[Giulietta] Osłona silnika Giulietta

Auto
Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM
Czy ktoś ma pomysł na osłonę pod silnikiem. Chodzi dokładnie o to że osłona nisko wisi i niestety jadąc nawet w niewielkich koleinach czasami przytrę. Osłona oczywiście przymocowana prawidłowo, wiem że tak jest w oryginale. Czy ktoś z Was zmieniał może na metalową lub ma inny pomysł aby nie szurać po asfalcie :-)

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

To ile masz obniżoną ,że ci szoruje ta osłona?

Czy ktoś ma pomysł na osłonę pod silnikiem. Chodzi dokładnie o to że osłona nisko wisi i niestety jadąc nawet w niewielkich koleinach czasami przytrę. Osłona oczywiście przymocowana prawidłowo, wiem że tak jest w oryginale. Czy ktoś z Was zmieniał może na metalową lub ma inny pomysł aby nie szurać po asfalcie :-)

Sprawdź ciśnienie w oponach....i dopompuj. :rolleyes:

Powiedział co wiedział. Auto z pakietem sport niby niżej postawione , odległość od osłony do posadzki to jakieś 8-10 cm na zdjęciu widać. Jak pomierzyłem odległość błotników od ziemi to przód mam 66,5 cm a tył 68,5 cm. Auto w oryginale niby i sprężyny są z pakietu sport.
81.jpg

U mnie wyglada to identycznie i tak samo szora po nierównościach,droga szutrowa to juz za wiele dla tego przeswitu,można ugrac ze 3cm zmienoajac osłone na jakąs dorobiona z blachy,amelinium,zawsze to coś

No i masz odpowiedź! U mnie jakoś nie "szura"....
Amory- sprężyny nie wytrzepane? Wahacze też? Tak tylko zastanawiam się.
No i weź pod uwagę "polskie drogi".

Ostatnia edycja:
U mnie nic nie obciera jest nisko ale nie żeby obcierało.

U mnie też przy normalnej drodze nic nie obciera ale wystarczy że są małe koleiny i czasami jest przycierka. Ta osłona jest dziwnie uwypuklona tak gdzieś od połowy do tyłu samochodu i tam właśnie przycierki się zdażają. Na aledrogo znalazłem osłonę ze stali , jest płaska ma ponacinane otwory wentylacyjne i pasuje w otwory montażowe. Ale cena powala 650 zł i nie wiem czy jest sens ładować się z kosztami ...

Ja bym się tam nie bawił w jakieś wynalazki,a jak przez garby jedziesz też obciera ta osłona?

Nie, po leżących policjantach nic nie szura :-)

No to pozostaje Ci omijać koleiny heh wiem że to w Polsce bardzo trudne ale szkoda hajsów na tą metalową osłonę.

W sumie plastikowa osłona nie sypie iskrami jak metalowa bo kolein w Polsce sporo i to głębokich. Szkoda że włosi nie pomyśleli aby tą osłonę zrobić jak najbardziej prostą :-)

Bo nie widzieli dróg w Polsce

Można kupić gruba blachę aluminiowa z metra i samemu wyciąć oslone,amelinium nie będzie sypać iskrami,będzie lekkie i wytrzymałe

Proszę poczytać wątek w 159 nt. osłon metalowych (sztywnych) i strzelających poduszek w przypadku większego przetarcia od spodu i wykrywania przez czujniki - "crash".
Jeśli już, to powinny być gumowe podkładki pod śruby mocujące. Drgania odbierane są jako gniecenie karoserii- kolizja/wypadek i poduszki odpalają.

Amortyzatory
Powrót