Witam.
Pojawiła się kontrolka ciśnienia w oponach. Faktycznie w jednym z kol była różnica ciśnienia względem drugiego. Dopompowałam kółeczko, ale kontrolka nie zgasła? Wiecie może jak ja samemu wyłączyć bez wizyty w serwisie
Pozdrawiam
Witam.
Pojawiła się kontrolka ciśnienia w oponach. Faktycznie w jednym z kol była różnica ciśnienia względem drugiego. Dopompowałam kółeczko, ale kontrolka nie zgasła? Wiecie może jak ja samemu wyłączyć bez wizyty w serwisie
Pozdrawiam
Giulietta nie ma TPMS w zaworach opon, ale ciśnienie (a raczej jego spadek) oblicza na podstawie obrotów koła liczonych przez czujnik ABS.
Wykorzystaj ten przycisk do zresetowania danych w TPMS i powinno zniknąć: https://www.alfaowner.com/attachment...41-jpg.833057/
Toyota Corolla TS 1.8 2023, Rover Mini 1991 1275
Ex: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007
Prawda jest taka, że warto czytać instrukcję![]()
Coś co wykrywa coś, to jest "czujnik", zwłaszcza dla prostego człowieka, który nie wie co to jest ABS. I tyle w temacie. Poczytaj instrukcję, zwłaszcza fragment o kalibrowaniu.
A na dokładkę polecam zastanowić się co wykaże "czujnik", gdy nagle spadnie ciśnienie we wszystkich kołach o tę samą wielkość, powiedzmy o 10%. Naprawdę uważasz, że wybitne umysły urzędasów eurokołchozu przegapiłyby tę możliwość i dopuściły do takiego rozwiązania opartego na ABS zamiast klasycznych czujników? Oni nie "myśleli" nad tym jeden rok, czy dwa, nawet dziesięć to jest chyba za mało.
Ostatnio edytowane przez Knapek ; 22-01-2021 o 22:27
Panowie, po co te spory. Dopompować to wartości optymalnej wszystkie koła, żeby była pewność że jest prawidłowo we wszystkich kołach, wcisnąć przycisk do zapamiętywania i po sprawie.
Bardzo dziękuję za pomoc![]()
Przeważnie gwóźdź jest jest tylko w jednym kole (no chyba że życzliwy sąsiad czuwa). Jeśli mi jakieś koło odstawało to szło do wulkanizacji i zawsze było trafiony zatopiony. Nigdy też (do dzisiaj...) nie wojowałem z kołem na ulicy.
To fakt w Julkach brak czujników w oponach. Ciekawi mnie jak działa ten system ABS. Rozumiem na autostradzie jedzie się prosto ale w mieście, co chwilę się skręca . Nie ma możliwości by koła miały te same obroty. Albo, ile niedopompowane koło musi się obrócić by system zadziałał. Jaka musi być różnica w ciśnieniu by zostało to zauważone. Z czujnikami w oponie sprawa jest prosta , mierzą ciśnienie i już.