[Giulietta] Turbo nie ładuje tak jak powinno

Turtles

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB Multiair
witam
mam problem od kilku dni z autem jest to 1.4 multiair 170 KM benzyna otóż ewidentny spadek mocy do ok 3 tys obrotow zamulona pozniej jakos wstaje turbo dziala slychac jak pracuje ale nie tak jak wczesniej nawet po przełaczeniu na tryb dynamic wciskajac gaz pokazuje na wyswietlaczu doladowanie turbo to w polowie tylko moze jedna kratka wyzej,wczesniej jak wcisnalem gaz to ladowanie pokazywalo maksymalne,wczoraj spawdzilem filter powietrza jest jak nowy wymieniany byl w czerwcu
Mial ktos cos podobnego wswojej Giulliecie,albo moze ktos cos podpowie za kazda rade bede wdzieczny

witam
mam problem od kilku dni z autem jest to 1.4 multiair 170 KM benzyna otóż ewidentny spadek mocy do ok 3 tys obrotow zamulona pozniej jakos wstaje turbo dziala slychac jak pracuje ale nie tak jak wczesniej nawet po przełaczeniu na tryb dynamic wciskajac gaz pokazuje na wyswietlaczu doladowanie turbo to w polowie tylko moze jedna kratka wyzej,wczesniej jak wcisnalem gaz to ladowanie pokazywalo maksymalne,wczoraj spawdzilem filter powietrza jest jak nowy wymieniany byl w czerwcu
Mial ktos cos podobnego wswojej Giulliecie,albo moze ktos cos podpowie za kazda rade bede wdzieczny
Filt może być jak nowy nawet po roku, jeśli nie pracował. A pracował ile km? Może lewe powietrze w dolocie

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

przejechalem ok 2 tys km na filtrze,zastanawiam sie czy moze odma jest problemem.wogole turbine slychac ale slabiej i mam wrazenie ze jak wczesniej po odpuszczeniu gazu zawor spustowy pracowal tak teraz wogole go nie slychac

To może dobry trop. Może overboost zablokowany w pozycji otwartej . A elektrozawór sprawdzałeś

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

jak sprawdzic elektrozawór bo nie wiem,zamowilem dzisiaj nowa odme jak przyjdzie to wymienie ale cos nie za bardzo przekonany jestem ze to to..hmm nawet jak stoje na parkingu wciskam gaz to nie pracuje jak wczesniej no ewidentnie zamulony.Myslalem tez czy moze przepustnica jest brudna kiedys w innym aucie mialem brudna ale czy w alfie tez to mogloby spowodowac ze turbo slabo laduje ...
doddam ze na dynamic jak przelacze to gaz w podloge i maksymalnie pokazuje turbo w 70 % nabija

- - - Updated - - -

a moze ktos mi powiedziec gdzie jest ten elektrozawór w giullietcie ??

- - - Updated - - -

poczytalem o tym na forum i to moze byc too..

- - - Updated - - -

Mozesz mi podpowiedziec gdzie jest u nas ten zawór i jak go sprawdzic albo naprawic?

Elektrozawór jest w okolicy prawej lampy , przymocowany jest do pasa przedniego , od góry widać wężyki idące do turbo

Wężyki od zaworu N 75 do sprawdzenia.
Jak sprawne czyt. szczelne to szukaj dziury w dolocie.

zawór może być zabrudzony i turbo nie ładuje bo zawór się nie zamyka i puszcza powietrze bynajmniej ja tak miałem

Dzisiaj znalazlem przyczynę jest pęknięty wąż od iintercooler w stronę silnika ale byłem w serwisie to powiedzieli mi ze musze zamówić komplet wraz z czujnikem co mnie trochę zdziwiło bo to tylko kolanko gumowe jest pęknięte jak myślicie czy to na dole co w chodzi do intercooler mógłbym w to miejsce zamontować i będzie szczelne ?? W zalaczniku 3 zdjecie to będziecie wiedzieć o co mi chodzi
Wymienial juz ktos tylko ta część węża czy naprawdę musi być komplet

Załączniki

• 20201001_133212.jpg
    20201001_133212.jpg
    113.5 KB · Wyświetleń: 362
  • 20200930_183129.jpg
    20200930_183129.jpg
    112.4 KB · Wyświetleń: 315
  • 20201005_000014.jpg
    20201005_000014.jpg
    62.6 KB · Wyświetleń: 193
Ostatnia edycja:
https://ruryturbo.pl/
Poszukaj rury o tej samej średnicy i kącie ugięcia.
Jak nie w tym to innym sklepie tunigowym

Nie daj się naciągnąć. Możesz spokojnie zamontować kolanka silikonowe. Średnica wew przy ic to 57 mm , do góry przy przepustnicy chyba ta sama. Robota dość prosta , prz ic trzeba zdjąć zderzak lub hokeja pod zderzakiem ale wtedy dłubanina. Zaopatrz się też w opaski nierdzewne do poskręcania wszystkiego. Na allegro możesz też kupić używki za małe pieniądze.

Dołączam sie do tematu. AR JULKA 1.4 170 MA U mnie całkowity spadek mocy przy wysokich obrotach. wyświetlacz "tryb dynamik" tylko jedna kreseczka , po zdjęciu rurki "dopływ do turbiny" sprawdziłem wirnik kręci się w miarę lekko, brak luzów , nie słychać żadnych świstów, samochód normalnie jeździ , sprawdzenie na komp błąd P0236 USERKAOBWODU ZASILANIA W POWIETRZE

Dołączam sie do tematu. AR JULKA 1.4 170 MA U mnie całkowity spadek mocy przy wysokich obrotach. wyświetlacz "tryb dynamik" tylko jedna kreseczka , po zdjęciu rurki "dopływ do turbiny" sprawdziłem wirnik kręci się w miarę lekko, brak luzów , nie słychać żadnych świstów, samochód normalnie jeździ , sprawdzenie na komp błąd P0236 USERKAOBWODU ZASILANIA W POWIETRZE
No to teraz rurka po rurce , połączenia, cybanty , a na koniec IC

Węzyki na zaworze N75 do sprawdzenia.
To te trzy cienkie dwa są wpięte do turbiny jeden do rury plastikowej w dolocie

Węzyki na zaworze N75 do sprawdzenia.
To te trzy cienkie dwa są wpięte do turbiny jeden do rury plastikowej w dolocie

Ok jutro sprawdzę , Ciekawe czy są dobrze podłączone, mechanik wymieniał mi chłodnicę, na pewno to demontował , gdzie mogę znaleźć schemat podłączenia?

Proszę
72.jpg

Wężyki ok podłączone dobrze , wydają się całe , nie widać żadnych pęknięć .
" Membrana " -- na schemacie nr 2-- czym steruje? Odpływem powietrza od turbiny? Może coś z nią nie tak?
Jest jakiś zawór który steruje dopływem powietrza od turbiny?

Przy turbinie taka czarna pucha z plastiku z przewodem

Amortyzatory
Powrót