[Giulietta] Wymiana chłodnicy

gramian

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r
Witajcie,
Prawdopodobnie strzeliła mi chłodnica, jest mokro pod nią i na obudowie wentylatora...Niestety zorientowałem się gdy pojawił się komunikat o 130C i nakazie wyłączenia silnika...Natychmiast zjechałem, upuściłem ciśnienie w wyrównawczym i dolałem ok 3,5L...Odpowietrzyłem zaworkiem na wężu za termostatem...Od razu mówię, że to nie chłodniczka EGR, bo ją wymieniłem ze 2 lata temu i tam jest sucho...
Pytanie jaką chłodnicę zamówić, ceny na allegro różne, na stronie IC też rozrzut. Ceny od 300 Do 900 za nowe... Czy do wymiany konieczne jest rozpięcie klimy??? Bo jeżeli tak to już sam sobie tego nie wymienię i muszę jechać do warsztatu.

Zasada nr 1, nie odkrecamy korka na gorącym i nie chodzi tu tylko o poparzenie, ale o uszkodzenie układu.

Wysłane z mojego URSUSa C-360 3P

Zasada nr 1, nie odkrecamy korka na gorącym i nie chodzi tu tylko o poparzenie, ale o uszkodzenie układu.

Zrzucilem ciśnienie bo na pewno było wyższe niż zalecane dla układu, mając na uwadze upg. Nie zrobiłem tego jednorazowym zrzutem bo sie i tak wszystko gotowało, lekko odkrecilem i cisnienie schodziło ok 2 minut. Co moze sie uszkodzić podczas tego manewru? Myślałem, że działam w dobrej wierze...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Od regulacji cisnienia w ukladzie jest korek i zbiorniczek. Wlasnie UPG, jak i inne uszczelnienia w ukladzir chłodzenia nie lubią skoków ciśnienia.

Od regulacji cisnienia w ukladzie jest korek i zbiorniczek. Wlasnie UPG, jak i inne uszczelnienia w ukladzir chłodzenia nie lubią skoków ciśnienia.

Myślę, że nie strzeliłem w układ za gwałtownie. Wracając do tematu klimy, czy przeszkadza w demontażu?

Myślę, że nie strzeliłem w układ za gwałtownie. Wracając do tematu klimy, czy przeszkadza w demontażu?

wymieniałem ale w bravo 1.9 16v i nie musiałem rozpinać klimy, chłodnice klimy można delikatnie odgiąć na bok. Jest troche roboty zderzak, 2 belki do zdjęcia ale spokojnie do zrobienia. Ja kupiłem firmy Nissens i 2lata narazie jest ok

wymieniałem ale w bravo 1.9 16v i nie musiałem rozpinać klimy, chłodnice klimy można delikatnie odgiąć na bok. Jest troche roboty zderzak, 2 belki do zdjęcia ale spokojnie do zrobienia. Ja kupiłem firmy Nissens i 2lata narazie jest ok
Namierzylem już Nissens za ok 340zl, chyba zrobię podejście do wymiany. Napisze dla potomnych co i jak

Namierzylem już Nissens za ok 340zl, chyba zrobię podejście do wymiany. Napisze dla potomnych co i jak

to działaj, zarezerwuj sobie cały dzień najlepiej i zaoszczędzisz jakieś 200 zł na mechanika

Wrzuciłem DENSO DRM01007 - pasowała idealnie. Niestety czynnik klimy do zrzucenia. Ogólnie nie da się wyjąć samej chłodnicy- trzeba wyjechac całym zestawem chłodnic...Największym kłopotem okazały się 4 śruby trzymające u góry zderzak i pas przedni...Na pierwszy rzut oka nie wyglądały źle, ale to kolejny wynalazek stosowany tylko w Giulietta/Gulia/Stelvio... Śruba w śrubie, za cholery nie chciały puścić, ostatecznie się ukręcały- trzeba było nacinać i rzeźbić...Zamówione w ASO FIAT Włocławek po 9,50 za sztukę. Podaję numery jakby ktoś kiedyś szukał- śruba i tulejka

50515638 i 670007603

Chłodnica puściła po środku na samym dole. Żadnych uszkodzeń mechanicznych...Rozszczelnienie po 9 latach

EDIT: powyższe numery to kostka plastikowa w którą wkręcana jest "dolna" śruba. Brakuje numeru dla "górnej" śruby wkręcającą się w "dolną". Dodam nr jak dojdzie z serwisu.

Ostatnia edycja:
Mi też ciekła po środku tylko, że na górze i też denso także to nie są najlepsze chłodnice a stosowane na 1 montaż. Ja nie musiałem klimy ruszać, tylko ją odgiołem troszke i chłodnica wody wyszła ale może w giulietta jest inaczej niż w bravo

Mi też ciekła po środku tylko, że na górze i też denso także to nie są najlepsze chłodnice a stosowane na 1 montaż. Ja nie musiałem klimy ruszać, tylko ją odgiołem troszke i chłodnica wody wyszła ale może w giulietta jest inaczej niż w bravo

Ja wymieniałem w alfie 156 1,9 jtd 150km. Nawet nie zdejmowałem zderzaka, o odpinaniu przewodów klimatyzacji też nie było mowy. Robiłem to sam na parkingu, poszło dość gładko :)
Jeśli chodzi o samą chłodnicę to kupiłem jakiś polski niedrogi zamiennik (z tego co pamiętam kosztowała do 200zł), pasowała idealnie i wyglądała na dość solidną.

Wrzuciłem DENSO DRM01007 - pasowała idealnie. Niestety czynnik klimy do zrzucenia. Ogólnie nie da się wyjąć samej chłodnicy- trzeba wyjechac całym zestawem chłodnic...Największym kłopotem okazały się 4 śruby trzymające u góry zderzak i pas przedni...Na pierwszy rzut oka nie wyglądały źle, ale to kolejny wynalazek stosowany tylko w Giulietta/Gulia/Stelvio... Śruba w śrubie, za cholery nie chciały puścić, ostatecznie się ukręcały- trzeba było nacinać i rzeźbić...Zamówione w ASO FIAT Włocławek po 9,50 za sztukę. Podaję numery jakby ktoś kiedyś szukał- śruba i tulejka

50515638 i 670007603

Chłodnica puściła po środku na samym dole. Żadnych uszkodzeń mechanicznych...Rozszczelnienie po 9 latach

EDIT: powyższe numery to kostka plastikowa w którą wkręcana jest "dolna" śruba. Brakuje numeru dla "górnej" śruby wkręcającą się w "dolną". Dodam nr jak dojdzie z serwisu.
Sorry że odgrzebie temat ale czeka mnie wymiana chłodnicy wody z tego samego powodu i mam pytanko co do tych śrub.Chodzi o te 4 duże Torxy pod maską?.Tamte numery co podał kolega chodzi mi o tą dolną śrubę to ten duży Torx w tą śrubę wchodzi?i razem w tej tulejce siedzi ?.

Tak wynalazek piękny... :rolleyes:
Też miałem wymienianą chłodnicę bo się rozszczelniła i faktycznie, za cholerę nie mogliśmy odkręcić tych śrub. Urwały się i zamawiałem nowe w aso.

Byłem przed chwilą popuścić te śruby dało radę 3 z jedną będę za chwilę walczył dalej bo drgnęła trzeba się wd40 wspomóc. A powiedz mi proszę trzeba odkręcać chłodnice klimy? czy tylko jak w książce pokazane że można ją ustawić na skos i wyjąc tamtą następną?.Wiem że kuler muszę odkręcić na 4 śrubach z tego co widzialem.

Chłodnica klimy bez rozpinania. Odchylić odpowiednio i wyjąć chłodnice wody.

Zamiast WD40 przy odkręcaniu śrub polecam środek o nazwie coca-cola, polać, poczekać kilka minut i próbować odkręcać, to naprawdę działa.

Cola by nic nie pomogła sruba razem z tuleją tańczyła cieszę się że uratowałem 3:) jedną się dokupi:)dzieki za pomocne rady będę walczył z chłodnicą w sobotę:D:D

Orientuje się ktoś czy występowały chłodnice do Giulietty bez korka spustowego?.

Jestem świeżo po wymianie chłodnicy i rzeczywiście da się to zrobić całkiem bezproblemowo bez zdejmowania chłodnicy klimatyzacji, wystarczy delikatnie odchylić ją do siebie i wtedy główną chłodnicę można wyjąć od spodu, trzeba tylko wcześniej zdemontować intercooler. Na foto poniżej akurat wersja 2.0 jtdm
IMG_2189.jpg
IMG_2200.jpg
IMG_2214.jpg

Przy zdejmowaniu intercoolera zauważyłem, że w środku jest lekko wilgotny, również rura odchodząca od niego w środku nie jest idealnie sucha, czy to normalne zjawisko?
IMG_2192.jpg
IMG_2198.jpg

Amortyzatory
Powrót