• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Spadki mocy, drgania i falujące obroty (1.4TB 170 MA)

Niiyek

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB 170KM
Cześć,
od pewnego czasu wzmagam się z problemem, który mnie strasznie irytuje i nie pozwala cieszyć się jazdą. Pacjentka to Giulietta 1.4TB 170 MA, 2011 rok, przebieg 188k. Mianowicie, po zagrzaniu silnika (na zimnym nigdy), przy prędkości ponad 70-80km/h (w mieście raczej się to nie zdarza) Julka nagle traci moc, przy dociskaniu gazu czuć drgania/wibracje pod stopą, a obroty zaczynają falować. Czasami towarzyszy temu spadek temperatury silnika (po krótkiej chwili wraca do 90*C). Trwa to może 3-5km, po czym wszystko wraca do normy i samochód jedzie z pełną mocą. Zdarzyło się, że 3 razy wyskoczył mi przy tym "check engine" (szarpało jeszcze mocniej) i musiałem zgasić samochód, a po ponownym odpaleniu ikonka zniknęła. Co ciekawe, po wymianie opon problem w ogóle przez półtorej tygodnia nie występował. W komputerze żadnych błędów nie ma. Macie jakieś pomysły co to może być? Czyżby MA dawał o sobie znać? :(

Skoro był czek to i są błędy .
Szukaj dalej albo zmień diagnostę

Tak jak na końcu napisałeś MA daje znać . Jestem po wymianie MA przed objawy były takie same jak w opisie .

Mam ten sam problem. Z tym ze, kiedys raz kiedy po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu okolo 1km zaczelo sie to dziac. I po przejechaniu nastepnych 2km odpuszczalo i Julka wracala do normalnosci. Teraz pojawia sie to za kazdym razem. Mechanicy rozkladaja rece. Zadne bledy nie wyskakują. Ale pojawia sie kolejny problem, ledwo odpala. W tym czasie zapala sie ikona o wylaczonym airbagu pasazera i trzeba wlaczac manualnie w menu

To nie MA

Cześć,
od pewnego czasu wzmagam się z problemem, który mnie strasznie irytuje i nie pozwala cieszyć się jazdą. Pacjentka to Giulietta 1.4TB 170 MA, 2011 rok, przebieg 188k. Mianowicie, po zagrzaniu silnika (na zimnym nigdy), przy prędkości ponad 70-80km/h (w mieście raczej się to nie zdarza) Julka nagle traci moc, przy dociskaniu gazu czuć drgania/wibracje pod stopą, a obroty zaczynają falować. Czasami towarzyszy temu spadek temperatury silnika (po krótkiej chwili wraca do 90*C). Trwa to może 3-5km, po czym wszystko wraca do normy i samochód jedzie z pełną mocą. Zdarzyło się, że 3 razy wyskoczył mi przy tym "check engine" (szarpało jeszcze mocniej) i musiałem zgasić samochód, a po ponownym odpaleniu ikonka zniknęła. Co ciekawe, po wymianie opon problem w ogóle przez półtorej tygodnia nie występował. W komputerze żadnych błędów nie ma. Macie jakieś pomysły co to może być? Czyżby MA dawał o sobie znać? :(

Jestem po wymianie MA i mam te same objawy. Kody DTC wskazują na awarię czujnika doładowania turbosprężarki i awarię czujnika masowego przepływu powietrza. Zamierzam wymienić oba czujniki i zobaczymy co się zmieni. Serwis, z Górek Wielkich koło Skoczowa który ostatnio zajmował się moim autem, twierdzi, że te objawy (drgania i falujące obroty) mogą wskazywać na kończącą się dwumasę.

Amortyzatory
Powrót