• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Gniazdko zapalniczki i rejestrator samochodowy

Kruszynka

Nowy
Auto
Gulietta
Hej,

szukam gniazdka z usb do wejscia zapalniczki, ktore nie wypada.

Giulietta

Mam dwa i niestety kazde wypada, jest to uciazliwe, poniewaz do tego usb jest podpieta kamera, a przez to czesto sie rozlacza.

Czy mozecie polecic gniazko, ktore nie wypada? albo moze macie pomysl, czy moge podpiac rejestrator do innego wejscia?
Dzieki

Mam Baseus grain - chowa się cała i nic nie wypada.
Kamerkę najlepiej podpiąć na stałe do bezpiecznikow - wpisz na Ali dashcam hardwire kit i znajdziesz rozwiązanie

Podklej taśmą końcówkę nie zasłaniając wtyków, aby była grubsza. Ja tak zrobiłem i korzystam od lipca, nic się nie rozłącza

Podłącz na stałe, ale tak żeby było zasilanie wyłączone po wyłączeniu zapłonu.

Niestety przedliftowe Giulietty mają dość nietypową wielkość gniazda zapalniczki. Tzn ciut za duże i dlatego większość wtyków dość luźno się trzyma. Pozostaje kwestia tak jak wyżej Koledzy podpowiedzieli.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Podłącz na stałe, ale tak żeby było zasilanie wyłączone po wyłączeniu zapłonu.

Hej, a w jaki sposob to zrobic? Dam rade sama, czy to bardziej skomplikowane?

- - - Updated - - -

Mam Baseus grain - chowa się cała i nic nie wypada.
Kamerkę najlepiej podpiąć na stałe do bezpiecznikow - wpisz na Ali dashcam hardwire kit i znajdziesz rozwiązanie

To ta?
rcpro.pl/product-pol-14465-Ladowarka-samochodowa-Baseus-Grain-2x-USB-5V-3-1A-czarna.html

- - - Updated - - -

Ludziska- już było wiele razy - Gniazdo zapalniczki jest od ZAPALNICZKI - jest płytsze niż gniazdo 12 V przeznaczone do ładowania - trzeba sobie je wymienić i tyle i nic nie będzie wypadało/rozłączało
o takie

Hej, dziekuje za odpowiedz. Te gniazka, ktore podales nie maja usb, a ja potrzebuje wejscia na 2 usb. Czy wejscie usb dokupuje sie osobno do tych zapalniczek?

Nie wiem jakie masz pojęcie o elektryce..;) Trzeba wyjąć gniazdo zapalniczki. Do niego dochodzi od spodu kabel dwużyłowy. Trzeba sprawdzić, który to plus, a który to minus i do tych kabli wpiąć za pomocą szybkozłączek dwa kabelki od kamery, po czym zaizolować i umieścić gniazdo zapalniczki z powrotem na swoim miejscu. Masz wtedy włączanie kamery wtedy gdy przekręcasz kluczyk w stacyjce, bo zasilanie zapalniczki jest tylko wtedy gdy kluczyk przekręcasz. Włączasz silnik, gaśnie kamerka. Jednocześnie wciąż możesz korzystać z gniazda zapalniczki, bo nie jest ono zajęte zasilaniem kamerki. Poza tym masz ładnie ukryte pod osłonami kable zasilania kamery. Nic nie lata, nic się nie majda. Jest gitara.
Oczywiście drugi sposób, który działa tak samo to wpięcie się w wolne miejsce w skrzynce bezpieczników po lewej stronie kierownicy. Pytaj jak to zrobić tych, którzy się tak podpięli.

Wystarczy kupić bypass bezpiecznika mini. Wpiąć się tam, gdzie pojawia się plus po załączeniu zapłonu ( nie pamiętam który to bezpiecznik). Minusa łatwo wziąć ze śruby na klucz 13 pod klapką skrzynki ( i dolutowac sobie gniazdo 12v do kabelków, by podłączyć zasilanie rejestratora). Kabel od kamery puścić szczeliną między słupkiem a deską, dalej wepchnąć go pod osłonę słupka i podsufitkę.

Przez przypadek natrafiłem na ten temat jeżeli chodzi o gniazdo ładowania. Mam w giulietcie klasyczne gniazdo zapalniczki i rzeczywiście wszystko z niego wypada. Czy jeżeli wyrzucę zapalniczkę i zamienię ja na gniazdo ładowania (czyli część o numerze 156096935) to wtyczki będą siedziały głębiej/ciaśniej? Z góry dzięki
zapalniczka.jpg

Ja mam to "gniazdo ładowania" chyba fabrycznie, bo nie mam "zapalniczki" (nr 3) na obrazku i na gniadku miałem te klapkę (ale się urwała). I też z niej wszystko wypada :)

Amortyzatory
Powrót