[MiTo] Wahacz - jaki wybrać?

Auto
MiTo, 147
Hej,

Nie znalazłem takiego tematu pod MiTo, jedynie pod Giuliettą, ale nie wiem, czy się mam tym sugerować. Dlatego zakładam nowy. Jakiego producenta wahaczy do MiTo polecacie? TRW? Lemforder? Czy tańsze Delphi/Fast spokojnie wystarczą? Nie wiem, czy sugerować się 147 - tam właściwie cokolwiek się nie założyło i tak po jakimś czasie wahacze były do wymiany (górne oczywiście).

Hej,

Nie znalazłem takiego tematu pod MiTo, jedynie pod Giuliettą, ale nie wiem, czy się mam tym sugerować. Dlatego zakładam nowy. Jakiego producenta wahaczy do MiTo polecacie? TRW? Lemforder? Czy tańsze Delphi/Fast spokojnie wystarczą? Nie wiem, czy sugerować się 147 - tam właściwie cokolwiek się nie założyło i tak po jakimś czasie wahacze były do wymiany (górne oczywiście).

A dlaczego chcesz wymieniać cały wahacz , ja co prawda w Giulietta wymieniłem wszystkie gumy na Lemforder

W większości aut wahacz wymienia się w przypadku kolizji kiedy jest po prostu zgięty albo jak jest tak skorodowany że strach dalej jeździć. Jeżeli jest w dobrym stanie to wymiana samych gum w zupełności wystarczy, bo to one pracują w wahaczu. LEMFÖRDER to górna półka i raczej niżej bym nie schodził bo oszczędzanie na zawieszeniu szybko się mści po portfelu.

Potwierdzam Lemforder idzie na pierwszy montaż w wielu markach aut.Wachaczy nie trzeba wymieniac całych Giulietta ma normalne wachacze z tego co widziałem 147 ma Ameliniowe przynajmiej górne przód, a dolne są ze stali i sworznie są integralną częścią.Dlatego się całe wymienia.

Hmmm. U siebie wymieniałem sworznie(mechanik przy sworzniach stwierdził że tuleje OK) przy 170t km a po jakims czasie poleciały tuleje no to wymiana tuleji na Lemfordery. Po 10t km ponownie tylne tuleje poszly. I tak naprawdę zdałem się na ocenę mechanika, który powinien już przy sworzniach powiedzieć wymieniaj Pan całosc i bedzie spokój. I taka prawda, ze jezeli jest juz konkretny przebieg to lepiej wymienic całe i miec spokoj na jakies 100t km a nie bujanie sie po mechanikach. Bo jak widać na ORI można pojezdzic. A tak to takie pozorne oszczednosci.

W sumie racja bo płacisz w kółko za wciskanie tulejek, a tak pyk raz a porządnie masz wymienione całośc i jednorazowa łatwiejsza robota.

Hej,

Fast nie kupuj, trw, delphi, lemforder ok, ewentualnie poliuretan ale nie wiem czy do mito jest bo do giulietty nie ma. ja mam w bravo poliuretan

Zależnie od warsztatu, kasują za wprasowania a czasem nie i ściagniecie wahacza. Do tego geometria.
Do Giulietty sa poliuretany np tu https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/...h-dolnych-ALFA-ROMEO-GIULIETTA-4szt./23111063
i TedGum też chyba robi.

O już są wcześniej nie było ja mam akurat poliuretan firmy MPBS.
Sam tuleje wymieniłem ze sworzniami tylko trzeba je wypalić a później rozciąć brzeszczotem blache i tuleje wyciągnięte :) jedynie znajomemu zawiozłem, żeby mi nowe wprasował bo nie mam takiego imadła. I trzeba pamiętać aby dokręcać wachacze a szczególnie tuleje poziomą gdy wachacz uniesiemy do góry lub gdy auto stoi na kołach

O już są wcześniej nie było ja mam akurat poliuretan firmy MPBS.
Sam tuleje wymieniłem ze sworzniami tylko trzeba je wypalić a później rozciąć brzeszczotem blache i tuleje wyciągnięte :) jedynie znajomemu zawiozłem, żeby mi nowe wprasował bo nie mam takiego imadła. I trzeba pamiętać aby dokręcać wachacze a szczególnie tuleje poziomą gdy wachacz uniesiemy do góry lub gdy auto stoi na kołach

To jest ta tuleja z tyłu? To być może u mnie to było to ze po 10t km tuleja Lemfordera do wymiany poszła.

Niby lemforder powinna być jakość wysoka ale tak to jest z tymi wachzczami dlatego ja włozyłem poliuretan z MPBS podobno lepszy niż z olkusza. W julce Tylna tuleja jest pionowa i to ona najszybciej się zużywa czyli jak w bravo

Z całą odpowiedzialnością polecam Lemfordera albo Meyle HD.
Co prawda w Julce nie wymieniałem jeszcze, ale w BMW 3 i 159 tak. Nigdy mnie nie zawiodły. Lemfordery idą na 1 montaż.
Cenowo są droższe..
Mogę też polecić MeyleHD. Twarde i naprawdę wytrzymałe (HD - przewyższają oryginały). Mam górę lewą w 159 i wszystkie łączniki w niej.
Natomiast w BMW3 to jedyna firma, która produkuje wymienne sworznie do wahaczy i mam je od 5,6 lat przy 18" kołach. Wytrzymują spokojnie po 120 tys.km.
Przedtem (gdy nie było MeyleHD) jeździłem na Lemforderach, no i koszta były wyższe bo wymieniany był cały wahacz. Kup Meyle HD i będziesz zadowolony.
Przestrzegam przed innymi typu TRW, zaś Fast to dziadostwo.

Sprawdziłem w mito są te same wachacze co w grande punto/ punto evo więc spokojnie znajdziesz orginał za ok 180 zł 1szt.

Amortyzatory
Powrót