• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Problem z odpalaniem zimnego 1,75 TBi Giulietta

Konieczko

Nowy
Auto
Giulietta QV 1,75 TBi
Witam serdecznie. Od niedawna posiadam Alfę Romeo Giulietta. Wersja QV 1,75 TBi z 2010 roku.
Samochód po nocy ma problem z utrzymaniem wolnych obrotów po odpaleniu. "Łapie" bardzo szybko ale zaczyna szarpać silnikiem i po odpuszczeniu gazu zgaśnie. Trzeba go odpalać kilka razy lub przytrzymać na obrotach aż się dogrzeje. Trwa to około poł minuty. Wtedy można puścić gaz i pracuje z tym, że wyczuwalna jest nierówna praca. Wyrzucił również ostatnio check engina. Po podpięciu pod komputer odczytałem 3 błędy: P0191- sygnał ciśnienia paliwa (nieciągły), P1172- regulacja składu mieszanki 1 multiplikatywna (obecny), P0560- napięcie akumulatora (nieciągły). Po rozgrzaniu problem nie występuje. Samochód trzyma równe obroty, ma moc. Zauważyłem, że słychać pompke w baku przez cały czas- nie wiem czy to normalne w Giuliettcie? Akumulator podładowany- zimne odpalanie bez zmian.
Zalałem bak na innej stacji z dodatkiem do czyszczenia wtryskiwaczy- nic to nie pomogło.
Miał ktoś z was taki problem? Od czego mogę zacząć ewentualną naprawę? Co sprawdzić?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Miałem u siebie P0191, pomogła wymiana hpfp. P0191, to może być też czujnik ciśniania paliwa na listwie.

Miałem u siebie P0191, pomogła wymiana hpfp. P0191, to może być też czujnik ciśniania paliwa na listwie.
Nie to pompa WC a raczej walnięty na niej czujnik ciśnienia,dla pewności sprawdż wtykę i podaj jakie ciśnienie masz na MAR i po odpaleniu.
Chyba ,że masz farta i pompa NC ci niedomaga.

HPFP to uproszczenie, u mnie akurat temat był z regulatorem ciśnienia, który był częścią nierozbeieralnej HPFP.
Tak jak [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] pisze, można zacząć od sprawdzenia ciśniania w układzie w pozycji MAR, powinno być ok ~5Bar

Jutro może dojdzie do mnie kabel do diagnostyki + adapter. Kupiłem ze strony Viakena. Pobrałem również Multiecuscan. Jak będę wszystko miał to sprawdzę. Mogę mieć problemy bo to moje pierwsze kroki z taką diagnostyką. Jeśli macie Panowie jakieś wskazówki to chętnie ich wysłucham.

Jeżeli to pierwsze kroki z diagnostyką to sugeruje się udać do warsztatu, żeby zminimalizować koszty związane z niepotrzebnymi zakupami:)

Wstępnie podejrzane są wtryskiwacze. Ciężko je wyciągnąć? Podobno mogą się zapiec w silniku i zerwać przy demontażu? Wyciągał ktoś wtryskiwacze w 1.75 tbi?

Skąd taka diagnoza. Jakieś konkretne przesłanki ?
BTW, jaki przebieg?

Ostatnia edycja:
190 tyś.
Zrobiłem dzisiaj test odpalania z odpiętym czujnikiem temperatury na termostacie. Auto odpaliło i o dziwo trzyma obroty, nie gaśnie.
Czy w dolocie jest czujnik temperatury i ewentualnie gdzie on się znajduje?
Kupiłem kabel do diagnostyki oraz adapter z viakena (zdjęcia poniżej)
Mam zainstalowany Multiecuscan z Chomiukuj. Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat, że coś jest niezgodne i nie można się połączyć. Nie zapisałem dokładnego komunikatu a teraz nie mam możliwości sprawdzenia... To wina programu czy kupiłem złe kable?
ecuscanad3.jpg
elmv3usbscrn1802.png

Ostatnia edycja:
Kolejny problem...jest takie powiedzenie: jak nie urok to sr..... ??????
Chyba, że to jest winowajcą wszystkiego??????? Mam nieszczelność na dolocie. Po próbie dymnej okazało się, że to metalowa rura wychodząca z turbo do intercoolera. Zamiennik niedostępny. Cena nowego w ASO odpychająca..może ma ktoś z was taką używke w dobrym stanie?
20210419_153937.jpg
Screenshot_20210419-162213_Gallery.jpg

received_463534801638818.jpg
20210420_114823.jpg

Rurka pospawana

Jak wiadomo..jest kolejny problem. Olej w 3 oraz 4 gnieździe świecy.
Wiem, że konieczny jest demontaż rozrządu. Jakie ewentualnie uszczelki potrzebuję do tej operacji? Pod pierwszą część głowicy kładzie się uszczelnienie/paste. Pod odmą jest uszczelka? Podpowie ktoś skąd taką zdobyć? Ogólnie jakie rzeczy są jeszcze konieczne do tej naprawy?

Jeżeli cieknie z pod odmy to po co demontaż rozrządu?
Uszczelki nie kupisz,daj Wiktora

Nie mam pewności skąd jest olej w gnieździe świec. Przez uszczelnienie odmy może się tam dostać? Czy leci przeważnie pod pierwszą częścią głowicy?

Olej w świecach to typowy błąd w 1.75 TBi. Cieknie na połączeniu odmy z górną częścią pokrywy zaworów i na łączeniu górnej i dolnej części pokrywy zaworów. Należy wymienić uszczelkę odmy (coś ok. 130zł ASO) i masę uszczelniającą pomiędzy obiema częściami pokrywy zaworów. Rozrząd musi być zdjęty dlatego warto go od razu wymienić.

Witam wszystkich. Problem został dawno rozwiązany po pospawaniu rurki lecz nie miałem czasu napisać tutaj tego. Powodem nieodpalania była widziana wyżej nieszczelność. Najwidoczniej tak się zaadaptowała i nie chciała skubana utrzymać obrotów po odpaleniu :D. Auto wróciło do żywych i jeździ jak szalone :)
Korzystając z okazji, że lubię szukać problemów.. wskaźnik doładowania na każdym biegu ma dobić do ostatniej kreski? Auto jeździ jak wariat ale odkryłem, że max skale pokaże dopiero od 4 biegu pod obciążeniem. Na jedynce i dwójce nie zamknę skali. Przeważnie brakuje 2 kresek. jak to u was wygląda? Turbo wstaje prawidłowo. Ogólnie po wciśnięciu jedynki do końca auto nie ma trakcji i boksuje. Nic nie szarpie, jeździ płynnie.

Amortyzatory
Powrót