• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta h7 led osram legalność w Polsce

nbrt86

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 t jet 77 KW 2012r
Witam szanownych forumowiczów, mam taką propozycję odnośnie legalności oświetlenia led w naszych giuliettach, w Polsce, jakość świecenia soczewek na zwykłych żarówkach h7 jest marna, od niedawna w Niemczech zostały dopuszczone do ruchu przez niemiecki instytut transportu drogowego (czy jakoś tak :p) i firmę osram żarówki h7 led nightbreaker, nie są to tanie rzeczy, taki komplet żarówek kosztuje 640 zł, można by było napisać wspólnie petycję do ministerstwa transportu o dopuszczenie tych żarówek do użytku w naszym kraju na podstawie niemieckich badań dla giulietty i kilku innych modeli aut, które pozytywnie przeszły badania niemieckie, prośbę można motywować poprawą bezpieczeństwa w ruchu drogowym przez użytkowników tych aut, moglibyśmy wspólnie napisać taką petycję, jeszcze nikt takich rzeczy nie robił a spróbować nic nie kosztuje, co o tym myślicie ?

Jeżeli mają homologacje w Niemczech to mogą być stosowane w każdym kraju Unii Europejskiej czyli też w Polsce. Tak to prawnie jest.
Pozdrawiam Piotr

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam szanownych forumowiczów, mam taką propozycję odnośnie legalności oświetlenia led w naszych giuliettach, w Polsce, jakość świecenia soczewek na zwykłych żarówkach h7 jest marna, od niedawna w Niemczech zostały dopuszczone do ruchu przez niemiecki instytut transportu drogowego (czy jakoś tak :p) i firmę osram żarówki h7 led nightbreaker, nie są to tanie rzeczy, taki komplet żarówek kosztuje 640 zł, można by było napisać wspólnie petycję do ministerstwa transportu o dopuszczenie tych żarówek do użytku w naszym kraju na podstawie niemieckich badań dla giulietty i kilku innych modeli aut, które pozytywnie przeszły badania niemieckie, prośbę można motywować poprawą bezpieczeństwa w ruchu drogowym przez użytkowników tych aut, moglibyśmy wspólnie napisać taką petycję, jeszcze nikt takich rzeczy nie robił a spróbować nic nie kosztuje, co o tym myślicie ?

Ty wiesz ile kosztuje uzyskanie świadectwa homologacji i jakie to są procedury. W skrócie napiszę, że to bez szans i bez sensu.

- - - Updated - - -

Jeżeli mają homologacje w Niemczech to mogą być stosowane w każdym kraju Unii Europejskiej czyli też w Polsce. Tak to prawnie jest.
Pozdrawiam Piotr

To tak nie działa z automatu. Procedura jest inna.
Ale tak czy siak H7 LED OSRAM nie mają żadnej homologacji i w sumie dobrze bo barwa ich światła jest nieakceptowalna podczas jazdy po ciemku na mokrej drodze.
Jako, że zapewne zaraz będą pytania skąd to wiem to wyjaśnię, że miałem zarówno Philipsy LED H7 2gen oraz Osram H7 LED.
Testowałem w 159 i 147. Dla swojego komfortu i bezpieczeństwa zdemontowałem najszybciej, jak się dało.

Pozdrawiam Piotr

Te LEDy nie otrzymały typowej homologacji zgodnej z warunkami EU, bo takich warunków technicznych dla takich żarówek nie ma, a zostały dopuszczone jedynie w Niemczech przez ich instytucje wewnetrzne.
Sam Osram podkreśla, że ich produkt został dopuszczony tylko na terenie Niemiec.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Cóż z tego, niech mają i 10 homologacji, jak w duecie z lampami do oświetlenia halogenowego już nie. Trochę dziwie się użytkownikom którzy zmieniają na HID lub led. Konsekwencje takiej zmiany są ogromne. Mandat 500 zł. i zabrany dowód to pikuś. Wyobraźmy sobie wypadek czy kolizję. Jeśli policja dopatrzy się niehomologowanego oświetlenia to macie po ubezpieczeniu. Poczytajcie na forach są przypadki gdzie gościu nie był sprawcą a musiał zapłacić za obie szkody. Jeśli macie jakąś część niehomologowaną w pojeździe, automatycznie sąd może orzec że cały pojazd jest bez homologacji i nie może poruszać się po drogach publicznych.
Mój przypadek Citroen C4 gościu skasował mnie i cytryna na żyletki. Policja zauważyła ledy do jazdy dziennej . Mnustwo stresu . Błaganiami udobruchałem by w raporcie nie było notki o ledach.

Ostatnia edycja:
Cóż z tego, niech mają i 10 homologacji, jak w duecie z lampami do oświetlenia halogenowego już nie. Trochę dziwie się użytkownikom którzy zmieniają na HID lub led. Konsekwencje takiej zmiany są ogromne. Mandat 500 zł. i zabrany dowód to pikuś. Wyobraźmy sobie wypadek czy kolizję. Jeśli policja dopatrzy się niehomologowanego oświetlenia to macie po ubezpieczeniu. Poczytajcie na forach są przypadki gdzie gościu nie był sprawcą a musiał zapłacić za obie szkody. Jeśli macie jakąś część niehomologowaną w pojeździe, automatycznie sąd może orzec że cały pojazd jest bez homologacji i nie może poruszać się po drogach publicznych.
Mój przypadek Citroen C4 gościu skasował mnie i cytryna na żyletki. Policja zauważyła ledy do jazdy dziennej . Mnustwo stresu . Błaganiami udobruchałem by w raporcie nie było notki o ledach.

jeszcze nigdy sie tak nie uśmiałem czytając takie głupoty...chłopie wg Twojego myślenia to uważaj jak będziesz zmieniał radio w aucie...po policja sie dopatrzy ze za głośno będzie grac i stracisz ubezpieczenie,bo przecież tylko ori radio ma homologacje z Twoim autem :D

Za radio nie dostaniesz mandatu, za lampy tak.
Za radio nie zabiorą dowód, za lampy tak.
Za radio towarzystwo ubezpieczeniowe nie odmówi odszkodowania, za lampy tak. Zwłaszcza AC.
Za radio sądy nie zmienią klasyfikacji czynu, za lampy tak.
Ten artykuł jest o oświetleniu.

Rozróżniamy wyposażenie zewnętrzne i wewnętrzne. Zewnętrzne tylko homologowane, nawet lampka nad tablicą rejestracyjną. Homologowane oczywiście nie konieczne producenta auta. W środku jakbyś wiózł worek niehomologowanych ziemniaków - nic to :) albo używał perfum typu biały bez.

Jeśli policja dopatrzy się niehomologowanego oświetlenia to macie po ubezpieczeniu.

Bzdura. Podaj proszę podstawę prawną tego twierdzenia.

Poczytajcie na forach są przypadki gdzie gościu nie był sprawcą a musiał zapłacić za obie szkody.

Kolejna bzdura i urban legend. Proszę podaj podstawę prawną wg której ten poszkodowany miałby pokrywać jakiekolwiek koszty nie spowodowanego przez niego zdarzenia.

Jeśli macie jakąś część niehomologowaną w pojeździe, automatycznie sąd może orzec że cały pojazd jest bez homologacji i nie może poruszać się po drogach publicznych.

No i? W przypadku, gdy policja/sąd ustali, że jesteś poszkodowanym nadal to nie zmienia faktu, że należy Ci się odszkodowanie.
Równie dobrze możesz nie mieć przeglądu technicznego i nadal OC działa.

I tak i nie.
Gdy owe oświetlenie ma związek z wypadkiem to leżysz i kwiczysz.
Gdy biegły stwierdził ,że auto było niesprawne i nie masz przeglądu to również leżysz i kwiczysz.

Czytałem i jest tego. Gościu na łuku nie był sprawcą miał ledy. Sprawca stwierdził że został oślepiony. W sądzie orzekli że oświetlenie nie było homologowane i winę orzekł na niekożyść poszkodowanego. Samochód dwa miesiące na parkingu policyjnym. Toważystwo ubezpieczeniowe odmówiło wypłaty. Poszkodowany musi pokryć koszty obu pojazdów. To OC . W przypadku AC zapomnijcie o pieniądzach jeśli taka notka znajdzie się w raporcie policji.

Ostatnia edycja:
I tak i nie.
Gdy owe oświetlenie ma związek z wypadkiem to leżysz i kwiczysz.
Gdy biegły stwierdził ,że auto było niesprawne i nie masz przeglądu to również leżysz i kwiczysz.

Słowa klucze - gdy ma związek z wypadkiem lub gdy biegły stwierdzi niesprawność techniczną pojazdu. Jeśli pojazd masz pojazd niesprawny to fakt posiadania bądź nie PT ma drugorzędne znaczenie.

Czytałem i jest tego. Gościu na łuku nie był sprawcą miał ledy. Sprawca stwierdził że został oślepiony. W sądzie orzekli że oświetlenie nie było homologowane i winę orzekł na niekożyść poszkodowanego. Samochód dwa miesiące na parkingu policyjnym. Toważystwo ubezpieczeniowe odmówiło wypłaty. Poszkodowany musi pokryć koszty obu pojazdów. To OC . W przypadku AC zapomnijcie o pieniądzach jeśli taka notka znajdzie się w raporcie policji.

Zaraz, zaraz, bo mylisz pojęcia.
Sąd orzekł winę "poszkodowanego", czyli nie był poszkodowanym, a sprawcą zgodnie z wyrokiem sądu.

Teraz powtórzę swoje pytanie - na jakiej podstawie TU odmówiło wypłaty odszkodowania z tytułu OC? Tylko proszę o konkretną podstawę prawną z Ustawy.

Ostatnia edycja:
Słowa klucze - gdy ma związek z wypadkiem lub gdy biegły stwierdzi niesprawność techniczną pojazdu. Jeśli pojazd masz pojazd niesprawny to fakt posiadania bądź nie PT ma drugorzędne znaczenie.

Zaraz, zaraz, bo mylisz pojęcia.
Sąd orzekł winę "poszkodowanego", czyli nie był poszkodowanym, a sprawcą zgodnie z wyrokiem sądu.

Teraz powtórzę swoje pytanie - na jakiej podstawie TU odmówiło wypłaty odszkodowania z tytułu OC? Tylko proszę o konkretną podstawę prawną.

No nie .
Masz przegląd to jesteś kryty bo ty nie musisz się znać na aucie i nie wyłapujesz problemu

No nie .
Masz przegląd to jesteś kryty bo ty nie musisz się znać na aucie i nie wyłapujesz problemu
No nie.
Za stan techniczny pojazdu jest odpowiedzialny właściciel/kierowca i znajomość zagadnień motoryzacji nie ma tu nic do rzeczy. To, że nie wyłapujesz problemu np. niedziałających hamulców tylnej osi nie zwalnia Cię z odpowiedzialności.

"Właściciel samochodu ponosi ryzyko wszelkich wad samochodu, którym się posługuje, a więc i jego wad konstrukcyjnych. Przy stwierdzeniu zatem, że wyłączną przyczyną szkody była wada konstrukcyjna samochodu, właściciel samochodu ponosi względem poszkodowanego odpowiedzialność nawet wówczas, gdy wada była ukryta, a właściciel samochodu o niej nie wiedział i wiedzieć nie mógł".

sygn. akt II CR 328/66

Ostatnia edycja:
W przepisach nie pomogę bo nie posiadam wiedzy na ten temat. Przytaczam tylko wpisy ludzi którzy przez to przeszli. Pomijając same wyroki sądów i ich interpretację, to nie chciałbym mieć te kłopoty przez żarówki .

Ostatnia edycja:
Wiem od mojego Brokera Ubezpieczeniowego, że TU mogą wycofać się z ochrony ubezpieczeniowej w takim przypadku.

CYT: "... Używanie źródeł światła bez homologacji na drogach publicznych jest nie tylko niezgodne z prawem, ale także stanowi niebezpieczeństwo spowodowania wypadku....... Niehomologowane oświetlenie może spowodować oślepienie kierowcy jadącego z naprzeciwka i wywołać nieoczekiwane zagrożenie...... Wina za spowodowanie takiego wypadku spada na osobę prowadzącą pojazd wyposażony w lampy bez homologacji i może skutkować mandatem w wysokości 500zł, zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego lub utratą ochrony ubezpieczeniowej. ...... Lampy LED stają się coraz bardziej popularne na rynku motoryzacji. Problem polega na tym, że same zamienniki LED nie mają homologacji, więc nie mogą być wykorzystywane na drogach publicznych w zastosowaniach zewnętrznych. Chodzi przede wszystkim o współpracę diod z odbłyśnikami, przystosowanymi do żarówek. Diody mają inną budowę i nie zawsze odpowiednio współpracują z reflektorami. Brak homologacji wynika także z braku odpowiednich przepisów, które regulowałyby ich używanie.

Homologacją natomiast mogą poszczycić się pełne oprawy LED, takie jak reflektory OSRAM LEDriving dla VW Golfa VII, dzieki którym można dokonać legalnej modernizacji oświetlenia w tych samochodach.

https://www.osramautomotoblog.pl/2019/05/24/ile-mozesz-stracic-na-zlym-oswietleniu/

Każde diody LED z wytłoczonym znakiem z krajem homologacji są legalne, bo kupujący nie musi wiedzieć, że to Chińczyk sobie zrobił taki znak.
To sprawa dla inspekcji handlowej, że sprzedają takie coś bez homologacji.

Tak z ciekawości - nie ma problemu z montażem tych H7? No i skoro się pokusili o całe reflektory dla Golfa, to może dla Giulietty też by zrobili, skoro homologację samych żarówek już mają za sobą?

Ostatnia edycja:
No i skoro się pokusili o całe reflektory dla Golfa, to może dla Giulietty też by zrobili, skoro homologację samych żarówek już mają za sobą?

Podejrzewam, że samych lamp do Golfa wyprodukują więcej niż wszystkich Giuliett jeździ na świecie:) Także takie coś do Giulietty to utopia.

Amortyzatory
Powrót