• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] 1.4 170 Duże drgania kierownicy 120-140 km/h

alfinity

Nowy
Auto
GT 1.9 150HP
Witam,
Giulietta 2011, 1.4 MA 170KM przebieg 200k

W zakresie prędkości około 120-140km/h kierownica bardzo mocno drga podczas przyspieszania. Po odjęciu gazu przestaje.
Do tej pory zrobione było:
- wymiana tarcz i klocków przód tył,
- nowe opony letnie 18', wyważone
- opony zimowe 16'
- nie stwierdzono luzów w zawieszeniu
I żadnej poprawy.

W przegubie luzu nie ma, jednak jest duży luz przy kielichu z lewej strony idący ze skrzyni biegów. Zastanawiam się gdzie szukać źródła problemu: wymiana kielicha (o ile coś to da) czy to problem samej skrzyni biegów (jakieś luzy na łożyskach w skrzyni, koszu sprzęgłowym?)

Mam już dosyć tego parkinsona na kierownicy, bo drgania są naprawdę intensywne. Ktoś przerabiał coś podobnego? :confused::confused:

Przegub wewnętrzny najczęściej lewa przednia półoś

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak. Luzy zawsze są. Też mam spory, tak ma być. Winny jest prawdopodobnie przegub wewnętrzny lewy, najlepiej dorwać używana półoś w dobrym stanie i wymienić. Miałem to samo.

Przegub wewnętrzny lewy wymieniony i jak drgało tak drga dalej. Dodam, że drgania kierownicy występują również podczas hamowania. :confused:

Sprawdzałeś górne łożyska amortyzatorów, końcówki drążków, piasty - ich bicie, łożyska z przodu. Drgania są tylko na kierownicy czy czujesz na samochodzie. Powiem Ci że ja też walczę z drganiami i cały czas nie do końca wyeliminowałem. A prawa półoś sprawdzana? Łożysko podpory. Przegób cały z krzyżakiem czy cała półoś z przegubami wymieniana ?

Przegub wewnętrzny lewy wymieniony i jak drgało tak drga dalej. Dodam, że drgania kierownicy występują również podczas hamowania. :confused:

W takim razie obstawiałbym drugi przegub. Chociaż przyznam, że u mnie raczej przy hamowaniu drgań nie było.

Przeguby wew. dają o sobie znać przy obciążeniu czyli raczej przy przyspieszaniu

Witam,
Giulietta 2011, 1.4 MA 170KM przebieg 200k

W zakresie prędkości około 120-140km/h kierownica bardzo mocno drga podczas przyspieszania. Po odjęciu gazu przestaje.
...
Mam już dosyć tego parkinsona na kierownicy, bo drgania są naprawdę intensywne. Ktoś przerabiał coś podobnego? :confused::confused:

Brzmi jak niewyważone koła. Może felgi są pokrzywione.
Ja bym pozamieniał koła miejscami i sróbował przymocować koła do piasty obracając je np. o jedną lub dwie śruby.. Jak nie pomoże, to ew. możesz spróbwać inny zestaw kół. Jak nie pomoże, to przynajmniej wykluczyłeś niewyważenie kół.

Twój opis pasuje do luzu na przegubie wewnętrznym. Częściej do wymiany jest prawa półoś. Miałem w bravo 2 - po wymianie razem z krzyżakiem spokój.

Możesz zawsze spróbować poduszki - prawa silnika, ew. skrzyni (lizak)
Czasem też jest kwestia szarpnięcia przy przyspieszaniu lub odpuszczeniu gazu - tu jak wyżej moga poduchy nie amortyzowac pracy ukadu napedowego.

Przy skrzyni wydaje mi sie, ze musiał byś celować w szarpanie gałka zmiany biegów itp.

Miałem coś podobnego drgania w tym samym przedziale prędkości powyżej 150 ustawał, koła nowe letnie 18 nowo założone wyważone sprawdzone przekładka tył do przodu jeszcze raz sprawdzone założone bicie trochę zniwelowane ale jeszcze odczuwalne. Pojechałem do innego warsztatu opony jeszcze raz założone na felgi wyważone i wszystko śmiga idealnie. A też już powoli zastanawiałem się nad sprawdzeniem przegubów wewnętrznych itp szukania czegoś. Tak że radzę upewnić się czy te koła są na pewno dobrze wyważone.

Miałem to samo , też pojechałem gdzie indziej wyważyć i teraz hest ok

Amortyzatory
Powrót