[Giulietta] Nie działa nawiew

g.ciuruk

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM 140 KM densitive 2010
Cześć

Mam problem w Julce, nie działa w ogóle nawiew ani klimatyzacja. Przy włączaniu przycisków slychac normalnie załączanie jakby przekaźnik działał. Przy diagnostyce Multiecoscan pokazuje błąd B1919 - błąd sterowania elektrowentylatora.
Sprawdziłem bezpiecznik F19 jest okej... czy ktoś miał podobny problem? Dodam ze klimatyzacja jest dwustrefowa. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Zacznij od wtyki w wentylatorze.

Sprawdziłem rezystor nawiewu w sensie połączenie No i niestety nic nie pomogło, czytałem ze często ten rezystor po prostu wysiada, tyle ze w innych przypadkach wentylator chodzi tylko na max, u mnie w żadnym położeniu w ogóle.
Gdzie jest ten wentylator? Gdzie go szukać i jak go wyciągnąć?

Dla zainteresowanych tematem powiem ze dziwna sprawa bo dałem dla elektryków rezystor nawiewu do sprawdzenia to podobno jest dobry... dobralem się do wentylatora i po prostu raz puknalem w obudowę i ruszył ale tylko na 100%, nie działa regulacja obrotów, a zalanczanie jak i wyłączenie odbywa się tylko przez przekręcenie klucza w stacyjce a przyciski w panelu nie sterują wentylatorem.
Zamówiłem rezystor, jak nie pomoże to odeśle bo nie widzę innej opcji

Dla zainteresowanych tematem powiem ze dziwna sprawa bo dałem dla elektryków rezystor nawiewu do sprawdzenia to podobno jest dobry... dobralem się do wentylatora i po prostu raz puknalem w obudowę i ruszył ale tylko na 100%, nie działa regulacja obrotów, a zalanczanie jak i wyłączenie odbywa się tylko przez przekręcenie klucza w stacyjce a przyciski w panelu nie sterują wentylatorem.
Zamówiłem rezystor, jak nie pomoże to odeśle bo nie widzę innej opcji

Jak udało się rozwiązać problem?
Mam tak samo jak ty tzn błąd B1919. Wentylator nie działa.

Podłączam sie do tematu nie działa nawiew [ wentylator}
jak dostać sie do niego ? Zboku od filtra czy trzeba rozbierać przód?

Problemem okazał się rezystor nawiewu. Umieszczony jest z boku tunelu obok wentylatora.
Dojście jest od strony pasażera po zdjęciu okładzin jak to wymiany filtra kabinowego.

Problemem okazał się rezystor nawiewu. Umieszczony jest z boku tunelu obok wentylatora.
Dojście jest od strony pasażera po zdjęciu okładzin jak to wymiany filtra kabinowego.

Rezystor jednak dobry, wentylator wyjęty , prawdopodobnie skończyły sie szczotki [ objawy--- rusza ok lecz po 5-10 sek zwalnia i staje szarpiac] dzisiaj spróbuję zdjąć sam wiatrak z oski silnika , będzie ciężko , i dostać się do szczotek, nowy kosztuje 530 zł:mad:

Mario71 jak wyciągłeś wentylator? demontowałeś schowek, czy udało Ci się go wyjąć po ściągnięciu tylko tej zaślepki i podbitki pod schowkiem? Widzę, że trzyma się tylko na jednej śrubce, ale za to nie ma do niej dostępu.

Wentylator da się ściągnąć bez wyjmowania schowka. Trzyma się na jednej śrubce, najlepiej odkręcić ją jakąś małą grzechotką. Wypinasz wtyczkę. Potem przekręcasz wentylator (chyba zgodnie ze ruchem wskazówek), żeby wyskoczył z zatrzasków i odpowiednio nim manewrując dasz radę go wydostać :)

Nie ma szansy żeby wyciągnąć wentylator bez wyciągania schowka chyba, że ktoś ma malutkie rece. Odkręcenie śruby mocującej wentylator jest trudne ale wykonalne bez wyciągania schowka - ale już wyciągnięcie wentylatora jest niemożliwe z tego względu, że nie jesteś w stanie go odpiąć z zaczepów bez łamania. Nawet jak odkrecisz wentylator to nie ma tam miejsca no chyba że go jakimś sposobem wyszarpiesz i przy okazji połamiesz łopatki. Rozwiązaniem jest po prostu wyciągnięcie schowka i odkręcenie obudowy wirnika przez co da się go rozpołowić i bezpiecznie wyciągnąć. Problem będzie na pewno przy składaniu. W wersji z kierownicą po lewej stronie jest wystarczająco miejsca - w wersjach z kierownicą po prawiej wymiana wentylatora to jest demontaż kierownicy. Horror.

2 razy wyciągałem wentylator w swojej Julce (2011 rok, klima automatyczna - jeśli to ma znaczenie). Za pierwszym razem trochę się męczyłem, bo nie wiedziałem dokładnie jak jest zamontowany, za drugim razem wyciągnięcie 5 minut, włożenie 10, bo trochę więcej zabawy jest, żeby go wpasować. Nic nie połamałem, zaczepy w całości, a wentylator po przesmarowaniu w końcu przestał ćwierkać na 2 i 3 biegu :) Do odkręcenia śrubki używałem małej grzechotki z nasadką, bo tam jest mało miejsca na ruch, trochę poluzować, a potem idzie w palcach.

Potwierdzam, też wyciągłem i włożyłem po wymianie szczotek w silniku. Gdyby damson93 nie napisał mi, że da się to zrobić to też stwierdziłbym, że jest to niemożliwe. Trzeba nim trochę lawirować, łopatki są dość elastyczne i nie powinny się połamać nawet jeśli się je trochę wygnie przy wyciąganiu. Trzeba raczej zwrócić uwagę na ten zaczep, do którego jest przykręcony wentylator, bo on już może się ułamać.

No to Panowie z całym szacunkiem ale macie jakieś małe rączniki niczym azjaci :) Odkręcenie śruby tej jednej trzymającej wentylator nie jest takie trudne o tyle wyciągnięcie bez wyrywania wygłuszenia jest już wyzwaniem.

Mam podobne objawy, że przekaźnik "klika" przy włączeniu nawiewu i po paru sekundach "klika" ponownie na wyłączenie. Kompa podepnę w najbliższych dniach, żeby sprawdzić, czy MES coś pokaże i czy to będzie ten sam błąd.

czy ktoś masz może zdjęcie jak wygląda ten rezystor nawiewu? albo może podesłać właściwą fotkę w necie? W wyszukiwarce znajduję różne. Klimatyzacja oczywiście dwustrefowa, jeśli była jakaś inna.
Jaki numer ma ten rezystor? Znalazłem 51855464 ale to chyba nie to, bo jest opisane jako czujnik.

Przy okazji zapytam o jeszcze jedną sprawę. Ostatnio przy niejednostajnej prędkości (czyli hamowanie i przyspieszanie, ale bardziej przy hamowaniu) wiatrak z nawiewu lub radionavu (jeśli ma) (2011 rok) delikatnie piszczy. Wystarczy go nasmarować? Czy trzeba szukać nowego z waszego doświadczenia?

Ostatnia edycja:
Kod co podesłałeś to nie rezystor. Rezystor to np. 77365570 (wbij do Googla, to ci pokaże jak to wygląda - w samochodzie znajdziesz go przy nogach pasażera, zaraz koło filtra powietrza i dmuchawy) - konkretny znajdziesz jak se wyszukasz w ePerze wg VINu swoje auto, przejdziesz do sekcji 50101-010, rozklikniesz obudowę nagrzewnicy od swojego auta (taka strzałeczka w kolumnie "C." ("Components") i bodajże na trzecim schemacie jest filtr powietrza, dmuchawa i ten rezystor.

Zanim kupicie części jakiekolwiek:

Cześć,
Wczoraj wysiadł wentylator nawiewu. Sądziłem że rezystor lub silnik. Coś mnie tknęło żeby sprawdzić naocznie czy może to jednak inna przyczyna, choć po 200 tyś. km liczyłem się z koniecznością zakupu czegoś. Jak dla mnie dostęp dość łatwy i szybko wyjąłem filtr i rezystor, wypiąłem i wyczyściłem wszystkie styki kostek. Przez otwór po rezystorze widać łopatki wentylatora i da się sięgnąć palcami do nich. Obróciłem pełny obrót "macając" całą szerokość. Pierwszy ruch stawił lekki opór a potem trafiłem na kawałek starej taśmy izolacyjnej na łopatce. Wyrwałem go, choć tu już dostęp nie ułatwia operacji. Odkurzaczem wyczyściłam co się dało wewnątrz i zmontowałem. Chodzi elegancko i ciszej niż przed awarią. Całość operacji to max 20-30 minut.

Podejrzewam że wiele wymian, zwłaszcza w serwisach, bywa niepotrzebne.

To skąd się ten kawałek zassał? Czy wentylator chodził bez filtra?

Amortyzatory
Powrót