Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    10 2016
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6
    Postów
    384

    Domyślnie Problem z doładowaniem 1.4 MultiAir

    Mam problem z doładowaniem. Od jakiegoś czasu w trybie D widać, że turbina na wykresie nie ładuje do końca skali. Czuć, że auto nie ma pełnej mocy.
    Sprawdzono dolot i jest niby ok. Po jakimś czasie po dłuższej jeździe autostradą nad morze zapalił się "CHECK ENGINE".
    Po podpięciu kompa i zczytaniu błędów wyszło, że to "ZAWÓR CZUJNIK TURBINY KONWENTER CIŚNIENIA".
    Został wymieniony na taki:

    https://boxmoto.pl/?400,pl_https-sho...212397slang-pl

    Niestety nadal nie ładuje turbo do końca...

    Co więcej po tej operacji, po 200 km podczas stania w korku zaczął dla odmiany migać "CHECK ENGINE" i silnik zaczął nierówno pracować, jak by nie na wszystkie gary. Po wyłączeniu i włączeniu problem zniknął, jednak nadal jest "niepełne" turbo.

    Czy możecie coś doradzić proszę, gdzie szukać? Świece mają ok 13 tys. przelotu.


    › Więcej...: Problem z doładowaniem 1.4 MultiAir

  2. #2
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2021
    Auto
    Giulietta
    Postów
    2

    Domyślnie Alfą

    Mam to samo. Jaka była przyczyna?

  3. #3
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar DmX
    Dołączył
    07 2018
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Mito QV
    Postów
    521

    Domyślnie

    może gruszka zacięta w pozycji niedomkniętej.

  4. #4
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2021
    Auto
    Giulietta
    Postów
    2

    Domyślnie

    Wymieniłem czujnik położenia wału ale jednak to nie było to. Zauważyłem ze przy odpalaniu samochodu gdy przekręcał kluczyk robi się procedura cała zegarów to wtedy turbo mi nie ładuje a gdy odrazu przekręcał kluczyk to turbo chodziło normalnie.

  5. #5
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    7,171

    Domyślnie

    Cytat Napisał Dawid1992 Zobacz post
    Wymieniłem czujnik położenia wału ale jednak to nie było to. Zauważyłem ze przy odpalaniu samochodu gdy przekręcał kluczyk robi się procedura cała zegarów to wtedy turbo mi nie ładuje a gdy odrazu przekręcał kluczyk to turbo chodziło normalnie.
    Po co czujnik wału wymieniłeś?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

    Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Podobne wątki

  1. [Giulietta] Problem z doładowaniem
    Utworzone przez menda96 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 69
    Ostatni post / autor: 17-12-2019, 22:30
  2. [MiTo] Czyżby problem z MultiAir po wymianie oleju? (1.4 Multiair 105 KM)
    Utworzone przez abuse w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 08-03-2018, 08:56
  3. Problem z doładowaniem 2.4 JTD
    Utworzone przez matiq1991 w dziale 166
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 25-03-2017, 08:08
  4. [159] Problem z doładowaniem
    Utworzone przez boobas00 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 08-10-2016, 17:35
  5. Problem z doładowaniem
    Utworzone przez karsto1982 w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 25-06-2011, 08:34

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory