• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Czy to sprzęgło???

danloo23

Nowy
Auto
AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.
Witam.
Kilka dni temu zauważyłem że podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu szczególnie na 4-5 biegu wskazówka obrotomierza nie idzie płynnie w górę tylko jakby falowała góra-dół, auto przyspiesza, ciężko mi napisać czy gorzej ale przyspiesza. Czy to objaw sprzęgła czy czegoś innego, przebieg niecałe 100tkm???
Pozdrawiam...

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Skoro auto przyspiesza równomiernie to sprzęgło się nie slizga. Obroty silnika na słuch też rosną równomiernie?

Generalnie nie zauważyłem żeby sprzęgło działało inaczej, nie szarpie przy ruszaniu, po podłączeniu pod MES zero błędów.
Podczas przyspieszania na 4-5 biegu słychać to że obroty rosną-opadają ale auto jakoś tam przyspiesza.

Nie może jakoś tam przyspieszać albo zbiera się jak zawsze albo ślizga silnik wyje a auto nie jedzie jak powinno.

No właśnie to zależy od stopnia zużycia i jaki dokładnie element jest zużyty. Silnik będzie kręcił się coraz szybciej, a samochód będzie przyspieszac, ale nie tak jak powinien. Czyli słabiej niż normalnie. Tarcza sprzęgła będzie się tylko lekko slizga, ale jednak będzie. Gdy sprzęgło jest mocno zużyte, a w szczególności tarcza, samochód na wyższym biegu nie przyspiesza w ogóle.

Zrób test rozpędz się do 100km/h na 5 biegu i wciśnij pedał gazu w podłoge jak obroty będą rosły nierównomiernie do prędkości to już masz odpowiedz.

Myślę że na 90 procent to sprzęgło ale spróbuję nagrać krótki filmik jutro i wrzucę tutaj[emoji6].

Sprzęgło wymienione, przy okazji wymieniona dwumasa i problem zniknął ale po kieszeni dostałem[emoji17][emoji17][emoji17]...

Amortyzatory
Powrót