[Giulietta] Klimatyzacja: B1933 - Variable displacement compressor control

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Witam,

Otóż przestała mi działać klimatyzacja.
Błąd jaki odczytałem w sterowniku to B1933 (Variable displacement compressor control , Open circuit/Short circuit at +V batt).
"compressor control - mógłby sugerować, że coś z panelem jest nie tak" - dobrze kombinuję ?
Prosiłbym o jakieś sugestie, od czego można zacząć.

Ostatnia edycja:
Dzięki za info.
Wydaje mi się, że u autora tamtego wątku to raczej zbieg okoliczności :)
Pomimo tego sprawdziłm bezpieczniki, oraz AC presssure na zimnym silniku (zalecane również w tamtym wątku) i było 5.4bar,
Zasadniczo, mam wrażenie, że klima działa raczej losowo, zazwyczaj po uruchomieniu silnika po nocy coś tam chłodzi,

Co sprawdziłem.
* Czynnik + olej jest w normie.
* Sprzegiełko kompresora się załącza.

* Po włączeniu AC na biegu jałowym ciśnienie w układzie jest ~6bar, powinno być 12-13 ?

Ostatnia edycja:
Dzięki za info.
Wydaje mi się, że u autora tamtego wątki to raczej zbieg okoliczności :)
Pomimo tego sprawdziłm bezpieczniki, oraz AC presssure na zimnym silniku (zalecane również w tamtym wątku) i było 5.4bar,
Zasadniczo, mam wrażenie, że klimat działa raczej losowo, zazwyczaj po uruchomieniu silnika po nocy coś tam chłodzi,

Co sprawdziłem.
* Czynnik + olej jest w normie.
* Sprzegiełko kompresora się załącza.

* Po włączeniu AC na biegu jałowym ciśnienie w układzie jest ~6bar, powinno być 12-13 ?

tak po stronie wysokiego ciśnienia powinno być 8 do 12 bar
po stronie niskiego 5 do 6 bar

wszystko zależy od temperatury zewnętrznej i tego czy klima była używana przed podłączeniem czy nie.

Ostatnia edycja:
Po nocnym postoju, włączyłem klimatyzację i nabiła ciśnienie, oraz schłdzoiła samochód.
FES pokazywał AC pressure między 12-17bar, Górna wartośc była po podniesieniu obrotów.
Czy czasem te 17bar to nie jest za dużo ?
Mam wrażenie, że błąd B1933 , może mieć marginalne znaczenie, i nie mieć wpływu na to czy klima działa czy nie.

Czujnik temp. zewnetrznej (na wyświetlaczu) pokazuję temp względnie zgodną z tym co jest na zewnątrz.

Czujnik temp. zewnetrznej (na wyświetlaczu) pokazuję temp względnie zgodną z tym co jest na zewnątrz.
Na wyświetlaczu wyświetlana jest temperatura zewnętrzna. Aby sprawdzić temperature wewnątrz trzeba podpiąć komputer i tam odczytać temperature.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Pewnie, moja pomyłka :).
Temperatura wewnatrz kabiny wydaje się ok. Napewno nie były to jakieś wartości skrajne. Każda z 4 temperatur była zbliżona.

A ten błąd nie tyczy się przypadkiem wysterowania przekażnikiem do kompresora?
Sprawdziłeś dwa bezpieczniki F 19 i f 51?
No i przekażnik T05?

Ostatnia edycja:
Nie sprawdzałem jeszcze tego tropu, zweryfikuję to.
Dzisiaj zauważyłem, że w bloku wartosci mierzonych w climatronicu parametr "Variable displacement compressor control" ma wartość 65% w sytuacji gdy jest bląd w sterowniku (weryfikacja na zimnym silniku).
Po usunięciu błędu wartość spada na 0%.

Zauważyłem, że gdy klimat nie działa, to w MES kompresor ma status "włączony", ponadto nie startuje wiatrak.
BTW, T05 to który przekaźnik na zdjęciu ?
przekazniki.jpg

Patrzyłeś w instrukcji?:P

Tak, mam dwie instrukcje do blue&me, natomiast żadnej opisującej przekaźniki ;)

[MENTION=79835]tzebrowski[/MENTION]
Na 90% to 9.
Przekażnik 20 A

Wygląda na to, że pod deklem od przekaźników jest również ich rozpiska :)
przekazniki-v2.jpg

Przekaźnik mam nieoryginalny, więc ktoś już mieszał przy klimie.

Udało się rozwiązać problem? Dopadł mnie ten sam błąd, ale na razie nie zauważyłem jeszcze problemu z działaniem klimy (przynajmniej od strony kierowcy, nawiewu pasażera jeszcze nie sprawdzałem). Jedyną anomalię jaką udało mi się zauważyć to pokazywało mi temperaturę zewnętrzną (-7) przy około (+8) na zewnątrz. Po ponownym odpaleniu było już ok. Screenshot_20211107-120849.jpg

Ostatnia edycja:
jak szwankuje czujnik temperatury zewnętrznej ,to i świruje klima ,standardowy problem z tym czujnikiem w grupie Fiat.

Potwierdzam. Koszt czujnika ok. 20 zico. Wymiana 1h z przerwą na kawę.

Amortyzatory
Powrót