[Giulietta] Lakierowanie, Nero Etna Pearl, P805/B

RalfPi

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB (+LPG) '12, Lancer 1.8LPG 143KM, '10, BMW 528i '16
Cześć,
w mojej Alfie Giuliettcie z 2012 r. postanowiłem polakierować porysowane elementy nadwozia - zakupiłem potrzebna akcesoria i lakier bazowy w sprayu konkretnie taki:
Autolack Spraydose Alfa Romeo 805B Nero Etna Perl Basislack Sprühdose 400ml
i mam wrażenie, że jest zbyt mało perły w lakierze - po naniesieniu klaru lakier nie mieni się w słońcu tak jak oryginalny.

Ktoś wie jak "dodać " w domowych warunkach drobiniki "perły" co by się bardzie mienił ?

Przez zimę restaurowałem stary motocykl, pojawiła się konieczność malowania kilku elementów.
Pojechałem do punktu dorabiania lakierów i okazało się, że lakier musi być trójwarstwowy.
Najpierw baza - kolor, następnie lakier bezbarwny zmieszany z niewielką ilością bazy i efektu metalik (po próbie natrysku prawie nie widać koloru), na koniec klar.
Być może tutaj musi być podobnie, ta druga warstwa daje perłę i głębię koloru.

Przez zimę restaurowałem stary motocykl, pojawiła się konieczność malowania kilku elementów.
Pojechałem do punktu dorabiania lakierów i okazało się, że lakier musi być trójwarstwowy.
Najpierw baza - kolor, następnie lakier bezbarwny zmieszany z niewielką ilością bazy i efektu metalik (po próbie natrysku prawie nie widać koloru), na koniec klar.
Być może tutaj musi być podobnie, ta druga warstwa daje perłę i głębię koloru.

Dzięki za odzew. Udało mi się znaleźć jeden artykuł, która to tak opisuje, tu linkuje forum autkącik: https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/105703-różnica-pomiędzy-lakierem-metalic-a-mika/
, i myślałem, że jest może jakiś poradnik, który opisuje jak to uzyskać "więcej perły" tudzież, ktoś może podlinkuje, gdzie można te drobinki miki / metalu nabyć w detalicznych ilościach :)

Też mam ten kolor Julki... Piękny w słońcu. I nie tylko... Myślę, że Piotrek1983 podpowiedział.

Wrócę do tematu. Nigdzie nie mam tabliczki z numerem lakieru. Tabliczka jest ale z nazwą koloru: Nero Etna ( na masce, po jej podniesieniu). Czy Nero Etna ma jakieś inne odcienie? Potrzebuję do siknięcia klapy bagażnika ale od wewnątrz (tam gdzie styka się z uszczelką nad zderzakiem, gdzie nie ma połysku, więc wydaje mi się, że lakieru nie potrzebuję. Wg mnie tylko baza. Do wyprawki mam ok. 3-4 cm x 0,5 cm.
Doradźcie co wziąć, jakiej firmy, czy tylko bazę oraz czy ten kolor ma różne odcienie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Wrócę do tematu. Nigdzie nie mam tabliczki z numerem lakieru. Tabliczka jest ale z nazwą koloru: Nero Etna ( na masce, po jej podniesieniu). Czy Nero Etna ma jakieś inne odcienie? Potrzebuję do siknięcia klapy bagażnika ale od wewnątrz (tam gdzie styka się z uszczelką nad zderzakiem, gdzie nie ma połysku, więc wydaje mi się, że lakieru nie potrzebuję. Wg mnie tylko baza. Do wyprawki mam ok. 3-4 cm x 0,5 cm.
Doradźcie co wziąć, jakiej firmy, czy tylko bazę oraz czy ten kolor ma różne odcienie?
Z góry dziękuję za pomoc.

naklejka z kodem lakieru jest pod pokrywa silnika - taka srebrna/lustrzana - zaraz przy krawędzi przedniej

skoro od spodu to na cholerę chesz Etną malować ? czarny wystarczy :P

te perłowe są ładne ale jak wyżej - wymagają bazy,perły i klaru - sama baza - po co ? nic nie da - jakbyś czarnym z marketu psiknął to raz - bez klaru zmatowieje mimo polerowania :P

Tak mam już. Dzięki za wiadomość. Chcę mieć porządek i dlatego taka sama.
IMG_20240420_081852.jpg

Amortyzatory
Powrót