[Giulietta] Otwieranie szyb - problem z głównym przełącznikiem

bartek15

Użytkownik
Auto
Stelvio 2.0 280KM
Mam z giuliettą problem na który nie znalazłem tu na forum odpowiedzi, w związku z tym zakładam nowy temat.

Za pomocą głównego przełącznika do podnoszenia i opuszczania szyb, tego od strony kierowcy, mogę opuścić wszystkie 4 szyby ale podnieść już tylko 3. Tylna lewa szyba nie podnosi się i żeby ją zamknąć muszę użyć przełącznika znajdującego się w tylnych drzwiach. Uznałem, że prawdopodobnie ścieżki na przełączniku są przybrudzone, całość wymontowałem, wyczyściłem i złożyłem do kupy. Nie liczyłem, że to coś da bo przełączniki w środku wyglądały jak nowe, ścieżki nie były nigdzie przybrudzone, całość nie nosiła żadnych śladów uszkodzeń. Po złożeniu i podłączeniu szyba dalej się nie podnosi. Czy macie może pomysł co może być nie tak?

szyby 1.jpg
szyby 2.jpg
szyby 3.jpg

Sprawdź wiązkę przy zawiasach, odepnij złączkę , popsikaj kontaktem i kilka razy zapnij i wypnij. Wciśnij ten switch który nie działa i trzymając poruszaj gumową przelotką. Mozesz mieć ułamany kabelek w środku

Dołączę się do posta z małym pytanie, jak wyciągnąć/ zdemontować panel sterowania szybami? Jakieś śrubki czy na zawiasach? Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać

Najpierw odczepiasz ten lakierowany dekor, nie jest przykręcony tylko trzeba go czymś delikatnie podwadzić. Potem z tego co pamiętam płaskim śrubokrętem wciskasz zaczepy mocujące do środka (foto poniżej) i wyciągasz do góry tylko delikatnie bo z drugiej strony do której nie masz dostępu też są takie zaczepy ale po wciśnięciu tych dwóch można go już spokojnie wyjąć. Jak już wyjdzie to są dwie wtyczki do odpięcia.
U mnie jednak problemem było to o czym napisał tx555, przewód w drzwiach

IMG_2487.jpg

U mnie przestała działać szyba kierowcy. Przełącznik dobry, gdyż szyba nawet nie otwiera się z kluczyka. Szukać w przelotce czy raczej silniczek?

Na początek sprawdź bezpieczniki, potem kable w przelotce, czasami wystarczyło odpiąć wtyczkę psiknac kontaktem i kilka razy podłączyć i rozłączyć. Silnik to raczej na końcu, rzadko się zdarzało żeby był padnięty

Bezpieczniki dobre. Silniczek dobry bo podłączyłem go z tyłu i działa.
Okazało się,że główny plus uwalony w przelotne
Polutowany i dalej nie działa.
Może to moduł komfortu?

Kostka przy silniczku przewody:
Czerwono biały "+"
Czarny "-"
Brązowo biały "+" sterownie góra
Brązowo szary "+"sterowanie dół
Czarno czerwony to minus po stacyjce sterowanie.
Napięcie wszędzie jest. Silnik dobry. A dalej nie działa.
Jest jakiś przekaźnik do szyb? Bo rozpiska bezpieczników pod maską jest uboga.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót