym skutkiem . I tak jest nieźle :) . Raz zapali od strzała a innym razem jak na filmie lub gorzej . Klekota osłona bo mechanik poprzedni urwał plastik od mocowania .Oszaleć idzie :(

Filmik z FB https://www.facebook.com/tomasz.palej.9/videos/2789655087712394/

A to nie jakiś problem z rozrusznikiem? Strasznie dziwny dźwięk podczas kręcenia, jakby rozrusznik się kręcił a nie obracał wałem.

Taki dźwięk jakby rozrusznik nie dokońca zazębiał się z kołem zamachowym i kręcił się przez chwilę sam bendix i chwilę potem już normalnie kręci.

Tam jest elektromagnes, może nie do końca wypycha, stąd ten problem z odpaleniem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót