[Giulietta] Tempomat w Giulietta 1.4

daro1906

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive
Witam - mam nadzieję że tu rozwiążę problem z tempomatem - Alfa Romeo Giulietta 1.4 - 120 koników. Auto ma niecałe dwa lata. Od samego początku były problemy z tempomatem. Jednak serwis robił co mógł abym był zadowolony. Usterkę naprawiono(tak twierdzi serwis) - Jednak według mnie chyba nie. W czym problem. Otóż jadąc z zaprogramowaną prędkością na tempomacie np. 50 km/h pedałem gazu podnoszę prędkość do 70 km/h i manetką tempomatu robię ruch w górę to auto wraca z powrotem na 50 km/h. (według mnie auto powinno zapamiętać nową prędkość) Muszę nacisnąć hamulec lub włączyć wyłączyć tempomat i rozpędzić auto do 70 i znowu ruszyć manetką. W dwóch serwisach powiedziano mi że tak ma być. Co Wy na to jako właściciele takich aut.

W instrukcji obsługi na stronach 98, 99 dokładny opis działania tempomatu. Instrukcję znajdziesz na eLum'ie.

Otóż jadąc z zaprogramowaną prędkością na tempomacie np. 50 km/h pedałem gazu podnoszę prędkość do 70 km/h i manetką tempomatu robię ruch w górę to auto wraca z powrotem na 50 km/h. (według mnie auto powinno zapamiętać nową prędkość) Muszę nacisnąć hamulec lub włączyć wyłączyć tempomat i rozpędzić auto do 70 i znowu ruszyć manetką

Powinien zapamiętać nową prędkość, więc coś jest nie halo. Jak masz gwarancję, to niech walczą z tym.

Nie jest przypadkiem tak że chwilowe machnięcie manetka do gory podnosi zaprogramowana prędkość o około 3km/h a dłuższe przytrzymanie manetki w pozycji do góry właśnie zapamiętuje nowa nastawę?

A wiecie, to ciekawa zagwozdka. Jutro sprawdzę u siebie.

Tylko problem jest taki - ze w jednym serwisie mówią że powinna załączyć się nowa prędkość a w innym (w mniejszości) że prędkość powinna wrócić do wcześniej zaplanowanej bo to taki urok auta. Komu tu wierzyć. Stąd pytanie do użytkowników Giulietty - jak to działa u Was.

Nie jest przypadkiem tak że chwilowe machnięcie manetka do gory podnosi zaprogramowana prędkość o około 3km/h a dłuższe przytrzymanie manetki w pozycji do góry właśnie zapamiętuje nowa nastawę?

Jest dokładnie tak jak opisałeś.

Czyli wychodzi na to że daro1906 po prostu robi tylko chwilowy ruch do góry i tyle więc mu nie zapamiętuje aktualnej nowej predkosci, gdyby przy trzymał na kilka sekund manetke w pozycji u góry to zapewnie by miał zapamiętaną nową prędkość i wszystko było by OK. W poprzedniej AR 147 działało na takiej samej zasadzie tylko manetka się nie ruszała a był na niej pierścień którym się wykonywało ruch do góry bądź na dół.

Jest dokładnie tak jak opisałeś.

Nie wiem jak jest w polifcie, ale w wersji przed liftem wystarczy krótki ruch manetki aby zapamiętana została nowa prędkość, jeżeli jedziemy szybciej niż ustawienie tempomatu (wciśnięty gaz). Skokowe zwiększanie prędkości działa przy zwolnionym pedale gazu.

Jak chcesz programować nową prędkość po zaprogramiwsniu wcześniej innej to krotkie machnięcie niezadziała.
Ja muszę przytrzymać dłużej.
Podobnie mam w delcie i podobnie to działało w 147.

Próbowałem kilka razy klikać manetką i też dłużej ją przytrzymywalem, ale bez rezultatów. Dziwi fakt że w serwisach AR jest taka rozbieżności co do działania tempomatu w samochodach które serwisują.

No dobra, sprawdziłem u siebie. Jadę 50 km/h na tempomacie. Wciskam gaz, przyspieszam do 70. Jeden krótki ruch manetka w górę, w dół też, prędkość 70 zostaje zaprogramowana.

Można też bez wciskania gazu, po prostu przytrzymać manetke w górę, auto przyspiesza i po osiągnięciu wymaganej prędkości puścić manetke i zostaje aktualna prędkość. To samo w dół

Witam - mam nadzieję że tu rozwiążę problem z tempomatem - Alfa Romeo Giulietta 1.4 - 120 koników. Auto ma niecałe dwa lata. Od samego początku były problemy z tempomatem. Jednak serwis robił co mógł abym był zadowolony. Usterkę naprawiono(tak twierdzi serwis) - Jednak według mnie chyba nie. W czym problem. Otóż jadąc z zaprogramowaną prędkością na tempomacie np. 50 km/h pedałem gazu podnoszę prędkość do 70 km/h i manetką tempomatu robię ruch w górę to auto wraca z powrotem na 50 km/h. (według mnie auto powinno zapamiętać nową prędkość) Muszę nacisnąć hamulec lub włączyć wyłączyć tempomat i rozpędzić auto do 70 i znowu ruszyć manetką. W dwóch serwisach powiedziano mi że tak ma być. Co Wy na to jako właściciele takich aut.

Może naciskasz przycisk Reset. Wtedy wraca do ustawionej prędkości.

Można też bez wciskania gazu, po prostu przytrzymać manetke w górę, auto przyspiesza i po osiągnięciu wymaganej prędkości puścić manetke i zostaje aktualna prędkość. To samo w dół

można i ja tak najczęściej robię ale nie w dynamicu bo bardzo mocno szarpie w momencie odpuszczenia manetki
w naturalu wogole tego nie czuć....

Problem rozwiązany - aby zakodować drugą prędkość muszę w AR po ostatnim lifcie dwukrotnie ruszyć manetką tempomatu w górę. Szkoda tylko ze w ASO AR tego nie wiedzieli, szkoda że to klient - któremu wciska się że to taki urok auta - musi uczyć panów z serwisu, którzy z dumą noszą przypięty na klapie marynarki identyfikator z napisem "specjalista".

Na pewno tak nie powinno działać. W Guliettach, którymi jeździłem, działało to tak:
- naciśnięcie gazu, hamulca wyłącza chwilowo tempomat (nie wraca sam do żadnej prędkości)
- naciśniecie przycisku RES wraca do ostatnio ustawionej prędkości
- manetka w górę/dół ustawia nową prędkość (oprócz jednej sytuacji - po naciśnięciu RES musi najpierw wrócić do ostatniej prędkości)

- naciśnięcie gazu, hamulca wyłącza chwilowo tempomat (nie wraca sam do żadnej prędkości)

Nieprawda, naciśnięcie gazu powoduje przyspieszanie, bo odpuszczeniu wraca do ustawionej prędkości. Tak to działa również w innych markach, szczególnie przydatne na autostradzie, kiedy chce się szybciej wyprzedzić a potem wrócić na swój pas i do poprzedniej prędkości.

Amortyzatory
Powrót