• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] GQV- wariator zmiennych faz

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Witam,

Zauważłem, że na zimnym silniku coś mi grzechocze po dodaniu gazu, wraz ze wzrostem temp, gerzchotanie ustaje.
Odłączenie wariatora wałka ssącego (wypięcie wtyczki z zaworu) powoduję, że ten dzwięk ustaje.
Czy te wariatory się tylko wymienia, czy można coś tam regenerować (widziałem, że jest tam jakaś pokrywa na 5 torxów),
Ktoś może się podzielić doświadczeniami ?

Ostatnia edycja:
Uszczelke pod smokiem zmieniłeś?
Zamień elektrozawór z ssącego na wydechowy i sprawdż.

Elektrozawór zmieniłem w pierwszej kolejności, dzwięk zostaje na tym samy wariatorze,
Uszczelka smoka leży na półce w garażu.

Dźwięk jest taki jak na tym filmiku (12,13s) https://photos.google.com/share/AF1...?key=bGNKWjVzMmtyRnV3WV9tTnhkb3hOa3hyRU80TUp3

Wydaje mi się, że gdyby to była uszczelka smoka to objawy by były jak z początku filmiku który umieściłem, hałas zaraz po uruchomieniu..

Ostatnia edycja:
To twój silnik?
Na pogańskich forach potwierdzają ,że uszczelka jest odpowiedzialna za hałas / to jedna z przyczyn/
Jeżeli uszczelka jest kiepska to nawet jak założysz nowe zawory i wariaty to szybko je szlag trafi.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj rozmawiałem z serwisantem z salonu AR w kwestii wymiany wariatorów, i poinformował mnie, że również należy wymienić rozrzad razem z kołami...
Stwierdził, że napinacze po poluzowaniu, nie powinny być używane kolejny raz, to samo pasek...
Sciema, czy faktycznie alfa tak podchodzi do tematu, dodam, że rozrząd wymieniany rok temu.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj rozmawiałem z serwisantem z salonu AR w kwestii wymiany wariatorów, i poinformował mnie, że również należy wymienić rozrzad razem z kołami...
Stwierdził, że napinacze po poluzowaniu, nie powinny być używane kolejny raz, to samo pasek...
Sciema, czy faktycznie alfa tak podchodzi do tematu, dodam, że rozrząd wymieniany rok temu.[/QUOT

Nie spotkalem sie nigdzie z taka procedura ,sam jak zmienialem rozrzad tego nie zrobilem.Wiem ze ludzie je zmieniaja razem z uszczelka smoka ale wtedy kiedy wystepuja problemy z grzechotaniem i informacja o niskim cisnieniu oleju .

Amortyzatory
Powrót