[Giulietta] Buczenie przy cofaniu

Slowhand

Nowy
Auto
Giulietta 1,4 multiair
Dzisiaj zarejestrowalem moja julke i pojechalem polatac, wszystko pieknie chodzi tylko zaniepokoil mnie dzwiek przy ruszaniu na wstecznym jakby buczenie taki gruby pisk jak czasami z hamulcy , spotkal sie ktos z tym?

Jeśli chodzi o buczenie na półsprzęgle przy cofaniu to mam dokładnie tak samo

Odkąd mam auto, czyli prawie trzy lata, najbardziej nasila się kiedy jest sporo manewrów parkingowych typu cofanie-przód na zmianę na półsprzęgle. Fajnie by było tego nie mieć ale nie przeszkadza jakoś bardzo. Możliwe, że to wysprzęglik coś protestuje ale czytałem że ten typ tak ma i więcej osób ma podobne objawy.

W wolnej chwili ponasluchuje jeszcze może coś rozkminie, mam jeszcze pytanie w sprawie przedniej blachy rejestracyjnej , dzisiaj jak montowałem ramkę to lekko zdziwiłem ze ona taka wielka aż odstaje od strony lampy , to tak ma być ? Czy jakieś mniejsze się zamawia?

Też tak mam, nie mam pojęcia z czego to wynika. Kiedyś myślałem, że to kończące się sprzęgło, ale przy ruszaniu do przodu nie ma tego zjawiska.

Dzisiaj troche pojezdzilem i wyglada to tak ze jak przy cofaniu zabuczy to potem przy ruszaniu tez buczy a pozniej juz nie buczy?????? martwic sie tym czy jedzic obserwowac?

- - - Updated - - -

Moze ktos wie jak dostac sie do czujnika deszczu, bo nie dzialaja mi auto wycieraczki

ja bym olał, mam dokładnie to samo. Co do czujnika sprawdź czy żel przylega do szyby

Szyba byla wymieniana , zdjalem ta pokrywke i tam jest taki okragly czujnik dosc chamsko przyklejony do szyby, z zewnatrz wyglada jakby jakims klejem zlapany jutro zrobie foto, ale czujnik dziala jak palec przyloze czyli sprawny, jak mozesz to zrob fotke jak to u ciebie wyglada z zewnatrz i od srodka , klapke sie wysuwa do przodu.

Ja mam te buczenie przy cofaniu, jak ruszę trochę dynamiczniej. Jak ruszam delikatnie, to nie występuje. Też się zastanawiam, skąd się to bierze.

Kiedyś na zagranicznym forum czytałem o tym. Dźwięk powstaje przy większym obciążeniu, przy ruszaniu. Wymieniali sprzęgła, docisk itp i po pól roku wracał problem

Juz się przyzwyczaiłem ;) widzę za masz zwiekszona moc , samo strojenie, jaki koszt?

To chodzi o buczenie czy puszczenie w końcu?

U mnie to jest takie tarcie na pół sprzęgle czy w przód czy do tylu tak samo, nie wiem czy to przypadek ale nasila się jak gdzieś na wzniesieniu włączy się hill holder

Piszczenie, buczenie, jak zwał tak zwał. Niskie tony, więc bardziej pasuje buczenie.

Kolego jeśli chodzi o ramkę tablicy rejestracyjnej to u mnie jest ładnie zabudowana od strony zderzaka, gdy kupilem swoją alfe to juz taka podkładka była ale widziałem jakiś czas temu takie podkładki pod rejestracje koszt 100zl? mogę się mylić

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem co prawda użytkownikiem Lancii Delty jednakże mój problem dotyczy skrzyni C635 która obecna jest również w Giuliettcie.
Przepraszam że odgrzewam temat ale nie chciałem zakładać nowego skoro jest już o podobnej tematyce.
Od pewnego czasu podczas cofania przy większym obciążeniu (np pod górkę) pojawił się u mnie dziwny dźwięk.

youtu.be/9LvI_D6slqQ

W linku jest filmik z nagranym problemem.

Czy mieliście może podobne doświadczenia w swoich Giuliettach z takim zjawiskiem przy cofaniu?
Ogólnie wiem że ta skrzynia uchodzi za dość trwała zwłaszcza w porównaniu do M32 dlatego też zanim wezmę się za jej demontaż chciałem zasięgnąć opinii czy to jakieś powszechne zjawisko w tych skrzyniach.

Pozdrawiam
Grzegorz

Amortyzatory
Powrót