Cześć,
pytanie dot. 2.0 170km Veloce z 2019. Zdarza się tak co jakiś czas, wydech nabiera basowego brzmienia i po zgaszeniu auta chodzi wentylator? Czy to proces wypalania dpf? czy coś innego?
Dzięki![]()
Cześć,
pytanie dot. 2.0 170km Veloce z 2019. Zdarza się tak co jakiś czas, wydech nabiera basowego brzmienia i po zgaszeniu auta chodzi wentylator? Czy to proces wypalania dpf? czy coś innego?
Dzięki![]()
Wygląda na to że właśnie wypala się DPF,nie wolno wtedy gasić silnika,u mnie przy jeździe po mieście wypala się po około 300km,a w trasie do 500km i trwa to 10min.polecam aplikacje AlfaDPF albo DPF monitor z google play do sprawdzania stanu filtra i czasu kiedy będzie się wypalac,sprawdzasz stan zapchania i jak dochodzi 85/100% zapchania to trzeba pogonić alfę trochę w trasie i DPF ładnie się wypali.
Troszkę się pojawiło aplikacji do monitorowania DPF, zainstalowałem sobie te które wymieniłeś, zobaczę jak działają.
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 136KM była
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140KM była
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDM 175KM była
Lancia Delta 2.0JTDM 165KM była
Niestety obie są płatne,ale naprawdę warto za nie zaplacic.
Dzięki, na pewno pobiorę apke. Nie zawsze jest czas żeby nie gasić silnika...
Zwykle dużo w trasie jeżdżę ale przez pandemie wiadomo trochę mniej.
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 136KM była
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140KM była
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDM 175KM była
Lancia Delta 2.0JTDM 165KM była
Obie będą działać bez zakupu,ale DPF monitor nie pokaże żadnych danych oprócz stopnia napełnienia dpf,czyli przejechany dystans od wypalanie,ciśnienie w dpf itp,a alfa dpf jak dobrze pamiętam zadziała tylko raz,albo coś podobnego ze nie będzie można z niej korzystać,a po zakupie (na promocji swiatecznej za 30zł) ma możliwość mierzenia przyspieszenia 0-100 0-150 i to działa bardzo fajnie.
witam
ja właśnie przed chwila użyłem po raz pierwszy DPF MONITOR PRO
i jakoś nie za bardzo mi ta apka odpowiada...
ma jeden poważny błąd?mianowicie mam przelatane 159 tyś km a apka pokazuje prawie 4 tyś mniej...
następny błąd to,że gdy używam jej w pozycji horyzontalnej a następnie gdy zmienię w poziom to rozłącza się i trzeba odnowa ja aktywować,startować
kolejna rzecz to info o oleju...:są 3 informacje:
ostatnia zmiana oleju:106878 km,
druga tod ostatniej zmiany oleju 4875 km
i trzecia:poziom degradacji oleju 40%
oleje rzeczywiście już od kilku wymian robię u znajomego bez kasowania inspekcji ale nie rozumie tych rozbieżności w kilometrach....ze mam przejechane 155 i ostatnia to byla przy 106 a od ostatniej minelo tylko 4875..?
a co do samego już wypalania to nie rozumiem dlaczego nie wypaliło do zera tylko zatrzymało się na 19 %?
wypalanie odbywało się na ekspresowce, jakieś 100 km/h i około 2,5 tyś obrotów na 4 biegu bez żadnej zmiany prędkości...
może ktoś z Was cos wie więcej?
wrzucam screena z momentu samego wypalania:
próbowałem śledzić na bieżąco co się wyświetla w apce ale siedziała koło mnie moja zona "policjantka"i nie za bardzo mi pozwala zerkać w telefon noi zmieniłem pozycje telefonu i nim się połączył znowu z obd było już po wypalaniu...ten czerwony napis na dole na pewno nie doszedł nawet ni do 60,70% i gdy się połączył to już pokazywało 100% regeneracji i było na biało
Ostatnio edytowane przez perlim121 ; 08-05-2023 o 16:03
1) Rozbieżność pomiędzy km v jednostce sterującej i na liczniku jest zupełnie normalna. Jak se podłączysz MES albo AlfaOBD też ci pokaże troche inną cyfrę niż na zegarach. Chodzi o to że jednostka liczy to na podstawie innej informacji niż zegary. 4tyś to zupełnie normalna rozbieżność przy takim przebiegu. Miałem tak samo w 159 i Giu, i jak poszukasz to inni też tak mają.
2) Wypalanie do 19% też nie jest złe, u starszego DPFa moim zdaniem nigdy nie wypalisz do 0%, bo jednak po takim przebiegu będzie już częściowo zdegradowany, niektórych zanieczyszczeń standardową metodą już nie daje rady wypalić, itp.
Toyota Corolla TS 1.8 2023, Rover Mini 1991 1275
Ex: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007