[Giulietta] Turbo nie ładuje tak jak powinno

Nadal jestem w czarnej ..... , nie ma mocy na wysokich obrotach , błąd P0236 Usterka obwodu zasilanie powietrze , jeszcze nie mam pewności co do zaworu sterujący turbiną , czy można go sprawdzić jakoś?

Załączniki

• Zrzut ekranu (2).jpg
    Zrzut ekranu (2).jpg
    58 KB · Wyświetleń: 118
Ja miałem identyczne objawy, winny był Zawór upustowy turbosprężarki PIERBURG 7.01835.06.0.

Nie jestem pewien czy w 1.4 MA 170 KM ten zawór jest . według fotek powinien być na rurze dolotowej od inetercooler do kolektor , u mnie tego nie widzę, mogę się mylić

- - - Updated - - -

Nie jestem pewien czy w 1.4 MA 170 KM ten zawór jest . według fotek powinien być na rurze dolotowej od inetercooler do kolektor , u mnie tego nie widzę, mogę się mylićZrzut ekranu (3).jpg

Nie jestem pewien czy w 1.4 MA 170 KM ten zawór jest . według fotek powinien być na rurze dolotowej od inetercooler do kolektor , u mnie tego nie widzę, mogę się mylić

- - - Updated - - -

Nie jestem pewien czy w 1.4 MA 170 KM ten zawór jest . według fotek powinien być na rurze dolotowej od inetercooler do kolektor , u mnie tego nie widzę, mogę się mylićPokaż załącznik 273855
Przecież zawór upustowy w 1,4 ma 170 km jest na turbo , przeczytaj cały tem wątek ....

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Znalazłem , to samo kolano pęknięte jak wyżej w temacie przy przepustnicy, wymienione, lecz jeszcze nie jest dobrze,tak mi się wydaje, na wyświetlaczu ciśnienia turbiny ,nie dobija do końca tylko do połowy, powinna być do końca? Błędu żadnego nie wywala. Jakieś porady mile widziane

Znalazłem , to samo kolano pęknięte jak wyżej w temacie przy przepustnicy, wymienione, lecz jeszcze nie jest dobrze,tak mi się wydaje, na wyświetlaczu ciśnienia turbiny ,nie dobija do końca tylko do połowy, powinna być do końca? Błędu żadnego nie wywala. Jakieś porady mile widziane
Ok , również uszkodzony zawór upustowy przy Turbo, wymieniony na nowy koszt 260 zł , Julka sprawna, czeka mnie jeszcze wymiana poduszek silnika i skrzyni (lizak)

Ważne, że się wyjaśniło, a i dla potomnych informacja, żeby w razie takich objawów sprawdzili ten zawór, bo to nie pierwszy taki przypadek :)

Panowie, a co powiecie:
750obr/min
ciśń w dolocie: 307mBar
oczekiwane ciśń doładowania: 329mBar
zmierzone ciśń doładowania : 984mBar

Pod obciążeniem rozbieżność jest podobna...turbo przeładowuje ? N75 do sprawdzenia ?

Dobra zrobiłem logi .. 4 bieg i rozpędzanie od 1600obr/min
Jak oceniacie ten wykres:

4 bieg od 1600obr.jpg

Ja mam podobną rozbieżność ale w 1,75 tbi i mi nie ładuje powyżej tam 0,7bara na wskazniku w kabinie. W logach rozbieżność też coś w stylu - zadane 500mbar - aktualne 1000mbar

No i wymieniłem n75 ale nic nie zmieniło, szukam dalej...

U mnie w 1.4 Multiair 163Km jest tak, że do połowy pasek dochodzi. Auto sie moim zdaniem poprawnie odpycha ale też w sumie nie mam punktu odniesienia. Jest to moja pierwsza alfa.

U mnie w 1.4 Multiair 163Km jest tak, że do połowy pasek dochodzi. Auto sie moim zdaniem poprawnie odpycha ale też w sumie nie mam punktu odniesienia. Jest to moja pierwsza alfa.

Dzisiaj zrobiłem pomiary. Sterownik oczekuje 1.2 bara a na czujniku ledwo 0.5-0-6.
@edit, wstawiam wykres. jeśli rozumiem go dobrze to on oznacza jakąś nieszczelność?
Screenshot 2024-02-27 113702.jpg

Załączniki

• 429719946_1269840067752125_1291638900411135242_n.jpg
    429719946_1269840067752125_1291638900411135242_n.jpg
    66 KB · Wyświetleń: 117
Ostatnia edycja:
Dzisiaj zrobiłem pomiary. Sterownik oczekuje 1.2 bara a na czujniku ledwo 0.5-0-6.
@edit, wstawiam wykres. jeśli rozumiem go dobrze to on oznacza jakąś nieszczelność?
Pokaż załącznik 289126

Kuna czy inny zwierz przegryzło przewód za turbo, niestety ECU nie zgłosi błędu. Trzeba szukać śladów po zębach, potrafią być bardzo małe i ciężko zlokalizować.
Przy pedale przyspieszenia w podłodze wskaźnik na wyświetlaczu ma dochodzić do końca, dopiero w górnych partiach obrotów, gdzieś powyżej 4500 RPM może zacząć spadać o jedną kreskę.

Dziękuję za poradę. Faktycznie była dziura w wężyku. Po wymianie dochodzi do końca.

Ja mam podobną rozbieżność ale w 1,75 tbi i mi nie ładuje powyżej tam 0,7bara na wskazniku w kabinie. W logach rozbieżność też coś w stylu - zadane 500mbar - aktualne 1000mbar
Mam identyko. Doszedłeś co było powodem u Ciebie?

Amortyzatory
Powrót