Cofające się powietrze w filtr, chrobotanie, tarcie z filtra powietrza. JTD
Witam,
Sił mi już brakuje, ciągle coś się psuje ale przejdźmy do rzeczy. Giulietta 2.0 JTDm 140km.
Od jakiegoś roku walczę z chrobotaniem/szuraniem z filtra powietrza przy schodzeniu z obrotów, opisywany dźwięk występuje na każdym biegu przy obrotach do 2 tys. przy puszczaniu gazu. Temat wałkowany na forum wiele razy, ale postanowiłem coś z tym w końcu zrobić a jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
1. Turbina po kompletnej regeneracji.
2. Overboost wymieniony razem z przewodami podciśnienia.
3. Filtr powietrza wymieniany wiele razy.
4. Waku pompa sprawdzana, parametry wzorowe.
5. Czujnik doładowania w kolektorze wyczyszczony.
6. Przepływomierz odłączałem, bez różnicy.
7. EGR odłączałem, bez zmian.
8. Odma nowa.
9. DPF po regeneracji.
10. EGR wyczyszczony.
Żadna z wyżej wymienionych czynności nie przyniosła poprawy.
Pozostaje szczelność dolotu i intercoolera, ale zanim się za to zabiorę może ktoś miał podobny problem i nakieruje mnie gdzie szukać przyczyny.
Identyczna sytuacja na załączonym filmie. Nie mogę dodać linku. Film na YT pod nazwą: ALFA ROMEO 156 1,9 JTD 16V 140KM INTERCOOLER CZY TO FILTR POWIETRZA DZIWNE ODGŁOSY
Pozdrawiam
Witam,
Sił mi już brakuje, ciągle coś się psuje ale przejdźmy do rzeczy. Giulietta 2.0 JTDm 140km.
Od jakiegoś roku walczę z chrobotaniem/szuraniem z filtra powietrza przy schodzeniu z obrotów, opisywany dźwięk występuje na każdym biegu przy obrotach do 2 tys. przy puszczaniu gazu. Temat wałkowany na forum wiele razy, ale postanowiłem coś z tym w końcu zrobić a jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
1. Turbina po kompletnej regeneracji.
2. Overboost wymieniony razem z przewodami podciśnienia.
3. Filtr powietrza wymieniany wiele razy.
4. Waku pompa sprawdzana, parametry wzorowe.
5. Czujnik doładowania w kolektorze wyczyszczony.
6. Przepływomierz odłączałem, bez różnicy.
7. EGR odłączałem, bez zmian.
8. Odma nowa.
9. DPF po regeneracji.
10. EGR wyczyszczony.
Żadna z wyżej wymienionych czynności nie przyniosła poprawy.
Pozostaje szczelność dolotu i intercoolera, ale zanim się za to zabiorę może ktoś miał podobny problem i nakieruje mnie gdzie szukać przyczyny.
Identyczna sytuacja na załączonym filmie. Nie mogę dodać linku. Film na YT pod nazwą: ALFA ROMEO 156 1,9 JTD 16V 140KM INTERCOOLER CZY TO FILTR POWIETRZA DZIWNE ODGŁOSY
Pozdrawiam