• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Kilka technicznych pytań odnośnie Giulietty

Roobus

Nowy
Auto
Giulietta 2010 Distinctive 120km
Witam, od tygodnia jestem posiadaczem Alfy Romeo Giulietty wersja distinctive 1,4 o mocy 120 km. Auto jest już po wymianie rozrządu, filtrów itd. ale mam parę pytań:

1 Pierwsze i najważniejsze pytanie, czy w tej Alfie występują dwa różne termostaty? Pytam ponieważ chciałem wymienić i zamówiłem nowy firmy Gates ale mechanik go odesłał ponieważ powiedział że nie pasuje. Podobno ten miał jakąś rurkę mocowaną na zewnątrz a u mnie jest ona w środku, nie wiem dokładnie o co chodzi bo nie miał już tego termostatu żeby mi dokładnie pokazać co i jak.
2 W Alfie nie mam blue and me ale mam gniazdo usb w schowku pasażera, port podświetla się jak odpalę silnik ale ani nie czyta pendrive ani nie ładuje telefonu. Może mi ktoś powiedzieć czy w ogóle to usb mi się do czegoś przyda?
3 ostatnie :) Nie działa mi gniazdo zapalniczki z przodu, sprawdzałem bezpiecznik i jest ok. Gdybym chciał samemu próbować to naprawić od którego miejsca powinienem zacząć i czy to może być mocno skomplikowane (wówczas udam się do elektryka)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Co do pendrive, to sformatuj fat32, skopiuj mp3 jednorazowo, bez dodawania później plików. Na odpalonym silniku wybierz źródło dźwięku.

ad 1) na pewno jest więcej termostatów i idealnie dobierać wg kodu oryginału na podstawie VINa wbitego w ePer - o ile nie wiesz jak to zrobić to podeślij VIN tutaj albo na priv i ci zerknę
aD 2) Tak jak pisał hekek, tylko uzupełnię, że mi działa nawet po późniejszym dodawaniu plików, najważniejsze jest chyba to formatowanie na FAT32 i nie przesadzić z pojemnością pendrive (celował bym w 8GB, to jest taka bezpieczna pojemność co powinna zawsze działać)
ad 3) o ile bezpiecznik jest OK to zaczął bym od wyciągnięcia gniazdka i zmierzenia voltomierzem czy dochodzi do niego prąd, sprawdzenia jego masy no i o ile trzeba to sprawdzić wiązkę ewentualnie zamienić gniazdko

Sprawdziłem usb, pendrive 4gb sformatowany fat32 ale okazuje się że w ogóle w źródło dźwięku nie mogę wybrać usb, jest tylko radio i cd które na dodatek nie chce wyrzucić płyty która jest w środku. Co może być z tym usb w schowku że go w ogóle system nie widzi? I jeszcze jedno jak odpalam samochód pokazuje mi się animacja blue and mi na czerwonym wyświetlaczu, tak jest w każdej giulietta czy u mnie jest ten moduł tylko nie działa bo na kierownicy ten przycisk nie powoduje żadnej reakcji?

Gniazdo zapalniczki już działa, okazało się że zapalniczka wypięła się jakimś cudem pod spodem z przewodu zasilającego.

Ostatnia edycja:
U mnie jest tylko usb, bez aux i bez naklejki windows, zdjęcie w załączniku. Chyba najprościej będzie kupić transmiter żeby z pendrive coś posłuchać. Jak kupię drugie takie samo radio używane to wymienię je bez problemów, bez żadnych kodów itd, tylko przepiąć kable?
DSC_0347.jpg

mam nadzieję że widać zdjęcie bo pierwszy raz wklejam.

U mnie jest tylko usb, bez aux i bez naklejki windows, zdjęcie w załączniku. Chyba najprościej będzie kupić transmiter żeby z pendrive coś posłuchać. Jak kupię drugie takie samo radio używane to wymienię je bez problemów, bez żadnych kodów itd, tylko przepiąć kable?
Pokaż załącznik 276907

mam nadzieję że widać zdjęcie bo pierwszy raz wklejam.

Tak, widać zdjęcie. Nie poddawaj się. Jeśli pojawia się Blue and Me to znaczy, że powinieneś zainstalować/aktualizować Blue and Me. Też mam w Julce tylko gniazdo USB i udało się wgrać aktualizację poprzez USB, nawet wersję polską. Jakby co, to posiadam odpowiednie pliki.

Załączniki

Nie poddawaj się. Jeśli pojawia się Blue and Me to znaczy, że powinieneś zainstalować/aktualizować Blue and Me. Też mam w Julce tylko gniazdo USB i udało się wgrać aktualizację poprzez USB, nawet wersję polską. Jakby co, to posiadam odpowiednie pliki.

Chemek a mógłbyś podesłać te pliki na prv, mam teraz urlop to bym się z tym pobawił.

Amortyzatory
Powrót