[Giulietta] węzeł telematyczny (CTM)

piotr_147

Użytkownik
Auto
Alfa 155 v6 ,Giulia Q4
Część, tak jak w tytule mam problem z procedurą Proxi .wyskakuje cały czas błąd węzeł tematyczny CTM EOL nieudane. objawy mrugający licznik i wyłączyła się poduszka pasażera którą można było ponownie włączyć. Cała sytuacja zaczęła się od rozładowanego akumulatora który okazał się do wymiany po zamontowaniu nowego akumulatora pojawiły się problemy. Mam dwie giulietty w rodzinie 2,0 jtd w tym jedna automat pech chciał że w dwóch padły akumulatory i w dwóch pojawił się taki błąd .

Najpierw kasujesz wszystkie błędy we wszystkich możliwych modułach a jak jest czysto to proxi

Wszystkie błędy wykasowałem i powtórzyłem proxy ale bez efektu, przestał też działać system BLUE&ME ,pytanie czy padł mi moduł blue&me czy wystarczy jakoś przywrócić oprogramowanie tego modułu .widoczny jest błąd stały B10AA-55 sterowanie konfiguracji proxi

Czym to robisz?

Robię , Mes najnowszą wersją i interfejs elm dedykowany do Mes

Alfa obd albo ustaw w mesie interfejs na high speed.
Możesz jeszcze wypiąć akumulator i spróbować jeszcze raz.

ustawiłem high speed ,ale to niestety też nie pomogło nie wiem co jest grane :(

Nie naprawiłem próbowałem robić proxi na różne sposoby ale bez rezultatu ,może zostaje tylko program w ASO.

Spróbuj wybrać fiata punto w podobnym roczniku .
Jak dokładałem tempomat to poszło mi proxy dopiero jak połączyłem się jako fiat.
Body w alfie czy w fiacie to jeden pies.

Miałem podobny problem gdy padł mi moduł B&M. Gdy wymieniłem na inny cały czas wyskakiwał błąd przy proxy. Najpierw odłączyłem moduł całkowicie, zrobiłem osiowanie tak jakbym nie miał B&M. Po tym udanym osiowaniu, podpiąłem moduł i udało się przy następnym proxy go dodać.

Miałem podobny problem gdy padł mi moduł B&M. Gdy wymieniłem na inny cały czas wyskakiwał błąd przy proxy. Najpierw odłączyłem moduł całkowicie, zrobiłem osiowanie tak jakbym nie miał B&M. Po tym udanym osiowaniu, podpiąłem moduł i udało się przy następnym proxy go dodać.

Spróbowałem twojej metody ale bez rezultatu dodatkowo okazuje się że nowy akumulator " nie trzyma " teraz spróbuje po wymianie akumulatora ale podejrzewam że przez te spadki napięcia padł moduł B&M i chyba bez jego wymiany się nie obejdzie ,tylko zastanawia mnie że zdarzyło mi się to w dwóch alfach niemal jednocześnie .Chyba że to taka kumulacja pecha bo setki razy odłączałem akumulator i nigdy nic się nie działo

okazuje się chyba że aku mam raczej dobre znalazłem lewy pobór prądu pod bezpiecznikiem F36 pod który podpięte jest też B&M ,tylko nie wiem co jeszcze jest pod tym bezpiecznikiem wszędzie podają +30 cokolwiek to znaczy ,może ktoś wie co jeszcze jest pod tym F36.Jest jeszcze taki objaw że jak nieraz położy się coś lekkiego na fotelu pasażera to wyłącza się poduszka pasażera ,może tam jest jakieś zwarcie ?

Poduszka pasażera wyłącza się gdy akumulator jest słaby i ma za małe napięcie.

Amortyzatory
Powrót