[Giulietta] Brak działania zamka centralnego

taquito

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB 170KM
Witajcie.

Posiadam Alfę Romeo Giulietta 1.4TB 170KM z roku 2010. Od jakiegoś czasu mam często problem z otworzeniem lub zamknięciem samochodu z pilota. Kiedyś problem pojawiał się bardzo sporadycznie, teraz występuje bardzo często.

Objawy: samochód nie otwiera/nie zamyka się, światła migają, bagażnik z pilota otwiera się każdorazowo

Czego już próbowałem:
- wymiana baterii w pilocie
- odłączenie akumulatora na 45minut(ta czynność wyeliminowała problem ale jedynie na jeden dzień)

Trochę już tematów na ten temat poczytałem i na razie opcje mam następujące
- wymiana/sprawdzenie bezpiecznika, ale wydaje mi się, że to nie przyczyna, bo wtedy zamek centralny nigdy by nie reagował
- wymiana któregoś z zamków - ponoć najczęściej pomaga wymiana zamka drzwi kierowcy (~70zł)
- wymiana pilota (tutaj pewnie 500-600zł)

A z kluczyka wszystko działa jak należy ?

Klapa działa niezależnie od drzwi.

Miałem taki przypadek raz i niestety body do wymiany ,lub naprawy.

Ja bym jeszcze sprawdził bezpieczniki czy nie są za luzno miałem taki przypadek i mi przebieg migał.

Hm...dziękuję za pomysł z bezpiecznikami. Trochę je tam podociskałem i jak docisnąłem jedną wiązkę przewodów to problem ustąpił, teraz będę obserwował, bo możliwe, że ta wiązka jest uszkodzona.
Przed "dociskaniem", gdy używałem pilota słychać było w okolicy bezpieczników pstrykanie.
[MENTION=79492]DmX[/MENTION] z kluczyka samochód zawsze się zamyka

Mój też tak ma, raz na jakiś czas, ale zdjęcie klem go leczy.

Problem ustąpił. Już od pięciu dni nie ma żadnego problemu. Dziękuję za pomoc!

Amortyzatory
Powrót