[Giulietta] Bicie na kierownicy notoryczne

maroxme

Nowy
Auto
147 JTD / Giulietta 1.4t multiair
Witam, czy ktoś z was miał przypadłość że tarcze nowe po przejechaniu 2 tyś zaczynają bić i to mocno powyżej 60km/h? To już 3 komplet tarcz, gdy kupiłem auto były nowe no name wymienione gdy zaczęły bić, później ate po przejechaniu 4k km ( krzywe, uznane na gwarancji dali nowe), teraz trw 2k km i znów to samo. Co ciekawe mechanik mówi że bicie jest w granicach błędu na trw. Zrobił wszystkie pomiary piast oraz sprawdził zawieszenie i niby ok. Alfa ma przejchane 115 tyś. z polskiego salonu. A na kierownicy czuć niemiłosiernie dragnia przy lekkim hamowaniu powyżej 60km, poniżej nie odczuwalne. I dostaje telefon od mechanika z wytłumaczeniem że nie chce mnie naciągać na koszty bo nie daje gwarancji ze problem nie wróci. I na tą chwile nie wie co może być przyczyną. Jeżdżę spokojnie, uważałem przy docieraniu, zaciski brembro oryginalne tarcza 330, 1.4 multiair.

Dziwne, że zaczynają bić po przejechaniu kilku tys. km.... A może zdarza Ci się wjeżdżać w kałuże z nagrzanymi tarczami? To jest bodaj najczęstsza przyczyna wykrzywiana się tarcz... Znajomy, miał podobny problem - tarcze w normie a biło bardzo wyraźnie w pewnym zakresie prędkości, okazało się, że winny był przegub półosi.
Nie wiedziałem, że w Giulietta 1,4 też były 330mm tarcze, sądziłem, że tylko w Veloce?

Uważałem na kałuże, ostre hamowania itp problem występuje tylko podczas hamowania

Podobny temat już istnieje, i rekomendacja/wnioski są takie, że należy kupować tylko komplet OE (tarcze + klocki) do zacisków brembo (tarcza 330mm)

Ciekawi mnie ten temat czy rzeczywiście po wymianie na ori zniknie temat bijących tarcz tym bardziej że cała reszta podobno jest ok.

Dzięki za podrzucenie tematu, tarcze już kupione oe 330 teraz jednak szukam klocków w sumie nie musiałbym wymieniać bo wcześniejsze są jak nowe trw ale strasznie pylą.

- - - Updated - - -

Jeśli pamiętasz to jakie oe klocki dobierałeś do tarcz?

Dzięki za podrzucenie tematu, tarcze już kupione oe 330 teraz jednak szukam klocków w sumie nie musiałbym wymieniać bo wcześniejsze są jak nowe trw ale strasznie pylą.

- - - Updated - - -

Jeśli pamiętasz to jakie oe klocki dobierałeś do tarcz?

ATE Ceramic nie pylą. To serio działa- założyłem u siebie na przód (zaciski standard, tarcza 305) i felga czysta. Z tyłu na zwykłych textarach syf.

Nie wiem czy chce ryzykować, zamówię oe klocki do oe tarcz tylko nie jestem pewien które wybrać. Numer tarcz to 517 673 84

Amortyzatory
Powrót