• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Tuleje zwrotnicy tylnej osi

Adassk

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB
Dzień dobry,

Po pierwsze chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum. Szukałem podobnych tematów, ale żaden nie zawierał satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Kilka dni temu zacząłem słyszeć stukanie zawieszenia dochodzące z tyłu auta, więc dzisiaj przy okazji zawitałem u mechanika, aby ten mógł zdiagnozować, co się dzieje. Przy odbiorze dowiedziałem się, że zużyte są tuleje zwrotnicy i dobrze by było je wymienić. Zaproponowano mi wysłanie ich do Olkusza, aby można było je zregenerować poprzez montaż poliuretanów (ok. 1000zł za całość z robocizną za obie strony). Z tego co mechanik mówił, to dostępne są jedynie całe zwrotnice z ASO (1200zł szt!), a jakichkolwiek zamienników brak (samych gumowych tulei również).

Czy ktoś z Was borykał się z podobnym problemem? Średnio mi się widzi unieruchomienie samochodu na ok. 3 tyg, a niestety obawiam się, że nie będę miał wyjścia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Wszystkie tuleje są dostępne w tedgum lub u ich partnerów. Z tedgumu tylko zamówienie na firmę. U partnerów do zamówienia ale czas oczekiwania ok 2-3tygodnie bo muszą wyprodukować. Zmieniałem u siebie komplet tulei po 3 sztuki na stronę plus mocowania stabilizatora. Koszt zależy od zniżek u partnerów. Ja zamawiałem bezpośrednio od tedgumu i też można negocjować. Po wymianie geometria i teraz idealnie. Polecam.

Ile miałeś przebiegu przed wymianą?

Hmm cos ok 110kkm. Nie miałem tak naprawdę typowych objawów zużycia tulei ale po postoju przez noc i później przez ok 2 pierwsze km coś "pykało" w tylnym zawieszeniu. Kurde dziwne, tak jak by się musiało rozruszać. Pojechałem do kumpla na warsztat, podnośnik w górę i w sumie doczepić się można było do właśnie cukierków... Wizualnie hmm w miarę dobrze wyglądały ale nie mogłem odpuścić.
Decyzja, lecimy z wymianą. Chciałem brać już całe ori wahacze ale ta cena 1200zł za sztukę mnie ciągle zniechęcała. Także kumpel zrobił rozeznanie i w cenie poniżej jednego ori wahacza zamówił komplet tulei tedgum. Cholery myślałem, że będą tańsze jak na same gumy...
Także poleciał komplet i jest cisza.

Hej, ja dosłownie 2 tygodnie temu załatwiłem temat gum w tylnym zawieszeniu. Pretekstem były rozwulkanizowane "cukierki" przy zwrotnicy. Podczas prac wyszło, że reszta tez nie wyglądała za dobrze. Przebieg 145kkm. Też zastanawiałem się nad gumami bądź poliuretanami z Olkusza, ale wtedy trzeba mieć mechanika, który to wszystko wymieni i poskłada. Trochę poszukałem i się okazało, że u mnie w Szczecinie jest warsztat, który zajmuje się tylko i wyłącznie naprawą i regeneracją zawieszeń. Właściciel generalnie nie polecał gum z Olkusza ze względu na słabą trwałość (czy to prawda to nie wiem), oczywiście polecił "swoje" gumy, argumentując, że jeszcze żadna Giulietta nie wróciła na reklamację, a sam daje gwarancję na rok na gumy i usługę. Z racji braku sensownych alternatyw (wysyłanie do Olkusza odpada - brak miejsca i czasu, ASO wyliczyło koszt całości na ok. 6 tys. :P) skorzystałem z usług tego warsztatu. Auto zostawiłem w środę, a w czwartek odbierałem. Wymiana wszystkich gum wahaczy i zwrotnicy kosztowała 1600zł

Tedgum, jak piszą koledzy wyżej. Jaki przebieg?

Za 6 szt na wahacze plus 2 szt na staba tedgum zapłaciłem +/- 1000zł. Jednak wymiana jest tutaj też sporo warta. Demontaż dwóch wahaczy i wyprasowanie tulei to sporo wysiłku. Ja dodatkowo wymieniłem 6 śrub montażowych m.in. od geometri - w aso zapłaciłem ok 300zł.

Masz numery tych śrub?

Spoko ale niestety nie ma ori tulei, np tedgum cukierek to ok 200zł sztuka.

Pokaż mi producentka samochodu który udostępnia ori reperatułki do zawiasu.
Czy raz na 100-150 tys wydatek 1500zł na naprawę wielo wahaczu to tak duzo.
W starej julce z 2014 miałem 94 tys przebiegu i nawet łączniki były ori tyle ze śmigała na 16.

Wcześniej miałem civica typeR fn2 i również wszystkie tuleje były dostępne... Także mocno się zdziwiłem, że nie ma ori tulei do Alfy...

Masz namiar na te cukierki po 200? Pisałem do nich chyba w styczniu to bylo ok 400zl/szt..

Komplet tulei zamawiał mój kolega, mechanik który mi to wszystko wymieniał. Powiedział, że zamawiał bezpośrednio z tedgumu. Wtedy musi być sprzedaż tylko na fvat. Ma tam zniżki i negocjował ceny. Także nie mam pojęcia po ile są te cukierki bez zniżek itp. Komplet tulei czyli po 3 sztuki na stronę plus 2x mocowanie staba wyszło ok 1000zł.
Ale faktycznie słyszałem że te cukierki z tedgumu chodzą nawet po 400zł. Zapytaj np w Intercarsie bo z nimi współpracują. Najlepiej żeby też ktoś znalazł się ze zniżkami bo jak widać rozrzut cen dość spory...

Amortyzatory
Powrót