• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Sporadyczne szarpanie po odpaleniu przy wyższych temperaturach i błąd P0111 1.4MA

• Autor wątku Autor wątku denzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

denzz

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito QV 1.4MA
Jak w temacie występuje u mnie chwilowo nierówna praca silnika po odpaleniu, sytuacja zdażyła się pierwszy raz i było wtedy meega gorąco (ok 35c, auto stało na słońcu). Po pierwszym razie wykasowałem błąd i od razu zamówiłem nowy mapsensor bo to sugerował komputer (P0111 Intake Air Temperature Circuit Range/Performance problem) ale kilka dni temu sytuacja się powtórzyła również przy mega upale na zewnątrz. Miał ktoś coś podobnego u siebie i zna rozwiązanie problemu? Check przy tym błędzie nie wyskakuje, moduł MA raczej sprawny bo był wymieniany 30 tysięcy temu w aso. Dodam, że auto odpala normalnie ale po kilku sekundach zaczyna przerywać po czym po krótkiej chwili znów chodzi normalnie i jeździ bez problemu

Jak w temacie występuje u mnie chwilowo nierówna praca silnika po odpaleniu, sytuacja zdażyła się pierwszy raz i było wtedy meega gorąco (ok 35c, auto stało na słońcu). Po pierwszym razie wykasowałem błąd i od razu zamówiłem nowy mapsensor bo to sugerował komputer (P0111 Intake Air Temperature Circuit Range/Performance problem) ale kilka dni temu sytuacja się powtórzyła również przy mega upale na zewnątrz. Miał ktoś coś podobnego u siebie i zna rozwiązanie problemu? Check przy tym błędzie nie wyskakuje, moduł MA raczej sprawny bo był wymieniany 30 tysięcy temu w aso. Dodam, że auto odpala normalnie ale po kilku sekundach zaczyna przerywać po czym po krótkiej chwili znów chodzi normalnie i jeździ bez problemu
No jesli jest taki upał (gdzie?) jak mówisz - powietrze będące w układzie osiąga temperaturę piekarnika, to po prostu może być za mało tlenu w objętości i dlatego nie ma proporcji (zalewa). Po odpaleniu zaciąga chłodniejszego i wraca do życia.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Najpewniej to IMAG0608.jpg. Czujnik Map. Trzyma się na jednej srubie torx. Wyciągnij i wyczysc. Izopropanolem lub czymś takim. Załóż z powrotem i jeździj dalej...

Najpewniej to Pokaż załącznik 271805. Czujnik Map. Trzyma się na jednej srubie torx. Wyciągnij i wyczysc. Izopropanolem lub czymś takim. Załóż z powrotem i jeździj dalej...

Sprawdzę, bo zmieniałem tylko ten Mapsensor w kolektorze dolotowym :p

- - - Updated - - -

No jesli jest taki upał (gdzie?) jak mówisz - powietrze będące w układzie osiąga temperaturę piekarnika, to po prostu może być za mało tlenu w objętości i dlatego nie ma proporcji (zalewa). Po odpaleniu zaciąga chłodniejszego i wraca do życia.

W sumie to myślę w identyczny sposób ale jednak wolę zapytać bo może ktoś miał podobnie u siebie

Sprawdzę, bo zmieniałem tylko ten Mapsensor w kolektorze dolotowym [emoji14]

- - - Updated - - -

W sumie to myślę w identyczny sposób ale jednak wolę zapytać bo może ktoś miał podobnie u siebie
A do tego MA zasysa mniej powietrza na biegu jałowym - podciśnienie jest słabsze, 0.6-0.8 bara

Sprawdzę, bo zmieniałem tylko ten Mapsensor w kolektorze dolotowym :p

- - - Updated - - -

Właśnie dlatego cyknalem fotkę bo tak po prawdzie to nie jest czujnik MAP bo nie mierzy ciśnienia tylko temperature ale każdy mówi na to MAP sensor. W każdym razie w Julce są dwa, sprawdź ten z fotki. Może się uda.

Cześć Czy udało się rozwiązać problem? Mam takie same objawy, tzn. odpala na dotyk, 5 sekund chodzi normalnie na podwyższonych obrotach a potem przez kolejne 5-10 sekund silnik drga.

Amortyzatory
Powrót