• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Koła na zimę

Paweł Eso

Nowy
Auto
MiTo 1.4T 120KM
Cześć,

Niedawno zakupiłem moją pierwszą Alfę. Mała 1.4 Turbo 120km, stoi obecnie na letnich 17", Sailun ATREZZO ZSR XL 215/45 R17 91W.

Czy na zimę, mogę ją postawić na 16" czy musi też być 17" ? Nie znalazłem takiej informacji ani w instrukcji ani na forum.

Pozdrawiam.

Cześć, jak najbardziej możesz. Ja mam na zimę stalówki i opony 16" z tego co pamiętam to 195/55. Polecam takie rozwiązanie.

Można. Na 16" przyjemniej się jeździ - bardziej turystycznie, ale auto gorzej wygląda. Większe koła są ładne, fajne do jazdy sportowej, bardziej "twardo". Stosuj rozmiary kół, które są przewidziane w instrukcji obsługi. Jeśli dasz większe niż zalecane to komp. będzie przekłamywać np. prędkość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Proponuję sprawdzić przed zakupem felgi, czy zaciski się zmieszczą. 155km ma chyba trochę większe hamulce więc musiałem szukać stalówek 16" z et39, a i tak jest minimalna przestrzeń przy zaciskach.

W instrukcji masz przecież tabelkę z rozmiarami kół do danej wersji silnikowej.
I są tam wymienione 16-tki przy silniku 1.4 T-Jet.
Wg. instrukcji można tam nawet 15-tki założyć.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Ja Mito TB120 kupiłem z kompletem zimówek na niefabrycznych felgach 16" i nie ma problemu. Spokojnie możesz zakładać.

W instrukcji masz przecież tabelkę z rozmiarami kół do danej wersji silnikowej.
I są tam wymienione 16-tki przy silniku 1.4 T-Jet.
Wg. instrukcji można tam nawet 15-tki założyć.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Zapoznałem się z instrukcją, niemniej zastanawiałem się czy nie będzie jakiegoś konfliktu albo degradacji podzespołów w sytuacji gdy pierwsze pół roku jeżdżę na 17" a drugie pół na 16". Stąd moje pytanie :)

Degradacji podzespołów? Degradacja będzie wtedy jak na zimówkach będziesz w lato jezdzil :D

W MiTo nawet QV czyli z zaciskiem Brembo wchodzi 16" pod warunkiem, że jest to oryginalna felga, bo zamiennik to jak wiadomo loteria ze wskazaniem na to, że nie wejdzie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót